FILMHUIS GOUDA

The Quiet Girl

Eerste Gaelic gesproken film met een Oscar-nominatie en in Ierland een blockbuster, is een pareltje van eenvoud en menselijkheid rond de belevingswereld van een jong meisje. 1981: haar armlastige vader en moeder sturen de ongeliefde 9-jarige Cáit een zomer naar het platteland. Daar verrassen haar welvarende, kinderloze oom en tante, de stugge Seán en liefdevolle Eibhlín, haar met aandacht en genegenheid. In hun betoverende en mysterieuze wereld bloeit de introverte Càit langzaam op. En zij blijkt precies wat het leven op de boerderij ontbeerde.
------VPRO Cinema “Prachtig ingetogen drama”------NRC “Schitterende scènes waar de genegenheid vanaf spat” -- “Mooi hoe The Quiet Girl uiteindelijk liefde gelijkstelt aan aandacht, meer is er niet nodig.”------de Volkskrant “Onthutsende kijkervaring” -- “Zonder zich te verliezen in sentiment, toont scenarist en regisseur Colm Bairéad (42) het verschil tussen een kinderleven met of zonder ouderlijke affectie.” -- “Kleinschalige maar uiterst effectvolle debuutfilm”------The Guardian “Beautiful and compassionate film” -- “Deeply moving tale of rural Ireland already feels like a classic.” -- “It is a jewel.”

cast
Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric

duur
96 min.

  • woensdag 14 juni 2023, om: 20:00
  • zaterdag 17 juni 2023, om: 16:30
  • dinsdag 20 juni 2023, om: 20:00

Cairo Conspiracy

De prijs voor beste scenario in Cannes ging naar deze spannende, sfeervolle politieke thriller van de maker van THE NILE HILTON INCIDENT. Het is tevens een bijzonder portret van een (normaal gesproken) verborgen wereld: de religieuze Al Azhar-universiteit in Caïro, de hoogste autoriteit voor de islamitische leer binnen het soennisme. In die gemeenschap van studie en gebed raakt de jonge visserszoon en kersverse koranstudent Adam verstrikt in vuile politieke intriges van imams, de moslimbroederschap, de veiligheidsdiensten en het leger. In de wirwar van gebeurtenissen na de dood van de groot-imam wordt iemand anders vertrouwen een risico en blijkt korankennis soms van onverwacht nut.
------de Volkskrant “De Egyptische thriller ‘Cairo Conspiracy’ is behalve spannend ook een lust voor het oog.” -- “Regisseur Tarik Saleh koppelt politieke intriges aan eeuwenoude religieuze rituelen en liet zich inspireren door Umberto Eco's De naam van de roos.”------NRC “Een opmerkelijke spionagethriller die een verborgen wereld van gefluister, gekuip en gekonkel ontsluiert.”------VPRO cinema “Sterke politieke thriller van schrijver-regisseur Saleh (The Nile Hilton Incident), die op Cannes 2022 werd onderscheiden met de prijs voor het beste scenario.”------Trouw “Filmmaker Tarik Saleh creëert een serene atmosfeer. Die sereniteit is een mooie signatuur van CAIRO CONSPIRACY.”------The Guardian “Een strakke, ongepolijste politieke thriller”

cast
Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri

duur
121 min.

  • zondag 11 juni 2023, om: 20:00
  • woensdag 14 juni 2023, om: 14:30
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.