FILMHUIS GOUDA

Lunana, a Yak in the Classroom

Eerste Oscar-nominatie voor Bhutan. Dit ontroerende drama van een westers geschoolde regisseur, toont het veranderende koninkrijk in de Himalaya als een soort boeddhistische ÊTRE ET AVOIR (de succes-docu uit 2005) in de prachtige bergen. De aanstaande leraar Uygen reist liever met z'n gitaar naar Australië af, maar moet eerst nog een jaar lesgeven in een van de meest hoog- en afgelegen dorpen op aarde. Hoewel de Bruto Nationaal Geluk-filosofie van Bhutan aan deze moderne stedeling niet is besteed, laten de authentieke tradities en het primitieve leven in Lunana hem toch niet ongemoeid.
------Trouw â??â??â??â??“Liefdevolle film over de zoektocht naar geluk in een dorpje in Bhutan”------VPRO Cinema â??â??â??â??“Hoog National Geographic-gehalte, maar uitstekend verteld”------de Volkskrant â??â??â?? ”Wat stijf, stichtelijk en voorspelbaar, [maar] vol prachtige opnamen van het hooggebergte, lokale rituelen en schattige amateur-kindacteurtjes.”------De Filmkrant “Hartverwarmend verhaal over de stuurloze Ugyen die zijn plek zoekt in een veranderende wereld.”

cast
Sherab Dorji, Pem Zam, Ugyen Norbu Lhendup

duur
110 min.

 • maandag 11 juli 2022, om: 20:00

Everything Everywhere All at Once

In deze verrukkelijke science-fiction-komedie met een warm hart, loopt de wasserette van de uitgebluste Chinees-Amerikaanse Evelyn (Michelle Yeoh) en haar wat sullige man maar matig; ze geven hun dochter te weinig aandacht en sidderen voor belasting-inspecteur Deirdre Beaubeirdra (een heerlijke Jamie Lee Curtis). Dat zijn slechts enkele van hun rollen, want vanaf dat moment komt Evelyn terecht in een spitsvondige variant van de superheldenfilm, met lak aan verhaalconventies en vol grappige verwijzingen en levenslessen. Een ongewone wervelwind van een parabel over de chaos van het moderne leven, gemaakt met een klein budget en veel humor èn gevoel.
------VPRO Cinema â??â??â??â??â??“Heerlijk anarchistische parabel”------NRC â??â??â??â?? “Everything Everywhere is een trip die je niet wilt missen”------de Volkskrant â??â??â?? “Een prettig absurd actiespektakel”------The Guardian â??â??â??â??“An unusually touching indie sci-fi”

cast
Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu,

duur
140 min.

 • zondag 10 juli 2022, om: 15:00

Il Buco

Meditatieve docu-fictie brengt met visuele pracht zonder dialoog een stokoude herder in beeld, in 1961 hoog in de fotogenieke bergen van Calabrië. Ondertussen verkent een groep speleologen uit de grote stad op zijn alpenweide een van de diepste grotten op aarde, in het stikdonker, gewoon met potlood en papier, touwen en lampjes. Het observerende IL BUCO is een fascinerende bezinning op de tijd en het onvatbare van ons bestaan en de natuur, in alle eenvoud adembenemend in beeld gebracht.
Regisseur Michelangelo Frammartino doet (twaalf jaar na zijn vorige film LE QUATTRO VOLTE) op meesterlijke wijze (woordloos) verslag van een expeditie in 1961 naar het ongerepte, rurale Calabrië en naar het binnenste van de aarde, waar de tijd stilstaat en mens en natuur samenvloeien. De onverschrokken wetenschappers uit het moderne Noord-Italië komen de zevenhonderd meter diepe ‘Abisso del Bifurto’ in kaart brengen, hoog in het Pollino-gebergte. Gadegeslagen door een oude schaapherder slaan de speleologen hun kamp op bij ‘Il buco’ en zakken langzaam de donkerte in. Waar de oude man zijn omgeving op zijn duimpje kent, tasten zij letterlijk in het duister. Dit levert een unieke bioscoopervaring op, waarmee Frammartino een visuele hommage brengt aan de mens en het prachtige Calabrische landschap. IL BUCO ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar de mystieke schoonheid van de film bekroond werd met de Juryprijs. ------De Volkskrant â??â??â??â??â??“Het magistrale Il buco is ontzettend spannend en toch machtig kalm” --  “Een – letterlijk – onnavolgbaar meesterwerk” -- “Magistrale cinematografie van Renato Berta”------Trouw â??â??â??â??“Il Buco is van een spectaculaire schoonheid, een ode aan een landschap” ------NRC â??â??â??â??“Fenomenaal”------VPRO â??â??â??â??“Een masterclass in de kunst van het observeren”------Het Parool“Een van de mooiste films van het jaar”

cast
Paolo Cossi, Denise Trombin, Jacopo Elia, Nicola Lanza

duur
93 min.

 • zondag 10 juli 2022, om: 20:00
 • dinsdag 12 juli 2022, om: 14:30
 • donderdag 14 juli 2022, om: 20:30
 • zondag 17 juli 2022, om: 15:00

To Olivia

1962. De excentrieke schrijver Roald Dahl en de glamoureuze Hollywoodactrice Patricia Neal wonen op het Engelse platteland, waar hij en hun oudste dochter Olivia gekke verhalen verzinnen. Het noodlot slaat toe wanneer Olivia ziek wordt en overlijdt, wat een enorme impact heeft op Roald's en Patricia's leven en relatie. De periode van rouw èn veerkracht brengt hen echter ook dichter tot elkaar, stimuleert haar acteren en helpt hem bij bestseller Sjakie en de chocoladefabriek. Later werd Dahl een groot voorvechter van vaccinaties.
------De Telegraaf â??â??â??“Sterke optredens Hugh Bonneville en Keeley Hawes” -- “Een studie naar diepe rouw en uiteindelijk ook menselijke veerkracht.”------ De Volkskrant â??â??â??“Hugh Bonneville (Downton Abbey, Paddington) is een uitstekende Dahl en ook Keeley Hawes zet een mooie rol neer als de uit haar natuurlijke habitat geplukte Hollywoodster Neal, die stiekem verlangt naar een terugkeer in de schijnwerpers.” “Neal en Dahl bereikten de grootste successen uit hun carrière beiden in een persoonlijk rampjaar.” ------Trouw â??â??â??“Keeley Hawes is mooi als vrouw met glamour”------ VPRO â??â??â??“Hoofdrolspelers Bonneville en Hawes zijn erg goed.”

cast
Hugh Bonneville, Keeley Hawes, Sam Phillips

duur
94 min.

 • zaterdag 9 juli 2022, om: 15:00
 • donderdag 14 juli 2022, om: 14:30
 • dinsdag 19 juli 2022, om: 20:00

Délicieux

Smakelijke kostuumfilm om van te watertanden verbeeldt (met het nodige korreltje zout) het ontstaan van het eerste restaurant, aan de vooravond van de Franse Revolutie. Ontslagen door de hertog wegens culinair geëxperimenteer, zoekt kok Pierre een nieuwe uitweg voor zijn zintuigelijke talenten. Een vrouwelijke leerling (met verborgen agenda) schenkt hem nieuw élan, leert hem klanten te verleiden en verzint daarbij ‘het dessert’. Gastronomische feelgood-film met een vleugje humor en snufje hedendaagse maatschappijkritiek.
------Het Parool â??â??â??“Een film om bij te watertanden”------Trouw â??â??â??”Mooi, om via eten – als voeding, cultuur, sociaal bindmiddel – iets te vertellen over historische verschuivingen”------de Volkskrant â??â??â??“Mooi verzorgde eetfilm”------De Telegraaf â??â??â?? 1/2”Een culinaire feelgoodfilm met een serieuze ondertoon”------VPRO Gids â??â??â??”Deze culinaire feelgood film zit vol schilderachtige plaatjes en personages met wie je makkelijk meeleeft. En niet onbelangrijk in dit genre: de opgevoerde delicatessen wekken de eetlust prima op”------De Filmkrant“Lichthartige feelgoodfilm die ongetwijfeld het best genuttigd kan worden met een goed glas wijn en een kakelvers stokbrood”------Cinemagazine.nl â??â??â?? 1/2“De aankleding is meer dan fraai, de acteurs overtuigen, [...] prachtige omgeving van het Franse platteland”

cast
Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Grégory Gadebois

duur
112 min.

 • zaterdag 9 juli 2022, om: 20:30
 • maandag 11 juli 2022, om: 14:30
 • vrijdag 15 juli 2022, om: 15:00
 • woensdag 20 juli 2022, om: 14:30
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.