FILMHUIS GOUDA

Undine

Undine is een jonge vrouw die verwikkeld raakt in een romance met een vleugje magie en mysterie. De gelijknamige film van regisseur Christian Petzold (BARBARA, TRANSIT) is een speelse bewerking van een eeuwenoude mythe, met het moderne Berlijn als decor.
Christian Petzold maakt graag films waarin mensen gevangen zijn in hun tijd en in hun omstandigheden. Maar in die levens laat hij tegelijkertijd - hoopvol - een kentering plaatsvinden, wat we ook in zijn nieuwe poëtische film terugzien. Undine, een jonge medewerkster van de Berlijnse afdeling Stadsontwikkeling, kan alleen overleven dankzij menselijke liefde. Of dat een vloek of een zegen is, ontvouwt zich wanneer beroepsduiker Christoph in haar leven komt. Voor haar een man als geen ander. Beiden beleven een even betoverende als verwarrende periode met een onvoorziene uitkomst.Paula Beer (Werk ohne Autor, Transit) won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.

cast
Paula Beer, Franz Rogowski

duur
90 min.

  • zondag 13 juni 2021, om: 20:00
  • woensdag 16 juni 2021, om: 11:00

The perfect candidate

Ontwapend drama over de Saoedische Maryam, die het waagt zich – als vrouw! – kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Dat doet nogal wat stof opwaaien in haar gemeenschap.
Haifaa Al-Mansour (WADJDA, 2013) is de eerste vrouwelijke filmmaker in Saoedi-Arabië en (ook daarom) zowel geprezen als verguisd. Haar werk richt zich op taboe-onderwerpen als de positie van vrouwen en de beknottende kanten van religie en tradities in het oerconservatieve Koninkrijk.Het lijkt Maryam, werkzaam als arts, niet minder dan logisch om zich hard te maken voor een goede zaak: de weg naar haar ziekenhuis is een ongeasfalteerde modderpoel en dat kan zo niet langer. Dat brengt haar er uiteindelijk toe zich aan te melden voor een plek in de gemeenteraad. Voor de mannen in haar stad is de gedachte alleen al volledig onvoorstelbaar. Het wordt een strijd tegen de verdrukking in, samen met haar zussen, om de harten van haar medeburgers.Zorgvuldig, met humor en (zoals in haar eerdere films) met licht optimisme verkent Al-Mansour een maatschappij waarin vrouwen in de meest minimale stapjes iets verder geïntegreerd raken in het dagelijks leven. Bij het filmen hoefde de regisseur voor het eerst niet opgesloten in een busje, uit het zicht, haar mannelijke crew aan te sturen – een noviteit. Duidelijk is dat er nog een eindeloos lange weg te gaan is, voordat Saoedische vrouwen even vrij zullen zijn als hun mannen – geen reden echter om bij de pakken neer te gaan zitten!

cast
Mila Alzahrani, Khalid Abdulraheem, Shafi Alharthy, Dhay

duur
101 min.

  • zondag 13 juni 2021, om: 15:00
  • woensdag 16 juni 2021, om: 20:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.