FILMHUIS GOUDA

Het wonder van le petit prince

Van de duizenden talen die nog gesproken worden op de wereld dreigen er vele uit te sterven. Toen Marjoleine Boonstra hierover een documentaire wilde maken, ontdekte ze hoe de beroemde novelle Le petit prince verspreid over de wereld een rol speelt in het levend houden van bedreigde talen.
Voor haar documentaire reisde Boonstra de wereld rond: voor het Tamazight bezocht ze de Marokkaanse woestijn, voor het Sami het winterse Lapland, in het dichtbevolkte El Salvador luisterde ze naar het Nawat en op de hoogvlaktes van Tibet naar het Tibetaans. Het gebruik van deze talen wordt of werd jarenlang tegengewerkt of zelfs verboden, vaak met de expliciete bedoeling deze te laten uitsterven. Tegenwoordig zijn de meeste overheden op hun schreden teruggekeerd en proberen taalgemeenschappen actief de teloorgang van hun taal tegen te gaan – vaak met een verloren generatie sprekers – en nieuw leven in te blazen.Boonstra leert dat men daarvoor graag het vertalen van boeken inzet als middel en ontdekt dat vertalers ‘Le petit prince’ koesteren, het beroemde (kinder)boek uit 1943 van de Franse schrijver en oorlogsvlieger Antoine de Saint-Exupéry. De prins uit het verhaal kijkt overal om zich heen en stelt simpele vragen over de wereld, nooit veroordelend, maar alleen verwonderd. Dat biedt hoop en troost, emoties die de vertalers vaak moesten ontberen in tijden van onderdrukking. Maar er zijn ook andere redenen: ‘Ik heb mijn moedertaal herontdekt door te vertalen en te schrijven’ zegt één van de vertalers. Alles tezamen maakt dat ‘Le petit prince’ inmiddels, op de Bijbel na, het meest vertaalde boek ter wereld is, met al meer dan 375 verschillende vertalingen. De ervaren documentairemaakster Boonstra (eerder maakte ze ‘Kurai kurai – verhalen met de wind’) verhaalt in haar dromerige, indrukwekkende film over vier inspirerende gemeenschappen, ondersteund door prachtige beelden uit de vier windstreken.

duur
89 min.

  • zaterdag 23 maart 2019, om: 18:30

Mary queen of Scots

Theater-regisseur Josie Rourke maakte met haar regiedebuut een boeiend en schitterend vormgegeven historisch drama over misschien wel de bekendste koningin van Schotland, de tragische Mary Stuart.
Eerst de feiten: We schrijven de zestiende eeuw en het zijn roerige tijden. De strijd tussen katholieken en protestanten woedt steeds heviger. Mary, dochter van de Schotse koning James V, wordt geboren in 1542. Toen ze zes dagen oud was, kwam haar vader om op het slagveld en werd ze tot koningin gekroond. Op vijftienjarige leeftijd wordt ze uitgehuwelijkt aan de driejarige Franse troonopvolger. Wanneer hij in 1560 doodgaat, keert de katholieke Mary als jonge weduwe terug naar Schotland om haar troon op te eisen en meteen ook aanspraak te maken op de Engelse troon. Daar zit inmiddels de protestantse Elisabeth (de Virgin Queen). Zo begint de jarenlange rivaliteit tussen de twee nichten in een door mannen geregeerde wereld. Rourke maakt er een strijd van tussen twee ijzersterke vrouwen. Verscheurd door ambitie en liefde, tegen elkaar opgezet door edelen, door het slijk gehaald door kerkleiders, door het systeem verplicht een opvolger te baren. Wanneer Mary een zoon krijgt terwijl Elisabeth kinderloos blijft wordt de rivaliteit op de spits gedreven. Er zijn al eerder films over deze geschiedenis gemaakt; in deze versie spelen de gelauwerde actrices Saoirse Ronan (LADY BIRD), en Margot Robbie (I, TONYA) de rollen van Mary en Elisabeth en dat doen ze met vuur. De film mag dan niet helemaal historisch correct zijn – de twee koninginnen kwamen elkaar in werkelijkheid nooit tegen en de edelen aan de hoven waren een stuk minder kleurrijk – het boeiende MARY QUEEN OF SCOTS neemt je mee naar turbulente tijden in middeleeuwse kastelen vol prachtige kostuums. De toekomst van Engeland en Schotland zou nooit meer hetzelfde zijn...

cast
Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden

duur
124 min.

  • zaterdag 23 maart 2019, om: 21:15
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.