FILMHUIS GOUDA

Aftersun

Engelse Oscar-inzending, winnaar Best British Independent Film en festival-favoriet alom, mede door het uitstekende spel. Deze mooie debuutfilm voelt als een prentenboek vol tedere herinneringen aan een jeugdvakantie. De elfjarige Sophie (Frankie Corio) en haar dertigjarige, gescheiden vader Calum (Paul Mescal) lummelen in een Turkse badplaats de tijd vol met zwemmen, zonnen en het entertainmentprogramma. Terwijl de beginnende puber tussendoor haar eerste stapjes richting volwassenheid zet, balanceert Calum tussen liefdevol ouderschap en zijn worsteling met de zwaarte van het leven.
------VPRO Cinema “Ogenschijnlijk alledaags familiedrama werkt langzaam toe naar aangrijpend slot.”------NRC “In alle opzichten een meesterlijke film”------De Filmkrant “Alles klopt aan deze film.” ------The Guardian “Charlotte Wells' debuutfilm is een stilistisch gedurfd, emotioneel doordringend en prachtig ingetogen vertelling over liefde en verlies”. ------TimeOut “Paul Mescal powers a father-and-daughter drama that will stop you in your tracks.”

cast
Paul Mescal, Frankie Corio

duur
98 min.

  • maandag 3 april 2023, om: 20:00

Tár

Cate Blanchett in misschien wel haar beste rol ooit, als internationale ster-dirigent die haar tanden zet in een volgend concert en een volgende generatie musici. Veel controverse voor Todd Field (LITTLE CHILDREN): had hij een vrouwelijke maestro ‘mogen’ kiezen om ‘toxisch leiderschap’ te tonen? Het gaat echter over meer in dit fascinerende drama in de wereld van klassieke muziek en toporkesten.
------Volkskrant “In het grandioos goede ‘Tár’ worden de regels en afgronden van de macht minutieus verkend.” -- “Cate Blanchett speelt de rol van in opspraak geraakte dirigent met virtuositeit én tragiek.”------NRC “Is dirigent Lydia Tár alleen jager of toch ook prooi?“ -- “Tár gaat over meer dan gender, #MeToo of rollenpatronen in klassieke muziek. Het werd niet voor niets de meest besproken film in de VS van het afgelopen jaar.”------AD “Machtsgeil monster of slachtoffer van de cancelcultuur?” -- “Tár, goed voor zes Oscarnominaties waaronder voor hoofdrolspeler Cate Blanchett, is zo slim het oordeel door de kijker te laten vellen.”------The Guardian ”Cate Blanchett is perfect lead in delirious, sensual drama.”------VPRO cinema “Een fijn bijtende parabel over #MeToo, waarbij de schurk nu eens vrouwelijk is” -- “Zes Oscarnominaties, waaronder – zeer terecht – eentje voor Blanchett, die volledig verdwijnt in de monsterlijke maestro.”------Humo“Een verontrustende film die u meevoert naar een vreemde eindbestemming”------Filmkrant“Tár is een gelaagde en nauwkeurige studie van een vrouw die haar leven uiteen ziet vallen door dezelfde overmoed die haar zo succesvol maakte.”

cast
Cate Blanchett, Nina Hoss, Noémie Merlant

duur
158 min.

  • maandag 3 april 2023, om: 14:30
  • donderdag 6 april 2023, om: 20:00
  • zondag 9 april 2023, om: 15:00
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.