FILMHUIS GOUDA

Il Buco

Meditatieve docu-fictie brengt met visuele pracht zonder dialoog een stokoude herder in beeld, in 1961 hoog in de fotogenieke bergen van Calabrië. Ondertussen verkent een groep speleologen uit de grote stad op zijn alpenweide een van de diepste grotten op aarde, in het stikdonker, gewoon met potlood en papier, touwen en lampjes. Het observerende IL BUCO is een fascinerende bezinning op de tijd en het onvatbare van ons bestaan en de natuur, in alle eenvoud adembenemend in beeld gebracht.
Regisseur Michelangelo Frammartino doet (twaalf jaar na zijn vorige film LE QUATTRO VOLTE) op meesterlijke wijze (woordloos) verslag van een expeditie in 1961 naar het ongerepte, rurale Calabrië en naar het binnenste van de aarde, waar de tijd stilstaat en mens en natuur samenvloeien. De onverschrokken wetenschappers uit het moderne Noord-Italië komen de zevenhonderd meter diepe ‘Abisso del Bifurto’ in kaart brengen, hoog in het Pollino-gebergte. Gadegeslagen door een oude schaapherder slaan de speleologen hun kamp op bij ‘Il buco’ en zakken langzaam de donkerte in. Waar de oude man zijn omgeving op zijn duimpje kent, tasten zij letterlijk in het duister. Dit levert een unieke bioscoopervaring op, waarmee Frammartino een visuele hommage brengt aan de mens en het prachtige Calabrische landschap. IL BUCO ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar de mystieke schoonheid van de film bekroond werd met de Juryprijs. ------De Volkskrant â??â??â??â??â??“Het magistrale Il buco is ontzettend spannend en toch machtig kalm” --  “Een – letterlijk – onnavolgbaar meesterwerk” -- “Magistrale cinematografie van Renato Berta”------Trouw â??â??â??â??“Il Buco is van een spectaculaire schoonheid, een ode aan een landschap” ------NRC â??â??â??â??“Fenomenaal”------VPRO â??â??â??â??“Een masterclass in de kunst van het observeren”------Het Parool“Een van de mooiste films van het jaar”

cast
Paolo Cossi, Denise Trombin, Jacopo Elia, Nicola Lanza

duur
93 min.

  • woensdag 17 augustus 2022, om: 20:00
  • zondag 21 augustus 2022, om: 20:00
  • donderdag 25 augustus 2022, om: 14:30
  • dinsdag 30 augustus 2022, om: 20:00

La ruche

Levendige Belgische debuutfilm schetst op imponerende wijze de liefdevolle en explosieve relatie tussen een emotioneel onvoorspelbare moeder en haar drie tienerdochters. Al zolang zij zich kunnen herinneren hebben de zussen Marion, Claire en Louise (in het echt ook dochter van de hoofdrolspeelster) geleefd op het ritme van de buien van hun moeder Alice (Ludivine Sagnier): de ene keer prettig gestoord en ondernemend, dan weer depressief of giftig. Ondanks hun hechte band is de impact op de jonge meiden enorm. Vooral de oudste doet er alles aan om het gezin bij elkaar te houden. Het subtiele LA RUCHE (‘de bijenkorf’) is met veel respect gefilmd met vier uitstekende spelers.
------Trouw â??â??â??“Leven met iemand die bipolair is, een pijnlijke uitputtingsslag.”------VPRO Cinema â??â??â??“Een intiem, aangrijpend gezinsdrama”------de Volkskrant â??â??â??â?? “Fenomenale cast, voortreffelijk geregisseerd”------NRC â??â??â??“La ruche drijft op de prima acteerprestaties van de hele cast en fraai camerawerk”------De Filmkrant“Een noodlotsdrama, een gezins­tragedie zonder schuldigen”

cast
Ludivine Sagnier, Sophie Breyer, Mara Taquin, Bonnie Duvauchelle

duur
81 min.

  • woensdag 17 augustus 2022, om: 14:30
  • zaterdag 20 augustus 2022, om: 15:00
  • dinsdag 23 augustus 2022, om: 20:00
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.