FILMHUIS GOUDA

Un fils

Aangrijpend debuut is een intens familiedrama rond een Tunesisch stel en hun elfjarige zoontje. Hun leven wordt per ongeluk op zijn kop gezet door een religieuze geweldsdaad. Daarmee begint een race tegen de klok, die de relatie van de ouders zwaar onder druk zet.
Het is 2011. Vader Fares (Sami Bouajila) heeft fortuin gemaakt in Frankrijk. Hij is nu terug in Tunesië om met vrouw Meriem (Najla Ben Abdallah) en elfjarige zoontje Aziz wat vrije tijd door te brengen. De zogenaamde Jasmijnrevolutie heeft enige hoop gebracht naar het land. Dat niet alles pais en vree is, blijkt wanneer voor het gezin het noodlot toeslaat: ze komen op hun vakantie-tocht puur toevallig terecht in een uitbarsting van islamitisch geweld. Meer verklappen over het precieze plot zou dit intrigerende debuut geen eer aan doen. Fares en Meriem moeten alle zeilen bijzetten om een nijpend probleem op te lossen. En daarbij kunnen ze eigenlijk geen tijd verliezen aan het zware morele dilemma dat zich volledig onverwachts aan hen openbaart. Het maakt de spanning om te snijden en zet de relatie tussen de twee hoofdfiguren onder grote druk. Ondertussen krijg je als kijker een beeld van de 'nieuwe' sociale en politieke situatie in Tunesië, dat je versteld doet staan. Mehdi M. Barsaoui's eerste film is een gebalanceerd en tegelijkertijd zenuwslopend familiedrama. Net na de Jasmijnrevolutie is er hoop en Tunesië is al aan het veranderen, maar daarmee zijn lang niet alle oude en patriarchale tradities van het land verdwenen. Via een aangrijpende familievertelling geeft UN FILS daar op verfijnde wijze commentaar op.

cast
Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri

duur
95 min.

  • maandag 28 september 2020, om: 20:00
  • donderdag 1 oktober 2020, om: 20:00
  • maandag 5 oktober 2020, om: 14:30

Filles de joie

Een respectvol, humaan portret – met een spannend krimi-randje – van drie kwetsbare, ogenschijnlijk sterke vrouwen in een Noord-Frans stadje. Dankzij hun werk ontstaat een sterke band en die blijkt van levensbelang, wanneer een van hen ernstig in de problemen komt.
FILLES DE JOIE begint met een scene die uit een maffiafilm zou kunnen komen, maar wat daar precies gebeurt blijft de kijker nog lange tijd onduidelijk. De lange flashback die volgt is daarentegen eerder een sociaal-realistisch drama. We zien de jonge moeder Axelle (Sara Forestier) in een armoedige flatwijk in Noord-Frankrijk dagelijks in haar auto wachten op haar collega-sekswerkers Dominique (Noémie Lvovsky) en Conso (Annabelle Lengronne). Na steevast door de lokale hangjeugd te zijn geschoffeerd – wat ze zonder problemen van zich af laten glijden – gaan ze op pad richting Frans-Belgische grens. De opgeschoten jongens kunnen niet bevroeden dat deze dames overdag door het leven gaan onder pseudoniemen als Sjeherazade en Athena en andere sterke vrouwen uit de oudheid, in zo'n typisch Belgisch bordeel in een villa langs een doorgaande weg.Topbanen hebben de drie zeker niet en elk heeft dan ook zo haar eigen dromen en illusies. Toch valt er thuis en in het trieste bordeel ook passie te ontwaren en zelfs lol te beleven. Dat de drie elke dag met elkaar optrekken wil echter niet zeggen dat ze onderling een open boek zijn. In de lange zinderende zomer sneuvelt van de weeromstuit menig geheim dat ze voor elkaar hadden en krijgen zij een hechte band. Er voor elkaar zijn blijkt misschien wel het hoogste goed in hun leven.In FILLES DE JOIE draait het om drie vrouwelijke personages met diepte en nuance. Het zal niet verwonderen dat 'de man' – enkele fijne uitzonderingen daargelaten – niet in een goed daglicht staat. We krijgen dan ook enkele nare exemplaren voorgeschoteld. Filmmakers Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich benadrukken dat sekswerkers meer waardering verdienen. En bovendien dat zij, ondanks een weerbarstige dagelijkse praktijk en een maatschappij die op hen neerkijkt, hun werk blijven doen met een uitgesproken passie.

cast
Sara Forestier, Annabelle Lengronne, Noamie Lvovksy

duur
90 min.

  • maandag 28 september 2020, om: 14:30
  • zondag 4 oktober 2020, om: 11:00
  • dinsdag 6 oktober 2020, om: 14:30
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.