FILMHUIS GOUDA

The Zone of Interest

Jury-prijs in Cannes, vijf Oscar-nominaties en volop vijf-sterren-recensies voor dit uitzonderlijke, veelbesproken drama in de vorm van een bijna onbewogen registratie van het alledaagse leven van Rudolf en Hedwig Höss (Sandra Hüller), de kampcommandant van Auschwitz en zijn gezin. Regisseur Jonathan Glazer schept afstand (en tegelijk nabijheid) met haarscherpe, statische beelden waarin de Holocaust nagenoeg onzichtbaar, maar toch altijd aanwezig is. En te horen. Is de Shoah überhaupt te vatten in film? En in hoeverre verzoenen ook wij ons zonder veel op- of omkijken met onze ‘welverdiende’ voorspoed?
------NRC “Een film over wegkijken” -- “Portret van een monsterlijk banale familie. Ze weten wat ze doen.” ------de Volkskrant “Huiveringwekkend” -- “Het alledaagse en het onbevattelijke komen op verpletterende wijze samen.” ------Trouw “Formidabele rol van Sandra Hüller” -- “Indringend ‘The Zone of Interest’ toont de morele leegte pal naast het vernietigingskamp.” ------VPRO Cinema “IJzingwekkend-briljante film” ------AD “Zó vang je dus de banaliteit van het kwaad” -- “Houdt de horror bewust buiten beeld.” ------The Guardian “Unforgettable Auschwitz drama is a brutal masterpiece.” ------Filmkrant“Verplicht educatiemateriaal voor de 21ste eeuw”

cast
Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Max Beck

duur
106 min.

  • zaterdag 24 februari 2024, om: 20:30
  • dinsdag 27 februari 2024, om: 14:30
  • donderdag 29 februari 2024, om: 20:00
  • zaterdag 2 maart 2024, om: 16:30
  • vrijdag 8 maart 2024, om: 13:30

Blackbird Blackbird Blackberry

Georgische romanverfilming is een verrassende en invoelende coming-of-age van een bijna-vijftiger. De ongetrouwde, kinderloze Etero runt het lokale winkeltje en heeft haar leven in dienst gesteld van anderen, terwijl ze diep in haar hart eigengereid en avontuurlijk is. Onverwacht krijgt ze een gepassioneerde affaire met Murman, de getrouwde bezorger van haar leverancier. Een verfrissend charmant drama over een sterke vrouw, een vreemde eend in de bijt die vrij wil zijn in een oubollige dorpsgemeenschap.
------NRC “De film zet je steeds weer op een ander been.” -- “Breekt met stereotypes en portretteert met humor en venijn een vrouw die seksueel ontwaakt.”------VPRO cinema “Mooie lome mijmerfilm over een vrouw tussen maagdelijkheid en menopauze, die zich aan alle verwachtingen onttrekt.”------De Standaard“Een onverwachte romance, zonder romcom-clichés. Deze tedere film bevindt zich op onbekend terrein, en niet alleen omdat hij zich in Georgië situeert.” ------Trouw Kleine gebaren en grote emoties' ------de Volkskrant “Een fraai portret van een leven dat opnieuw tot bloei komt.” ------Filmkrant“Een invoelend beeld van de coming-of-age van een bijna-vijftiger” ------Variety “Offbeat, low-key drama.” -- “A most unusual feminist heroine” -- “A triumph of a woman coming into bloom just as those around her are beginning to fade.”

cast
Temiko Chinchinadze, Eka Chavleishvili, Pikria Nikabadze

duur
110 min.

  • vrijdag 23 februari 2024, om: 20:30
  • maandag 26 februari 2024, om: 14:30
  • dinsdag 27 februari 2024, om: 20:00
  • zondag 3 maart 2024, om: 20:00
  • dinsdag 5 maart 2024, om: 14:30
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.