FILMHUIS GOUDA

The broken circle breakdown

Ontroerend mooi drama met een intensespanningsboog. Cruciale scènes ontvouwenzich niet via dialogen maar via de muziek.
‘Het knappe van de film is dat je niet alleen tranen krijgt van het huilen, maar ook van het lachen’, zo eindigden we onze tekst over DE HELAASHEID DER DINGEN van de jonge Vlaamse regisseur Felix van Groeningen. Precies hetzelfde geldt voor zijn nieuwste film THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, al zullen de droeve tranen nu waarschijnlijk de overhand hebben. Want heus: élke kijker wordt geraakt door dit ontroerend mooie drama. THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN gaat over de tegenpolen Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh). Zij is een dertiger met een eigen tattoo-shop, waarvan ze zelf het uithangbord is. Hij is een veertiger die overdag teruggetrokken woont op een vervallen boerderij en ’s avonds opleeft als frontman van een bluegrass-band. Die muziek brengt hen samen. Elise en Didier krijgen niet alleen een relatie, maar zij wordt ook de zangeres van zijn band. Het geluk kan voor Elise niet op als zij zwanger raakt. Helaas blijkt dat geluk eindig, want hun dochter Maybelle krijgt op haar zesde leukemie. Wanneer het meisje overlijdt, raakt Elise in een diepe depressie – wat nog eens wordt verergerd doordat Didier totaal anders omgaat met dit verlies. Van Groeningen maakte voor THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN twee bijzondere keuzes, die allebei meesterlijk uitpakken. In de eerste plaats vertelt hij het verhaal niet lineair, maar husselde hij de tijdlijnen door elkaar waardoor de spanningsboog heel intens wordt. In de tweede plaats vertelt hij enkele cruciale scènes niet via dialogen, maar via de muziek. Prachtige live uitvoeringen van nummers als Wayfaring stranger en If I needed you worden gezongen door de acteurs zélf en zeggen meer dan duizend woorden. De film in één woord? Kippenvel!

cast
Veerle Baetens, Johan Heldenbergh

duur
100 min.

  • zaterdag 20 juli 2019, om: 18:30
  • vrijdag 26 juli 2019, om: 15:30
  • woensdag 31 juli 2019, om: 20:30

Le semeur

Na de deportatie van alle mannen door het leger van Napoleon III moeten de vrouwen het land op voor het zware werk. En zullen ze nu kinderloos blijven?
Het is 1852 . Het leger van Napoleon III slaat de opstand van de Provençaalse boeren neer. Niet veel later worden alle mannen uit Violette’s dorpje in de Alpen gedeporteerd. De vrouwen moeten nu zichzelf onderhouden en het zware werk van de mannen op het land overnemen. Ze zetten eendrachtig hun schouders eronder. Maar als die situatie voortduurt bekruipt hen een zekere wanhoop. Moeten ze het dan voortaan zonder kinderen stellen? Violette spreekt met haar vriendinnen af dat ze de eerste man die komt samen delen. Violette Ailhout beschreef de gebeurtenissen in een novelle met de opdracht om die pas in 1952 aan haar oudste vrouwelijke nakomeling door te geven. Het boek werd in 2006 gepubliceerd en is nu door regisseur Marie Francen als bron gebruikt voor haar debuutfilm – opvallend geschoten in het klassieke 4:3 beeldformaat. De film heeft precies het goede tempo om de periode te treffen en de onderhuidse verwikkelingen worden mooi verbeeld door de acteurs, met name door Pauline Burlet als Violette. Francen ontving voor LE SEMEUR (de zaaier) de prestigieuze New Director-award in San Sebastian.

cast
Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir

duur
98 min.

  • zaterdag 20 juli 2019, om: 21:15
  • zondag 28 juli 2019, om: 20:00
  • maandag 5 augustus 2019, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.