FILMHUIS GOUDA

The Quiet Girl

Eerste Gaelic gesproken film met een Oscar-nominatie en in Ierland een blockbuster, is een pareltje van eenvoud en menselijkheid rond de belevingswereld van een jong meisje. 1981: haar armlastige vader en moeder sturen de ongeliefde 9-jarige Cáit een zomer naar het platteland. Daar verrassen haar welvarende, kinderloze oom en tante, de stugge Seán en liefdevolle Eibhlín, haar met aandacht en genegenheid. In hun betoverende en mysterieuze wereld bloeit de introverte Càit langzaam op. En zij blijkt precies wat het leven op de boerderij ontbeerde.
------VPRO Cinema “Prachtig ingetogen drama”------NRC “Schitterende scènes waar de genegenheid vanaf spat” -- “Mooi hoe The Quiet Girl uiteindelijk liefde gelijkstelt aan aandacht, meer is er niet nodig.”------de Volkskrant “Onthutsende kijkervaring” -- “Zonder zich te verliezen in sentiment, toont scenarist en regisseur Colm Bairéad (42) het verschil tussen een kinderleven met of zonder ouderlijke affectie.” -- “Kleinschalige maar uiterst effectvolle debuutfilm”------The Guardian “Beautiful and compassionate film” -- “Deeply moving tale of rural Ireland already feels like a classic.” -- “It is a jewel.”

cast
Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric

duur
96 min.

 • woensdag 14 juni 2023, om: 20:00
 • zaterdag 17 juni 2023, om: 16:30
 • dinsdag 20 juni 2023, om: 20:00

Cesária Évora

Met de creools gezongen traditionele muziek van Kaapverdië trad ze al als zestienjarige op. Toch werd ze pas op haar vijftigste met haar warme stem en melancholische liederen een wereldster. Deze docu toont via interviews, optredens en archiefbeelden een indrukwekkend bescheiden vrouw met een zwaar leven. Ze bleef altijd diep geworteld in haar weerbarstige, arme eiland. Een autodidact was ze niet; ze zong simpelweg volledig intuïtief de sterren van de hemel. ‘Ciz’ was een diva zonder pretenties die niet in dromen geloofde, altijd blootsvoets optrad –met rookpauze– en al haar geld weggaf.
------de Volkskrant “Fans van Cesária Évora zullen vanaf de eerste minuut worden meegevoerd door dit intieme, bijzonder liefdevolle en goudeerlijke portret.”------NRC “Het is vooral het ontstaan van die unieke persoonlijkheid van zangeres Cesária Évora die de docu van Ana Sofia Fonseca mooi belicht via een combinatie van archiefbeelden en voice overs.” -- “Maar het mooiste aan de docu is natuurlijk de stem van Évora zelf, die ruim baan krijgt en via de soundtrack zijn eigen verhaal vertelt.” ------Filmkrant‘“Melancholieke nachtegaal” -- “De late doorbraak van een geniale zanger uit Kaapverdië veranderde niets aan haar wezen, laat deze prachtige documentaire zien.”

duur
95 min.

 • dinsdag 13 juni 2023, om: 14:30
 • zondag 18 juni 2023, om: 20:00
 • woensdag 21 juni 2023, om: 14:30

La syndicaliste

Isabelle Huppert in een intrigerende politieke en psychologische thriller gebaseerd op ware misstanden bij een Franse energiemultinational. Als vakbondsleider is Maureen Kearney staalhard, maar altijd stijlvol. Wanneer ze een louche deal aan de grote klok hangt om ontslagen te voorkomen, wordt ze geïntimideerd en zelfs slachtoffer van geweld. In haar jarenlange strijd voor gerechtigheid, vol politiek gekonkel, wordt ze weggezet als onbetrouwbaar, verwarde fantast of leugenaar. Hupperts ongenaakbare spel zet de kijker telkens op het verkeerde been.
------NRC “Isabelle Huppert is heerlijk complex.”------VPRO Cinema “Intrigerende film van regisseur Salomé, die halverwege verandert van politieke thriller in psychologische thriller”------de Volkskrant “Een film over de veranderlijke aard van de mens”

cast
Isabelle Huppert, Alexandra Maria Lara, Marina Foïs

duur
121 min.

 • maandag 12 juni 2023, om: 20:00
 • donderdag 15 juni 2023, om: 20:00
 • zondag 18 juni 2023, om: 15:00

Cairo Conspiracy

De prijs voor beste scenario in Cannes ging naar deze spannende, sfeervolle politieke thriller van de maker van THE NILE HILTON INCIDENT. Het is tevens een bijzonder portret van een (normaal gesproken) verborgen wereld: de religieuze Al Azhar-universiteit in Caïro, de hoogste autoriteit voor de islamitische leer binnen het soennisme. In die gemeenschap van studie en gebed raakt de jonge visserszoon en kersverse koranstudent Adam verstrikt in vuile politieke intriges van imams, de moslimbroederschap, de veiligheidsdiensten en het leger. In de wirwar van gebeurtenissen na de dood van de groot-imam wordt iemand anders vertrouwen een risico en blijkt korankennis soms van onverwacht nut.
------de Volkskrant “De Egyptische thriller ‘Cairo Conspiracy’ is behalve spannend ook een lust voor het oog.” -- “Regisseur Tarik Saleh koppelt politieke intriges aan eeuwenoude religieuze rituelen en liet zich inspireren door Umberto Eco's De naam van de roos.”------NRC “Een opmerkelijke spionagethriller die een verborgen wereld van gefluister, gekuip en gekonkel ontsluiert.”------VPRO cinema “Sterke politieke thriller van schrijver-regisseur Saleh (The Nile Hilton Incident), die op Cannes 2022 werd onderscheiden met de prijs voor het beste scenario.”------Trouw “Filmmaker Tarik Saleh creëert een serene atmosfeer. Die sereniteit is een mooie signatuur van CAIRO CONSPIRACY.”------The Guardian “Een strakke, ongepolijste politieke thriller”

cast
Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri

duur
121 min.

 • zondag 11 juni 2023, om: 20:00
 • woensdag 14 juni 2023, om: 14:30

Tchaikovsky’s Wife

Intens kostuumdrama in het aristocratische Rusland eind 19e eeuw, van de tegendraadse Kirill Serebrennikov (LETO, PETROV'S FLU), vertelt de pijnlijke geschiedenis van het onfortuinlijke huwelijk tussen componist Pjotr Tsjaikovski, toen al een Europees cultureel icoon, en de jonge Antonina Miljoekova. In 1877 trouwt Pjotr om zijn geaardheid te verdoezelen met de gepassioneerde Antonina, een bewonderaar die hem een liefdesbrief had gestuurd. Op geen enkel vlak hebben de twee iets gemeen. Ondanks zijn keiharde afwijzingen blijft ze echter verlangen naar de romantiek die nooit zal komen. Alyona Mikhaylova schittert met haar complexe, tragische personage: naïef en verongelijkt, obsessief, hoopvol en gepijnigd.
------Volkskrant “‘Tchaikovsky’s Wife’ verbeeldt op bijzonder fraaie wijze Antonina Miljoekova’s obsessie met de componist.” -- “Een prachtig verbeelde hellegang”------Humo “Een film voor iedereen die weet hoe het voelt om zo hard te hunkeren dat het wel een ziekte lijkt.”------NRC “Serebrennikov laat een Rusland zien waar de sfeer drukkend is, met schilderachtige beelden vol grauwe mist en interieurs waar het licht diffuus is.”------the Guardian “[Actrice] Alyona Mikhailova is geweldig als vervreemde vrouw Antonina, wier naïviteit en narcisme etteren in de brokstukken van haar huwelijk met de homoseksuele componist.”

cast
Odin Lund Biron, Alyona Mikhailova, Philipp Avdeev

duur
143 min.

 • zondag 11 juni 2023, om: 15:00
 • dinsdag 13 juni 2023, om: 20:00
 • vrijdag 16 juni 2023, om: 15:00
 • woensdag 21 juni 2023, om: 20:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.