FILMHUIS GOUDA

Il traditore

Een intrigerend Italiaans misdaad- annex rechtbankdrama over het waargebeurde verhaal van maffialid Tommaso Buscetta. Hij breekt eind jaren ’80 met de omertà (zwijgplicht) en wordt spijtoptant tegen de Siciliaanse maffia, de Cosa nostra.
4 september 1980, het feest van de Siciliaanse patroonheilige Santa Rosalia. De Cosa nostra (‘Onze zaak’), de overkoepelende organisatie van de Siciliaanse maffiafamilies, komt bijeen voor een ongemakkelijke wapenstilstand. Buscetta, bijnaam Don Masino, is erbij maar vertrekt niet veel later met zijn vrouw naar Rio de Janeiro en ontloopt zo een confrontatie met Totò Riina, het hoofd van de Corleone-familie. Het blijkt een verstandige keuze, want vanaf die tijd start de Corleone-familie een reeks bloedige interne afrekeningen, waarbij ook de achtergebleven zonen van Buscetta de dans niet ontspringen. Op grond van verdenkingen van drugshandel wordt Buscetta door de Braziliaanse autoriteiten ruw verhoord en uiteindelijk uitgezet naar Italië. De anti-maffia-rechter Giovanni Falcone weet hem zover te krijgen dat hij alles opbiecht over de structuur en werkwijze van de Cosa nostra. ‘Niet ik heb de maffia verraden, de maffia heeft mij verraden!’, zo motiveert Buscetta zijn keuze. Tijdens het Maxi-proces dat in 1986 begint, laten de terechtstaande maffiosi luidruchtig van zich horen, nog in volle overtuiging van hun machtspositie en complete straffeloosheid. Ondanks vele pogingen Buscetta als leugenaar te ontmaskeren volgt uiteindelijk de berechting van honderden maffiosi. De inmiddels 80-jarige, altijd politiek geëngageerde regisseur Marco Bellochio werkte 16 jaar geleden al samen met Pierfrancesco Favino (Buscetta) in BUONGIORNO, NOTTE, een film over de ontvoering van de Italiaanse politicus Aldo Morro. Bellochio kreeg toentertijd de kritiek dat hij daarin de terroristen teveel vermenselijkte. De eindscène van IL TRADITORE is wellicht een verlaat antwoord daarop.

cast
Pierfrancesco Favino, Fausto Russo Alesi, Fabrizio Ferracane

duur
145 min.

  • dinsdag 25 februari 2020, om: 20:00
  • vrijdag 28 februari 2020, om: 15:00

The peanut butter falcon

In deze ontroerende en komische roadmovie beleven een voortvluchtige visser en een jongen met het syndroom van Down allerlei avonturen en ontstaat tussen hen een onverwachte vriendschap.
Er zijn niet veel films met een plek voor acteurs met het syndroom van Down. Toen regisseurs Tyler Nilson en Michael Schwartz de jonge Zack Gottsagen zagen spelen tijdens een workshop ‘acteren voor mensen met een beperking’, wisten ze meteen dat hij een eigen film verdiende. En die film werd een warme en ontroerende komedie met Gottsagen in de hoofdrol, ondersteund door een reeks bekende acteurs, sommige in kleine bijrolletjes. Zack heeft het syndroom van Down en wil heel graag weg uit de instelling voor ouderen, waar hij door omstandigheden woont. Hij droomt van een carrière als showworstelaar zoals zijn tv-held ‘The Saltwater Redneck’. Om diens worstelschool te bezoeken gaat Zack op een dag op pad en komt al gauw Tyler (Shia LaBeouf) tegen, die op de vlucht is voor zijn vismaatjes die hij heeft bestolen. Het klikt in eerste instantie niet zo tussen de twee, maar ze gaan nou eenmaal dezelfde kant op en van de weeromstuit worden ze beste vrienden. Ondertussen wordt Tyler door zijn voormalige vismaten en Zack door verzorgster Eleanor (Dakota Johnson) ahtervolgd. Langs de prachtige kustlijn van North Carolina beleven de twee serieuze en grappige avonturen. Ondanks de aanwezigheid van gelouterde acteurs als LaBeouf en Johnson en een gastoptreden van worstelaar-op-leeftijd ‘Jake - the Snake - Roberts’, wordt de show vooral gestolen door Gottsagen. THE PEANUT BUTTER FALCON is een warme film die je je weer eens doet realiseren wat echt belangrijk is in het leven.

cast
Zack Gottsagen, Dakota Johnson, Bruce Dern

duur
93 min.

  • dinsdag 25 februari 2020, om: 14:00
  • zaterdag 29 februari 2020, om: 21:15
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.