FILMHUIS GOUDA

Green book

Een inspirerend, op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een zwarte pianovirtuoos die met zijn blanke chauffeur in de jaren '60 een concerttoer maakt door het nog gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten.
In 1962 is de gevierde zwarte pianist Don Shirley (Mahershala Ali) voor hem en zijn band op zoek naar een chauffeur en bodyguard voor een reeks optredens in de zuidelijke staten. Uit vele sollicitanten kiest hij Tony ‘Lip’ Vallelonga (Viggo Mortensen), een vanwege zijn wel erg losse handjes ontslagen uitsmijter van een nachtclub. Een groter verschil is bijna niet denkbaar: Shirley is welbespraakt en hoog opgeleid. Tony is de jongen van de straat met een simplistisch wereldbeeld, platvloers en racistisch. Hij heeft zijn bijnaam te danken aan het feit dat hij nogal overtuigend sterke verhalen kan ophangen. Tony staat niet te springen om voor deze zwarte artiest te werken, maar hij heeft het geld hard nodig om zijn gezin te onderhouden. Hij accepteert de baan en rijdt Shirley naar zijn bestemmingen. In hun bagage hebben ze ‘The Green Book’, een onontbeerlijke reisgids met daarin de (weinige) plekken waar zwarte reizigers mogen overnachten in het gesegregeerde zuiden. Onderweg botsen regelmatig hun denkbeelden en hun visie op de wereld. Los daarvan is Tony getuige van de vele vernederingen en onrechtvaardigheden die Shirley moet ondergaan. Langzamerhand ontstaat meer en meer wederzijds begrip en respect en groeit zelfs een warme vriendschap. GREEN BOOK won de Oscar voor beste film en Mahershala Ali die voor beste mannelijke bijrol.

cast
Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

duur
130 min.

  • zondag 21 april 2019, om: 16:00
  • woensdag 24 april 2019, om: 20:30
  • woensdag 1 mei 2019, om: 15:30

God only knows

Regisseur Mijke de Jong, die we kennen van de film LAYLA M., geeft ons een kijkje in het leven van Thomas, die door zijn burn­out veel aandacht en zorg vraagt van zijn twee zussen.
Pasen is een moeilijke tijd voor Thomas: ‘het is sterven en weer opnieuw beginnen’. Zijn oudste zus Doris (Elsie de Brauw) is dan ook niet echt verbaasd als ze naar zijn huis geroepen wordt omdat hij op Witte Donderdag de gracht is ingesprongen. Niet helemaal spontaan, hij heeft eerst netjes zijn telefoon en horloge op het droge gelegd. Doris is de lieve, hulpvaardige zus. Geen moeite is haar teveel als het om Thomas gaat. Ze controleert zijn medicijngebruik, want Thomas wil niets slikken, ze doet boodschappen, kookt voor hem en zo nodig blijft ze bij hem slapen. Sociaal betrokken als ze is, werkt Doris in de vluchtelingenopvang. Wanneer ze voor haar werk ingezamelde kleding naar het buitenland moet brengen schakelt ze haar jongere zus Hannah (Monic Hendrickx) in om de zorg voor Thomas op zich te nemen. Hannah, fotografe en heel druk, is meteen geïrriteerd, het komt slecht uit en bovendien kan Thomas zelf veel meer dan Doris wil geloven. Hoewel de zussen altijd een goede relatie hadden begint het nu wel erg te wringen. Het komt tot verbale uitbarstingen, ook in het bijzijn van Thomas die zich daar niet beter van gaat voelen.

cast
Marcel Musters, Monic Hendrickx, Elsie de Brauw

duur
85 min.

  • zondag 21 april 2019, om: 11:00
  • vrijdag 26 april 2019, om: 18:45
  • maandag 29 april 2019, om: 20:30

Thunder road

Nadat politieagent Jim Arnaud zijn moeder verliest, ondertussen verwikkeld in een scheiding, worden zowel hijzelf als zijn omgeving geconfronteerd met hoe zijn leven ontspoort.
In een schrijnende openingsscene – nu al een klassieker – in de kerk voor de kist van zijn overleden moeder, kijken we met de kaken op elkaar naar Jim. Die verliest zich in een lange, ononderbroken monoloog – zijn uniform heeft Jim nog aan – totaal in zijn relaas. Elke gedachte en emotie die in hem opkomt lijkt zijn lichaam over te nemen. Het is onvervalste wanhoop. Het ontbreekt THUNDER ROAD – geregisseerd, geschreven en vertolkt door Jim Cummings – zeker niet aan grappige momenten, maar dat maakt het geen komedie. Eerder is het een raadselachtig, ontroerend drama over een verloren ziel. Een reeks momentopnames illustreert Jim’s leven: zijn ervaringen als politieman (gedecoreerd, ‘trigger happy’ maar goed van hart), kansloze botsingen met zijn van hem vervreemde ex-vrouw, zijn oprechte pogingen een vader te zijn voor zijn radeloze dochter Crystal en de tips van haar lerares, waar hij niks mee aankan, en tenslotte de goedbedoelde maar vergeefse steun van zijn beste vriend. Op alle vlakken valt Jim’s leven uit elkaar, en dan moet hij nog ontdekken wat de ‘scheidings-industrie’ voor hem in petto heeft. THUNDER ROAD gaat indirect over de vertrouwens-crisis in het Amerika van Trump. Jim’s hartenkreet is die van de wanhopige, doorsnee blanke man, die aan invloed ingeboet heeft en altijd volgens de regels heeft geleefd. Maar die nu toch, in zijn eigen ogen onterecht en volledig onbegrijpelijk, aan het kortste eind moet trekken. Of is dit gewoon het leven dat hem dwingt volwassen te worden?

cast
Jim Cummings, Kendal Farr, Nican Robinson

duur
92 min.

  • zondag 21 april 2019, om: 20:00
ARTI LEGI
tot en met 14 april

LICHT EN KLEUR met werk van Niek van der Plas

Arti Legi presenteert van 28 maart tot en met 14 april de tentoonstelling Licht en Kleur met werk van Niek van der Plas uit Katwijk aan Zee. De schilderijen van Niek van der Plas (1954) onderscheiden zich met een geheel eigen stijl en lichte impressionistische toets en een warm kleurgebruik met grote aandacht voor mens en natuur.

Geboren en getogen in Katwijk vormen strand en zee een belangrijke inspiratiebron voor zijn werken. Hij staat daarin niet alleen, want vele beroemde schilders gingen hem voor. Met name het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was het vissersdorp erg geliefd bij kunstenaars. Maar de keuze van zijn onderwerpen gaat veel verder dan Katwijk alleen. Ook de rest van Nederland, diverse landen in West Europa en bijvoorbeeld ook Amerika behoren tot zijn ‘werkterrein’. Daarbij weet hij op zijn schilderijen met grote vaardigheid mensen in allerlei situaties op treffende wijze neer te zetten. Op verzoek van Louwrens Dijkstra, eigenaar van Arti Legi, maakte Niek van der Plas ook twaalf werken uit Gouda en omgeving.

Het impressionisme ontstond in Frankrijk in het begin van de jaren zeventig van de 19e eeuw en beleefde daar ook haar hoogtepunt. Het Franse woord ‘impression’ betekent letterlijk indruk, waarbij met behulp van een schetsmatige penseeltoets en heldere kleuren wordt geprobeerd de vluchtigheid van het moment en de indruk daarvan weer te geven. Een ogenschijnlijk simpele streep zonlicht door een bladerdak of de rode gloed van de morgenstond geeft zo de persoonlijke ervaring van de werkelijkheid van de schilder weer. Het onderwerp is slechts aanleiding voor deze subjectieve impressie. Ook Niek van der Plas is het te doen om de indruk van het moment, waarbij hij zich zoals eerder gezegd met zijn schetsmatige toets, het weergeven van het licht, zijn heldere kleurgebruik en zijn oog voor mensen,  duidelijk onderscheidt van de door hem bewonderde Katwijkse voorgangers.

Niek werkt met warme zachte kleuren waardoor zijn schilderijen een sfeer van zorgeloosheid en ontspanning oproepen. Zijn voorkeur voor luchtige onderwerpen hangt samen met zijn vrolijke karakter. Naast zijn voorliefde voor het licht van strand, zee en polderlandschappen brengt hij graag de beweeglijkheid van mensen in beeld, omdat zij voor hem bij het leven horen.

Er zijn veel ontwikkelingen in deze wereld waar we ons zorgen om kunnen maken, maar desondanks blijft het een levenskunst om oog te houden voor vluchtige momenten van schoonheid, ook in onze nabije omgeving.  Dat is waar Niek van der Plas ons met het vastleggen daarvan op wil attenderen.  Hij weet  met zijn licht- en kleurenspel en zijn vlotte toets  levendige taferelen op te roepen. Gedurende de tentoonstelling Licht in Kleur zijn ruim 70 werken te zien in Arti Legi aan de Markt 27 te Gouda. Van 28 maart t/m 14 april, donderdag t/m zondag van 12-17u00. De entree is gratis. Zie voor nadere info www.artilegi.nl

ARTI LEGI    Markt 27, Gouda, tel. 0182-743050, www.artilegi.nl

 

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.