FILMHUIS GOUDA

Het smelt

Veerle Baetens (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) debuteert met deze hartverscheurende verfilming van de Vlaamse bestseller van Lize Spit, spannend geknipt in twee tijdlijnen. De broze, geïsoleerde Eva is getekend door haar jeugd en een warme zomer lang geleden, als prille, naar genegenheid zoekende tiener. Ze besluit vanuit Brussel af te reizen naar haar geboortedorp en de confrontatie met het verleden aan te gaan. De jonge Rosa Marchant won met haar intense spel op Sundance de prijs voor beste actrice.
------de Volkskrant “Imponerende rol van de tiener Rosa Marchant” -- “Omineuze verfilming van HET SMELT, de bestseller van Lize Spit” ------ VPRO Cinema “Fraaie verfilming van Lize Spits gelijknamige bestseller” -- “In Rosa Marchant vond regisseur Veerle Baetens de ideale vertolker van de jonge Eva.” ------  Filmkrant“Net als de gelijknamige roman van Lise Spit komt dit drama aan als een mokerslag.” -- “Een daverend regiedebuut” ------  NRC “Een beeldende navertelling van de roman” -- “Rosa Marchant draagt de film op haar gezicht: van hoopvol naar hunkerend, van verbluft naar verwoest”

cast
Charlotte de Bruyne, Rosa Marchant

duur
111 min.

  • zaterdag 2 december 2023, om: 16:30
  • maandag 4 december 2023, om: 14:30
  • donderdag 7 december 2023, om: 14:30
  • zondag 10 december 2023, om: 20:00

Das Lehrerzimmer

IJzersterke Duitse Oscar-inzending is meeslepend middelbare schooldrama over omgaan met rechtvaardigheid, met thrillerachtige proporties. Frisse nieuwe lerares Carla (Leonie Benesch) zet morele vraagtekens bij de ‘zero tolerance’ methodes van de directie, die een serie-dief zoekt. Als Carla het op haar manier probeert, raakt ze verstrikt in een vermorzelende dynamiek van cynische collega’s, wantrouwende ouders en rebellerende pubers.
------NRC “Ilker Çataks moraalvertelling ‘Das Lehrerzimmer’ zou als een uitleggerige uitvergroting voelen, als de film niet zo enorm goed gefilmd en gespeeld was.” -- “Een meeslepende thriller. De camera verlaat het schoolgebouw nooit en plakt meestal op de huid van Benesch.” ------ VPRO Cinema “Intelligente film waarin de school een microkosmos is van de maatschappij, en nepnieuws, cancelen en het zoeken van zondebokken aan de orde van de dag zijn.” ------ de Volkskrant “Een meeslepende, claustrofobische thriller’ ------Parool“Intens psychologisch drama”

cast
Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Michael Klammer

duur
98 min.

  • zaterdag 2 december 2023, om: 20:30
  • dinsdag 5 december 2023, om: 20:00
  • vrijdag 8 december 2023, om: 20:30
  • maandag 11 december 2023, om: 14:30
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.