FILMHUIS GOUDA

On the Fringe (Movies that Matter)

:: Nagesprek met Mozaïek Wonen en Sociaal Team Gouda :: Q&A over dakloosheid en huisuitzettingen in Gouda :: NB: Engels ondertiteld Donderdag 22 februari vertoont Filmhuis Gouda het bewogen Spaanse drieluik ON THE FRINGE over het leven onder dreiging van dakloosheid. Medewerkers van Mozaïek Wonen en Sociaal Team Gouda belichten in een nagesprek dit onderwerp vanuit lokaal perspectief.
Spanje kent meer dan honderd huisuitzettingen per dag waarbij financieel kwetsbare gezinnen op straat komen te staan. Debuterend regisseur Juan Diego Botto geeft deze economische uitzettingscrisis een persoonlijk gezicht door een dag te schetsen uit de levens van verschillende families die met elkaar verbonden zijn door hun dreigende dakloosheid. Hoewel deze sociale thriller in Madrid speelt, zou het over bijna elke stad ter wereld kunnen gaan waar banen schaars zijn en lonen laag. Overleven onder economische stress Drie personages, vertolkt door de Spaanse acteurs Penélope Cruz, Adelfa Calvo en Luis Tosar, proberen te overleven tijdens 24 cruciale uren die het verloop van hun leven kunnen veranderen. Terwijl de klok tikt toont de film de impact van economische stress, maar ook hoe genegenheid en solidariteit de kracht kunnen geven om door te zetten. Deze indringende film speelt zich af in Madrid en schetst een rauw en realistisch beeld van kwetsbare mensen die in financiële problemen komen. Huisuitzettingen in Gouda In Nederland komen meer dan 1 miljoen mensen financieel niet rond. Had On the Fringe zich ook in Gouda kunnen afspelen? Hoeveel huisuitzettingen komen er in Gouda voor? Welke hulp wordt er geboden? Deze en andere vragen zullen na de film worden beantwoord door een medewerker van de afdeling Sociaal Beheer van Mozaïek Wonen en een medewerker van Sociaal Team Gouda. Over Movies that Matter Filmhuis Gouda is één van de 17 steden waar tot en met mei 2024 maandelijks onder de noemer Movies that Matter on Tour een bijzondere film draait over mensenrechten en maatschappelijke kwesties, aangevuld met een Q&A, inleiding of nagesprek met gasten en discussie met het publiek. De films zijn geselecteerd uit het grote Movies that Matter-festival in Den Haag dat elk jaar in maart plaatsvindt.

cast
Penélope Cruz, Adelfa Calvo en Luis Tosar

duur
105 min.

The Zone of Interest

Jury-prijs in Cannes, vijf Oscar-nominaties en volop vijf-sterren-recensies voor dit uitzonderlijke, veelbesproken drama in de vorm van een bijna onbewogen registratie van het alledaagse leven van Rudolf en Hedwig Höss (Sandra Hüller), de kampcommandant van Auschwitz en zijn gezin. Regisseur Jonathan Glazer schept afstand (en tegelijk nabijheid) met haarscherpe, statische beelden waarin de Holocaust nagenoeg onzichtbaar, maar toch altijd aanwezig is. En te horen. Is de Shoah überhaupt te vatten in film? En in hoeverre verzoenen ook wij ons zonder veel op- of omkijken met onze ‘welverdiende’ voorspoed?
------NRC “Een film over wegkijken” -- “Portret van een monsterlijk banale familie. Ze weten wat ze doen.” ------de Volkskrant “Huiveringwekkend” -- “Het alledaagse en het onbevattelijke komen op verpletterende wijze samen.” ------Trouw “Formidabele rol van Sandra Hüller” -- “Indringend ‘The Zone of Interest’ toont de morele leegte pal naast het vernietigingskamp.” ------VPRO Cinema “IJzingwekkend-briljante film” ------AD “Zó vang je dus de banaliteit van het kwaad” -- “Houdt de horror bewust buiten beeld.” ------The Guardian “Unforgettable Auschwitz drama is a brutal masterpiece.” ------Filmkrant“Verplicht educatiemateriaal voor de 21ste eeuw”

cast
Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Max Beck

duur
106 min.

  • zaterdag 24 februari 2024, om: 20:30
  • dinsdag 27 februari 2024, om: 14:30
  • donderdag 29 februari 2024, om: 20:00
  • zaterdag 2 maart 2024, om: 16:30
  • vrijdag 8 maart 2024, om: 13:30
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.