FILMHUIS GOUDA

Tchaikovsky’s Wife

Intens kostuumdrama in het aristocratische Rusland eind 19e eeuw, van de tegendraadse Kirill Serebrennikov (LETO, PETROV'S FLU), vertelt de pijnlijke geschiedenis van het onfortuinlijke huwelijk tussen componist Pjotr Tsjaikovski, toen al een Europees cultureel icoon, en de jonge Antonina Miljoekova. In 1877 trouwt Pjotr om zijn geaardheid te verdoezelen met de gepassioneerde Antonina, een bewonderaar die hem een liefdesbrief had gestuurd. Op geen enkel vlak hebben de twee iets gemeen. Ondanks zijn keiharde afwijzingen blijft ze echter verlangen naar de romantiek die nooit zal komen. Alyona Mikhaylova schittert met haar complexe, tragische personage: naïef en verongelijkt, obsessief, hoopvol en gepijnigd.
------Volkskrant “‘Tchaikovsky’s Wife’ verbeeldt op bijzonder fraaie wijze Antonina Miljoekova’s obsessie met de componist.” -- “Een prachtig verbeelde hellegang”------Humo “Een film voor iedereen die weet hoe het voelt om zo hard te hunkeren dat het wel een ziekte lijkt.”------NRC “Serebrennikov laat een Rusland zien waar de sfeer drukkend is, met schilderachtige beelden vol grauwe mist en interieurs waar het licht diffuus is.”------the Guardian “[Actrice] Alyona Mikhailova is geweldig als vervreemde vrouw Antonina, wier naïviteit en narcisme etteren in de brokstukken van haar huwelijk met de homoseksuele componist.”

cast
Odin Lund Biron, Alyona Mikhailova, Philipp Avdeev

duur
143 min.

  • zondag 11 juni 2023, om: 15:00
  • dinsdag 13 juni 2023, om: 20:00
  • vrijdag 16 juni 2023, om: 15:00
  • woensdag 21 juni 2023, om: 20:00

Cesária Évora

Met de creools gezongen traditionele muziek van Kaapverdië trad ze al als zestienjarige op. Toch werd ze pas op haar vijftigste met haar warme stem en melancholische liederen een wereldster. Deze docu toont via interviews, optredens en archiefbeelden een indrukwekkend bescheiden vrouw met een zwaar leven. Ze bleef altijd diep geworteld in haar weerbarstige, arme eiland. Een autodidact was ze niet; ze zong simpelweg volledig intuïtief de sterren van de hemel. ‘Ciz’ was een diva zonder pretenties die niet in dromen geloofde, altijd blootsvoets optrad –met rookpauze– en al haar geld weggaf.
------de Volkskrant “Fans van Cesária Évora zullen vanaf de eerste minuut worden meegevoerd door dit intieme, bijzonder liefdevolle en goudeerlijke portret.”------NRC “Het is vooral het ontstaan van die unieke persoonlijkheid van zangeres Cesária Évora die de docu van Ana Sofia Fonseca mooi belicht via een combinatie van archiefbeelden en voice overs.” -- “Maar het mooiste aan de docu is natuurlijk de stem van Évora zelf, die ruim baan krijgt en via de soundtrack zijn eigen verhaal vertelt.” ------Filmkrant‘“Melancholieke nachtegaal” -- “De late doorbraak van een geniale zanger uit Kaapverdië veranderde niets aan haar wezen, laat deze prachtige documentaire zien.”

duur
95 min.

  • dinsdag 13 juni 2023, om: 14:30
  • zondag 18 juni 2023, om: 20:00
  • woensdag 21 juni 2023, om: 14:30
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.