FILMHUIS GOUDA

A rainy day In New York

Twee studenten – vriend en vriendin – reizen voor een romantisch weekend af naar New York. Aldaar worden zij getrakteerd op regen en verliezen ze elkaar door een opmerkelijke serie gebeurtenissen uit het oog. Woody Allen pur-sang.
Gatsby Welles (Timothée Chalamet) studeert aan het prestigieuze Yardley College, waar hij het totaal niet naar zijn zin heeft. Ten eerste omdat hij – arrogant als hij is – vindt dat hij zichzelf wel kan opleiden en ten tweede omdat zijn pretentieuze moeder deze school heeft uitgezocht. Liever harkt hij geld binnen met poker. ‘Gelukkig’ heeft hij verkering met de (neurotische) journalistiek-student Ashleigh (Elle Fanning), op wie hij claimt stapelverliefd te zijn. Wanneer Ashleigh vol euforie meldt dat zij een wereldberoemde regisseur heeft weten te strikken voor een interview in Manhattan, grijpt Gatsby die gelegenheid aan voor een romantisch weekend samen. En zo vertrekken de twee naar New York. In The Big Apple wordt Gatsby geconfronteerd met allerlei personen uit zijn verleden. Ondertussen raakt de piepjonge Ashleigh – zo naïef en onervaren als ze is – verstrikt in de wereld van Hollywood hotshots. Met dat laatste richt regisseur en scenarist Woody Allen onverbloemd zijn pijlen op de controverse rondom zijn persoon en de #MeToo-beweging. Als direct gevolg daarvan ontbond Amazon zelfs het contract met Allen, waardoor de film niet te zien is in Amerika, en hoofdrolspeler Timothée Chalamet doneerde achteraf uit protest zijn gage aan goede doelen. Desondanks is A RAINY DAY IN NEW YORK ‘alles wat je graag ziet in een Woody Allen: een regenachtige dag in New York, een stuntelende wijsneus die het leven op papier prima begrijpt, maar er in werkelijkheid een schattige puinhoop van maakt en een ontluikende liefde’, aldus Trouw.

cast
Timothée Chalamet, Elle Fanning, Jude Law

duur
93 min.

 • woensdag 23 oktober 2019, om: 20:30
 • dinsdag 29 oktober 2019, om: 14:00

Wallay

Ady’s vader is ten einde raad: zijn zoon wil maar niet naar hem luisteren. Wanneer de jongen zich opnieuw bezighoudt met zaakjes die niet deugen, is de maat vol. Hij stuurt hem naar zijn broer in Burkino Fasso (West-Afrika). Die moet hem maar eens onder handen nemen.
Ady denkt dan nog dat hij een geweldige vakantie tegemoet gaat, maar daar komt hij gauw van terug. Het leven, de gewoonten, het eten… alles is er zó anders! En dan moet hij ook nog gaan werken om zijn schuld af te lossen. De eigenwijze Ady ziet daar niets in en gaat er vandoor. Maar waarheen? Zonder zijn afgepakte paspoort komt hij niet ver. Hij zal zijn lot moeten aanvaarden, is het advies van zijn oma. Met haar kan Ady het prima vinden, ze geeft hem vertrouwen, ook in een goede afloop. Maar zijn oom heeft nog andere plannen met hem… WALLAY (‘ik zweer het je’) won in 2018 de Young Audience Award, de prijs voor Beste Europese Jeugdfilm – helemaal verdiend!

cast
Makan Nathan Diarra, Ibrahim Koma, Hamadoun Kassogué

duur
84 min.

 • woensdag 23 oktober 2019, om: 15:30

Miles Davis: birth of the cool

Deze betoverende muziekdocumentaire biedt een intieme kijk op de carrière en het turbulente leven van de legendarische jazz-trompettist Miles Davis: dé belichaming van het woord ‘cool’.
We volgen hoe Miles in 1926 opgroeide in het racistische East St. Louis en hoe hij later in New York terechtkwam, waar hij op 52nd Street samenspeelde met bebop-iconen als John Coltrane en Charlie ‘Bird’ Parker. Door zijn ongehoorde talent en onstilbare honger naar kennis voor muziek, wist Miles constant te vernieuwen en te innoveren: het leidde o.a. tot legendarische albums als Birth of the Cool en Kind of Blue, waarmee Miles hét gezicht van de jazz werd. Het is dan ook niet vreemd dat op veel van de vaak nooit eerder getoonde foto’s in de documentaire optredens zijn te zien met bezoekers die vol ontzag Miles aanschouwen en – belangrijker dan dat – beleven. Naast zijn carrière komt ook zijn bewogen privéleven aan bod. Miles stond bekend als een kille man die zijn emoties enkel blootstelde via zijn muziek. Met stuk voor stuk  bewonderenswaardige vrouwen beleefde hij desondanks romances, die door zijn diepliggende jaloezie en drugsgebruik echter vaak geen lang leven waren beschoren. Documentairemaker Stanley Nelson, bekend van bekroonde films over de lotgevallen van zwarte Amerikanen, wist grote namen te strikken: zo passeren o.a. wereldberoemde muzikanten als Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana en Herbie Hancock de revue. Het maakt MILES DAVIS: BIRTH OF THE COOL een must-see voor elke muziekliefhebber. Variety kan zijn lof dan ook niet op over de documentaire en noemt het een ‘betoverend portret: rijk, doordringend, romantisch, triomfantelijk, tragisch, opwindend en uitermate eerlijk.’

cast
Miles Davis, Ron Carter, Jimmy Cobb

duur
115 min.

 • dinsdag 22 oktober 2019, om: 20:30
 • zondag 27 oktober 2019, om: 20:00
 • vrijdag 1 november 2019, om: 21:15

Cat stories

Een Spaanse filmmaker die er zelf niets mee heeft, onderzoekt in deze aimabele documentaire waarom miljoenen Nederlanders wél zo hartstochtelijk van katten houden.
Carmen Cobos werkte als documentaire-producent samen met John Appel en Heddy Honigmann, o.a. bekend van BUDDY, het verrassende portret van hulphonden en hun baasjes. In CAT STORIES verbaast ze zich over wat zij ziet als een typisch Nederlands fenomeen: de kat als huisdier én vriend. Op zoek naar protagonisten verhuurt ze zich als kattenoppas aan diverse mensen. Met Spaanse nuchterheid en droge humor verkent ze in de verschillende huizen luchtig en onbevangen de omgang van mens met kat. Over de vraag of kattenliefde wederzijds is – poeslief is immers zo vaak van huis als haar zelf belieft – blijken de meningen te verschillen. En waarom kennen we eigenlijk menselijke gevoelens toe aan onze katten, ook al laten ze hun haarballen achter op ons dure parket en moeten we een vieze kattenbak op de koop toenemen? Waarom geven we soms meer om deze vierpotige huisgenoten dan om onze eigen familieleden? Een onverwacht emotioneel moment overtuigt Cobos er in ieder geval wel van dat de warme gevoelens die mensen voor hun huisdier koesteren echt zijn. Maar ze ondekt ook hoe snel pragmatisme om de hoek komt kijken bij ziekte of de (dreigende) dood van de beminde kat, ondanks oprechte trouw en vriendschap. Cobos vermijdt de ‘schattigheid’ van de ontelbare populaire kattenfilmpjes die op internet zijn te vinden. En anders dan bij BUDDY en de enorm succesvolle Turkse kattenfilm KEDI, levert dat uiteindelijk een film op die meer over de baasjes gaat dan alleen over hun huisdieren. De omgang met onze geliefde katten zegt waarschijnlijk meer over onszelf dan we denken.

duur
73 min.

 • dinsdag 22 oktober 2019, om: 14:00
 • vrijdag 25 oktober 2019, om: 15:30
 • zaterdag 2 november 2019, om: 18:30
 • zondag 10 november 2019, om: 11:00

La ragazza nella nebbia

Een onderzoek naar de verdwijning van een jong meisje zet meer dan één leven op zijn kop in deze psychologische thriller met een charismatische cast en gesitueerd in een mysterieus dal.
In een dichte mistbank rond het afgelegen alpendorpje Avechot in Zuid-Tirol, waar de tijd lijkt stil te staan en iedereen elkaar kent, raakt een auto van de weg. Daaruit strompelt de beruchte rechercheur Vogel (Toni Servillo uit LA GRANDE BELEZZA). De politie schakelt de lokale psychiater (Jean Reno) in om de gewonde onderzoeker te bevragen. Beiden kijken terug op Vogel’s turbulente verblijf in het dorp. En op zijn spraakmakende onderzoek naar de spoorloze verdwijning van de roodharige Anna Lou, dochter van streng religieuze ouders. Met de zaak in een impasse, kiest Vogel voor zijn eigen, controversiële modus operandi: hij portretteert zijn verdachte in de publieke media als een soort monster, in de hoop dat deze fouten maakt wat Vogel dan aan bewijs kan helpen. Zijn oog valt daarbij op misschien wel de meest onschuldige bewoner van het dorp, de geliefde zij het wat ondoorgrondelijke leraar Loris Martini (Alessio Boni uit LA MEGLIO GIOVENTÙ). In alle ophef die volgt verliest deze zijn eer, baan en meer. Tenminste, zo lijkt het. Wie nu precies waaraan schuldig is onthult dit knap geconstrueerde drama over het kwaad slechts met kleine stapjes, waarbij geweld buiten beeld blijft en spanning domineert. Donato Carrisi’s bestseller ‘La ragazza nella nebia’ (Het meisje in de mist) – aanvankelijk geschreven als filmscript – schreeuwde om een verfilming, die Carrisi zelf ter hand nam. Het resultaat is deze intrigerende en intelligente thriller die je tot de laatste scène op het puntje van je stoel houdt.

cast
Toni Servillo, Alessio Boni, Jean Reno

duur
127 min.

 • maandag 21 oktober 2019, om: 20:30
 • dinsdag 29 oktober 2019, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.