De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2022 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.
PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2022
do. 7 juli Lunchconcert | Nanette Mans en Mieke Glasbergen
12u00 Nanette Mans, sopraan en Mieke Glasbergen, vleugel
Sopraan Nanette Mans en pianist Mieke Glasbergen brengen een origineel lied-recital:
De gouden glinstering door een dicht bladerendek. Een glimp van een wegspringend hert. Een herinnering aan de avondzon, liggend in een grasveld. Daardoor liet Schönberg zich inspireren in zijn lied ‘Waldsonne’ en daarmee was hij niet de enige componist. In dit programma laten diverse componisten hun variant van ‘Waldsonne’ horen. Laat je meevoeren op de bries van de gouden zomeravond…
Arnold Schönberg (1874-1951)
Uit: ´Das Buch der hängendem Garten‘, Op. 15/1
Unterm Schutz von dichten Blättergrunde
Uit: Vier Lieder, Op. 2/4
Waldsonne
Franz Schubert (1797-1828)
An die untergehende Sonne, D. 457
Rokus de Groot (*1947)
Uit: Shakespeare Sonnets
Of love and time
Benjamin Britten (1913-1976)
The last Rose of Summer
Clara Schumann (1819-1896)
Uit: Sechs Lieder, Op. 13 – 6
Die stille Lotusblume
Richard Strauss (1864-1949)
Uit: Sechs Lieder, Op. 17/2
Ständchen
Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.
za. 9 juli Zaterdagmiddagconcert | Kaat Schraepen en Aude van de Keere
16u30 Kaat Schraepen, altviool en Aude Van De Keere, vleugel
Johannes Brahms, 125 jaar geleden overleden
Ons programma is opgebouwd rond Johannes Brahms om de 125ste verjaardag van zijn dood te vieren. Aan debasis van het programma hebben we zijn prachtige gepassioneerde ‘Viola Sonata Op.120 No.1’, geïnspireerd door de klarinettist Richard Mühlfeld. Een werk van de late Brahms geschreven in 1894. Dit combineren we met muziek van dejonge Brahms, het Scherzo uit de beroemde FAE Sonata. Eenwerk,geschreven voor zijn vriend en vermaard violist Joseph Joachim, als ode aan hun vriendschap enaanhet motto van Joachim ‘Frei aber Einsam’. Dit repertoire van Brahms zetten we naast het magische Konzertstück van de Roemeense componist Georges Enescu. Hij ontmoette Brahms toen hij in Wenen studeerde tijdens de jaren dat Brahms aan zijn altvioolsonates Op.120 werkte. Het Konzertstück werd geschreven door een jonge Enescu die op dat moment in Parijs studeerde. Een geweldig stuk waarin we niet enkel de invloeden van Brahms en Roemeense folkmuziek terug kunnen horen maar meer nog de impressionistische Franse invloeden van componisten zoals Debussy en Ravel. Als klein intermezzo spelen we nog een kort werk van Dmitri Shostakovich, een impromptu geschreven in 1933, dat pas ontdekt werd in 2015. Een verborgen diamant die, door zijn charme, perfect in dit programma past.
George Enescu (1881-1955)
Konzertstück
Johannes Brahms (1833-1897)
Viola Sonata, Op.120, No.1
- Allegro Appassionato
- Andante un poco adagio
- Allegretto grazioso
- Vivace
Uit: F.A.E. Sonata
Scherzo
Dmitri Shostakovich (1906-1975)
Impromptu, Op.33
TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.
Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.
Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com
SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
vr. 14 okt. Kamerkoor Capella Brabant
20u30 Kamerkoor Capella Brabant laat vredesboodschap Erasmus weerklinken. En wel op vrijdag 14 oktober vanaf 20u30 in de Sint-Janskerk in Gouda. In de muziektheaterproductie van Capella Brabant, getiteld De Klacht van de Vrede komen Erasmus’ wijze, vredestichtende woorden tot leven. Voorafgaand aan dit concert geeft Erasmus-kenner John Tholen een lezing over Erasmus’ tijdloze geschrift en boodschap. Een concertkaartje biedt toegang tot de lezing.
Toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink namen in opdracht van Capella Brabant Erasmus’ iconische werk als basis voor het indringende theaterconcert. Willems en Wiegerink grijpen Erasmus’ vooruitziende woorden aan voor een eigentijdse ode aan vrede en verdraagzaamheid.
In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereldmuziek. Een vertroostende compositie voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De intense klacht van de Vredesgodin wordt vertolkt door actrice Anna Schoen. Op haar vredesmissie wordt ze vergezeld door organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen.
Capella Brabant staat onder leiding van Marc Versteeg. In een speciale setting van regisseur Saskia Bonarius wordt het publiek onderdeel van de humanistische boodschap. Want iedereen begrijpt het: dit is een voorstelling die de actualiteit pijnlijk op de huid zit.
Theaterconcert De Klacht van de Vrede
Europa schudt op zijn grondvesten. Waar we de afgelopen twee jaren te maken kregen met de gevolgen van een wereldwijde pandemie, wordt het continent plotsklaps keihard geconfronteerd met oorlogsgeweld. Terwijl de vrede vervliegt laat het Oekraïneconflict alle zekerheden wankelen. Zo’n vijf eeuwen geleden schreef Desiderius Erasmus, de grondlegger van het humanisme, een vlammend betoog over de wanhopige zoektocht naar vrede. Zijn essay De Klacht van de Vrede vormt nu de basis voor een gloednieuw theaterconcert. Kamerkoor Capella Brabant gaf toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink een prachtige opdracht. Hun schrijnend actuele muziektheaterwerk.
Over De Klacht van de Vrede
Vrede is een harde noot om te kraken voor filosofen en humanisten. Toch ondernam Erasmus een dappere poging met zijn De Klacht van de Vrede (1517), een van de eerste pacifistische geschriften. Een teleurgestelde Erasmus schreef het werk nadat een geplande Europese vredesconferentie in 1516 werd afgelast. Oorlogsvoering was in zijn ogen abject en onchristelijk. In zijn essay doet een getergde Vredesgodin vol hartstocht haar beklag. Een klacht die helaas niets van zijn actualiteitswaarde heeft verloren. Jibbe Willems en Lucas Wiegerink grijpen Erasmus’ vooruitziende woorden aan voor een eigentijdse ode aan vrede en verdraagzaamheid. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereldmuziek. Hun theaterconcert De Klacht van de Vrede is een werk voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De rol van de Vredesgodin wordt bekleed door actrice Anna Schoen. Zij wordt bijgestaan door Capella Brabant onder leiding van Marc Versteeg, organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Regisseur Saskia Bonarius (o.m. Opera Zuid) creëert speciaal voor deze gelegenheid een toepasselijke mise-en-scène. Voor de juiste duiding geeft Erasmus-kenner John Tholen voorafgaand aan iedere voorstelling een lezing over Erasmus’ visionaire werk.
Uitvoerenden:
Capella Brabant, koor
Marc Versteeg, artistiek leider en dirigent
Arno van Wijk, orgel
Pieter van Loenen, viool
Anna Schoen, actrice
Saskia Bonarius, regie
Lucas Wiegerink, componist
Jibbe Willems, tekstschrijver
John Tholen, conservator van de Erasmuscollectie bibliotheek Rotterdam
Concertagenda
Vrij. 14 oktober - 20.30 uur | Sint-Janskerk Gouda
Vrij 28 oktober - 20.30 uur | Bergkerk Deventer
Za 29 oktober - 20.30 uur | Laurenskerk Rotterdam
Lezing Erasmus-kenner
Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een lezing door dr. John Tholen, Conservator Erfgoedcollecties van de Bibliotheek Rotterdam. De bewerking van de Latijnse tekst van ‘Querela Pacis’ van Erasmus wordt door hem ondersteund. Bibliotheek Rotterdam beheert de grootste Erasmuscollectie ter wereld, met onder andere handgeschreven documenten van theoloog, filosoof, schrijver en humanist Erasmus. Aanvang lezing bij avondconcert om 19u45.
Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com
SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.
Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.
Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com
SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.