Restaurant Jean Marie

Adieu Jean Marie! À bientôt Marie Jean!

“‘Adieu Jean Marie! À bientôt Marie Jean!’: dat moet de kop worden boven het verhaal”, zo besluiten Marieke en Jan Hartman het interview over hun komend afscheid. Na 29 jaar doen chef-patron Jan (60) en gastvrouw-sommelier Marieke (52) Hartman afstand van hun restaurant Jean Marie vlak buiten de Goudse binnenstad.

Je leest het goed. Restaurant Jean Marie stopt en is verkocht. Een begrip in het Goudse en verre omgeving. Zeven maal en zeven jaar achtereen haalde Jean Marie de felbegeerde ‘Bib Gourmand Benelux’ binnen. Dat is een aanduiding voor restaurants die volgens de keurmeesters, inspecteurs van de Michelingids, een kwalitatief prima driegangenmenu aanbieden voor een bedrag onder de 37 euro. Ook had de horecazaak een notering in de Lekker500. En dan sta je wel ergens voor.

Marieke en Jan gaan hun verdere dromen achterna en verwezenlijken. En wel in Frankrijk waar ze een Chambres d'Hôtes gaan beginnen onder de naam Marie Jean. “De naam van onze Chambres d'Hôtes is inderdaad bekend: dat wordt Marie Jean. Met de zekerheid dat we naar Frankrijk vertrekken is dat ook het enige andere wat vast staat. Waar we een Chambres d'Hôtes gaan beginnen, weten we niet. Ja, in de omgeving van Béziers, langs de route soleil, de A75-Parijs. De weg waar veel toeristen langskomen en als (tussen)stop ons wellicht gaan aandoen”, vertelt Jan.

Avontuur
Verder blijft het voor Marieke en Jan een groot avontuur. “We weten wat we willen. Maar hebben nog niets gekocht. Eerst transporteren en cashen. Vervolgens stappen we in onze Franse auto en gaan we echt de boer op. Jawel, natuurlijk struinen we al enige tijd het internet af om te kijken of er iets tussenstaat en ook makelaars weten ons te vinden. Maar eigenlijk kunnen en willen we er nog niets mee. We zijn al een paar keer verliefd geworden op zo’n huisje. De plannen zijn niet van gisteren, maar spelen al enige tijd. Maar ja, als je geen zekerheid hebt, kun je niets beginnen. En wordt zo’n huisje dan verkocht, dan ben je teleurgesteld. Daar beginnen we dus nog niet aan…”, laat Marieke weten.

“Als we het restaurant hier verkocht hebben en de handtekeningen zijn gezet, stappen we meteen in de auto, huren we een huisje en gaan we de omgeving afstruinen. Zoeken, de markt op, de kroeg in. En vragen. We zijn in voorbereiding. We hebben al veel gezien en weten donders goed wat we willen. We hebben het een en ander voorgekookt. Nu komt het echte werk. Het pad is uitgestippeld. Nu nog uitrollen…”

Gemoedelijk
Een Chambres d'Hôtes met een Table d'Hôtes. Daar dromen de twee al vele jaren van. Marieke en Jan zijn ook twee Francofielen. Jan heeft er 1,5 jaar gewerkt (“Ik kan met ze meepraten en meedoen”). Beiden gaan al jaren op vakantie in Frankrijk en hebben zodoende al vele voorbeelden gezien. “Een huisje of boerderij. Waar we zelf gaan wonen en voor onze gasten om te slapen en te eten. En met onze gasten de keuken in om een maaltijd te bereiden. Ontbijtje, zwembad. Wellicht nog een Jeu de boules-baan. Zelf gaan we genieten van het weer, de omgeving, de dorpjes, de dorpspleinen, de wijnen, jeu de boules… Lekker, gemoedelijk, relaxed. En tussendoor koken en onze gasten in de watten leggen. Nee, geen zeven dagen in de week.”

Maar voor ze hun stekkie hebben gevonden en zijn gesetteld, gaat er nog wel even wat tijd overheen. Jan noemt het wel een “dingetje en een tricky-onderneming en een emotioneel afscheid. We zijn bezig met de laatste zes weken in ons restaurant: 3 weken in juli en 3 weken in augustus. Tussendoor nog een paar weken op vakantie naar Frankrijk. En dan is het over. Per 1 september is het echt over…”, schiet de van oorsprong Hagenees vol.

Genieten
Het naderende afscheid doet hem wat. Zeg maar gerust veel. “Het runnen van een restaurant is altijd leuk. Het verveelt nooit. Het blijft genieten om mensen te laten genieten. Daar krijgen we echt een kik van. Met je adviezen en je gerechten je gasten in de watten leggen. Dat is het mooiste wat er is. En dat lukt ons ook aardig en gaat ons goed af. Al bijna 30 jaar hier.”

“We hebben heel veel vaste gasten. Zelfs veel van het allereerste uur. En daar zijn er alleen maar bij gekomen de afgelopen jaren. Wat wil je na 29 jaar. We zijn zo langzamerhand één van de oudste restaurants in Gouda. En dat kan alleen als de gasten weten dat ze een fijne culinaire avond bij je hebben en regelmatig bij je terugkomen. En dat ook aan anderen doorvertellen. Zo bouw je een naam op”, weet Marieke.

Hart
Van de naam, het restaurant, het personeel en de gasten nemen ze straks afstand. En dat gaat beiden aan hun hart. En dat beide het hart op de goede plaats hebben, blijkt ook uit een gebeurtenis die Jan maar niet kan loslaten. “We hebben ooit een receptie gehad. Daarbij was ik één van onze vaste gasten vergeten uit te nodigen. Hoe dat kan? Ik weet het niet. We werken vanuit een vast gastenbestand, van wel duizend namen. Maar goed. Hij was er niet en was niet uitgenodigd. Die man is daarna nooit meer bij ons geweest. Dat foutje doet me nog altijd pijn…”

Het liefst zouden Marieke en Jan ook van iedereen persoonlijk afscheid willen nemen. Maar dat gaat ze zeker niet lukken. “We willen na 29 jaar Gouda op een gepaste manier afscheid nemen van onze gasten. Zonder hen was het nooit gelukt. Daarvoor willen we ze bedanken. We gaan iedereen enorm missen…”

Traantjes
Afscheid nemen. Het zullen emotionele weken en dagen worden. Zo beseffen beiden. Marieke: “Er zullen traantjes vloeien. Ik ben 52 en loop hier bijna 30 jaar rond. Dat is bijna mijn hele leven. Het is mijn derde kindje. We zijn geen dag met tegenzin naar ons werk gegaan. Daar kan ik mij overigens ook niets bij voorstellen…”

Jan: “Enfin, het is onze eigen keuze. En daar staan we voor de volle honderd procent achter. En het is de hoogste tijd. We zijn nu nog goed en gezond. Ik ben 60 jaar. Als we het willen doen, moeten we het nu doen en niet langer wachten. We zijn klaar voor de volgende stap. Om onszelf nuttig te maken, genieten en anderen laten genieten. Plezier in je leven en in je werk. Daar blijft het om draaien. Ook in Frankrijk. In Frankrijk gaan we samen oud worden…”

Bram Ladage Gouda

Bij Bram Ladage kun je gewoon je patatje blijven halen

In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over: het coronavirus en de harde maatregelen om het virus tegen te gaan. De impact brengt ons allemaal in de war en in de problemen. Zo ook de (horeca)ondernemers. Maar die gaan zeker niet bij de pakken neerzitten. Neem Bram Ladage op de Markt. Eigenaars Lindsay en Raymond van der Zalm zijn in en met al hun creativiteit een afhaalservice met stringente regels gestart. Je kunt dus gewoon blijven genieten van de heerlijke verse patat van Bram Ladage.

Op zondag 15 maart werd bekend dat onder meer de horeca moet sluiten. En wel tot 6 april. Voor Bram Ladage op de Markt is een uitzondering gemaakt. De bekendste patatzaak van Gouda mag open blijven, maar alleen voor het afhalen. Verder mag er maar één klant tegelijk naar binnen en moeten andere klanten buiten wachten. Er mag alleen met pin betaald worden.

Alle zeilen
Door de harde maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, krijgen veel ondernemers het de komende tijd moeilijk. Raymond verwacht ook de nodige inkomsten mis te lopen. “We moeten alle zeilen bijzetten. Met de afhaalservice verwachten we de schade zo beperkt mogelijk te houden…”

Raymond heeft daarvoor in zijn zaak en voor zijn zaak de nodige maatregelen getroffen. “Uiteraard nemen we de 1,5 meter afstand in acht. We attenderen onze klanten erop zich daaraan te houden. We hebben daartoe met tape strepen gezet in de zaak en voor de zaak. Verder wijzen we onze klanten met een bord voor de zaak op de regels die in verband met het coronavirus gelden…”

Goed te doen
Het werkt volgens Raymond omslachtig, maar het is goed te doen. ‘’Er mag maar één klant in de winkel binnen zijn om zijn of haar bestelling te doen. Die moet weer naar buiten en dan pas kan de volgende naar binnen. In de tussentijd maken wij de bestelling klaar en brengen we die desgewenst naar buiten. De markt is groot genoeg om even te wachten. Dit alles voeren we uit met zo min mogelijk contactmomenten…”

Betalingen gebeuren alleen met de PIN en de pinpas. “Contant geld is even taboe. Dat accepteren we even niet. We houden het pinapparaat schoon met alcoholdoekjes. En we werken met handschoentjes. We werken per slot van rekening met mensen en etenswaren. Daar is bij ons sowieso de grootste zorg voor…”

De (afhaal)service van Bram Ladage blijft overigens niet beperkt tot de eigen zaak. “We hebben bankjes voor de zaak staan. Die zijn niet van ons, maar van de gemeente. De afgelopen dagen zien we dat mensen daar toch regelmatig bij elkaar gaan zitten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling…”

Bram Ladage Gouda
Wijdstraat 24 (0,11 km)
2801 KC Gouda

Routebeschrijving

Highlights info row image 0182 523 198

Highlights info row image Bericht sturen

Highlights info row image www.bramladage.nl

Highlights info row image Fastfoodrestaurant

GOUDA

Horecazaken openen digitaal de deuren

Een aantal Goudse horecazaken gooit zaterdag online de deuren open. Bezoekers kunnen via het platform Help de Horeca waardebonnen kopen voor hun favoriete horecazaak waarmee ze kroegbazen en andere horeca-uitbaters van omzet kunnen voorzien. Zij worden door het nieuwe coronavirus hard getroffen omdat zij verplicht hun deuren dicht moeten houden.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kwam met het initiatief om de in totaal 3600 horecaondernemers, die hun omzetten zien verdampen door de noodmaatregel, te ondersteunen. Ook toeleveranciers als brouwers, drankproducenten en leveranciers van levensmiddelen schaarden zich achter het initiatief. Op het moment dat de cafés en restaurants weer open zijn kunnen de bonnen ingeleverd worden.

"Horecaondernemers hebben te maken met een omzetdaling van meer dan 50 procent terwijl hun vaste kosten gewoon doorlopen. Dit leidt tot acute liquiditeitsproblemen en elke vorm van hulp is op dit moment nodig om ervoor te zorgen dat cafés en restaurants blijven bestaan", aldus Dirk Beljaarts, algemeen directeur van KHN.

Horecaondernemers die zich ook willen aanmelden, kunnen dat nog steeds doen.

De Theaterbakkerheij

Programma De Theaterbakkerheij

Maandag 1 juni heropende de Theaterbakkerheij haar deuren. De komende weken staat er een spetterend programma op de agenda. De theaterzaal is omgetoverd tot een gezellig intiem Theatercafé. De foyer en het terras zijn eveneens geopend.

“We hebben een line up zoals je van ons gewend bent, maar dan net even in een andere (corona veilige) setting. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je weer genieten van muziek, cabaret, poëzie en Tribute bandjes, kortom.. wat je van ons gewend bent! Naast bekende concepten als Young Talent en ‘Grensgeval’ introduceren we nieuwe gezellige activiteiten als ‘De TBH Live Popquiz’ en ‘Pianobar Singalong Sessies’,” aldus Ruud Bakker – eigenaar van de Theaterbakkerheij.

Ook zijn er weer muziek optredens. Zo komt er een geweldige Santana Tribute band naar de Theaterbakkerheij. De bekende Goudse dichter en taal virtuoos Ruud Broekhuizen komt twee keer langs. Eerst met zijn eigen boeiende programma en daarna met een speciale Late Night Show samen met de bekende cabaretier Pieter Jouke. Normaal voor volle zalen… nu in de Theaterbakkerheij.

Per voorstelling zijn er in juni helaas maar 30 kaartjes beschikbaar. Tickets zijn nu te koop. Kijk voor het volledige programma op de website: www.theaterbakkerheij.nl. Of kom eens langs in het Theatercafé of terras.

Bakker: “We mogen weer, we doen het veilig en maken het gezellig… tot snel in de Theaterbakkerheij.”

Hieronder het gehele programma:

PROGRAMMA DE THEATERBAKKERHEIJ

Theatercafé – Theater terras : Iedere dinsdagavond, zaterdag en zondag middag in juni abnormaal gezellig!

Dinsdagen vanaf 20.00 uur

Zaterdag middagen van 15.00 tot 18.00

Zondag middagen van 15.00 tot 19.00

Entree gratis

Eindelijk!! We zijn weer open! Iedere dinsdagavond openen we de deuren van ons sfeervolle Theatercafé met stoelen en tafels waar iedereen gezellig en veilig kan zitten. Geheel corona-proof op 1,5 meter afstand… Niks persoonlijks Met mooi weer is ook het terras geopend. Abnormaal gezellig!

Het enige wat je vooraf moet doen is even reserveren voor een plekje binnen via de mail. Stuur je naam, aantal personen en mobiele nummer naar info@theaterbakkerheij.nl. Dan zorgen wij voor een gezellig plekje in ons café! Tot snel!

Reserveren voor het terras is niet nodig en vrij toegankelijk

Vrijdag 10 juli: Grensgeval Festival - Editie 1/4

Categorie: Monologen, Muziek, Theater, Theaterbakkerheij productie

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open 19:30 uur

Entree: €13,50

Vanaf 19 juni gaan we van start met het Grensgeval Festival waar gedurende 4 edities maar liefst 18 mini-voorstellingen te zien zijn in de Theaterbakkerheij!

Bijna 2 jaar geleden begon de Theaterbakkerheij met de serie monologen ´Grensgeval´. Eén van de bijzondere concepten uit de eigen culturele keuken. Inmiddels zijn er 22 verschillende monologen gespeeld die door zo´n 750 mensen zijn bezocht en de reacties waren enthousiast: ´Wat een theatraal avontuur!´ ´Ik heb geweldige talenten gezien!´ ´Het is zo gevarieerd!´

Deze zomer worden deze monologen nogmaals gespeeld in ons Grensgeval Festival. Wat kun je verwachten? – Verschillende verhalen; soms poëtisch, soms verhalend, soms muzikaal, soms absurd – Verschillende stijlen; soms drama, soms muziektheater, soms cabaret/kleinkunst, soms bewegingstheater, soms authentiek en geschreven door de acteur zelf – Verschillende variaties; soms humoristisch, soms ontroerend, soms werkelijk, soms verzonnen

Alle monologen hebben één overeenkomst, de personages zijn ´grensgevallen´ en balanceren allen op hun eigen manier op de grens. Grensgeval is een voorstelling over de dunne lijn tussen falen en succes hebben in het leven. Met humor, emotie, poëzie en live-muziek.

Editie 1 – Vrijdag 19 juni – Robert Spillenaar – Rolando Sanabria – Rositha Rikkers – Sanne Maas

Editie 2 – Vrijdag 10 juli – Daan Timmerman – Rik van den Heuvel – Lisa Beuk – Kirsty Correljé – Ruud Broekhuizen

Editie 3 – Vrijdag 31 juli – Frank Waroux – Mariska de Heer – Alice Bekkering – Laurens Vink – Daan Klijn

Editie 4 – Vrijdag 21 augustus – Johan Twigt – Jeanine de Boe – Ry Fiere – Samantha Braat

Nieuwe editie ´Grensgeval 4´ – Vrijdag 18 en zondag 20 september – Rolando Sanabria – Destiny Hukom – Robyn van Schaik – Drieske Steijl – David Knegjens – Lisa Beuk

DEZE ZOMER: THEATER TERRAS TIME

Ieder weekend een drankje doen op ons vernieuwde Theater terras!

We waren dan wel weken gesloten, maar we hebben zeker niet stil gezeten! Ons terras heeft een flinke opknapbeurt gehad.

Hier kun je met uitzicht op GOUDasfalt genieten van een drankje en een hapje van onze nieuwe borrelkaart.

Vaak met live muziek

JULI 2020

Ode aan Maarten van Roozendaal
Aanvang: 20u30. Entree: €13,50. Maarten van Roozendaal was een unieke theaterpersoonlijkheid. Zeven jaar geleden overleed hij en liet daarmee een rijkdom aan materiaal achter. Met dit materiaal gaan nu beginnende theatermakers aan de gang om uiteindelijk hun eigen versies te laten horen. Onder de bezielende leiding van de Goudse theatermaker en liedschrijver Alex van Holstein zullen onder andere Siebe Palmen (Finalist Nekka 2019), Tom Dicke (Winnaar Annie MG Schmidtprijs 2019), Jan van Piekeren (beroepsprotesteerder) en het Hedonistisch Verbond hun opwachting maken. Meer namen volgen later.

zo. 26 juli Gouds Geluk Festival 2020  
Gouds Geluk Festival keert terug op het GOUDasfalt terrein! Deze editie met méér muziek, kleinkunst, acts, food en cultuur. Meer informatie volgt snel.

Zie voor nadere informatie: www.theaterbakkerheij.nl

 

 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.