FILMHUIS GOUDA

La isla mínima

Intro volgt binnenkort...
LA ISLA MÍNIMA opent met ongekend mooie beelden van het gebied waar dit Spaanse misdaaddrama zich afspeelt. Vanuit de lucht zoekt de camera de moeraslanden van de Guadalquivir af, zo’n 20 km van Sevilla verwijderd. Een verlaten delta met hier en daar een boerendorp – voor vogels is het een eldorado. Het is september 1980. De naweeën van het Franco-regime zijn nog voelbaar, de weg naar democratie is nog niet geplaveid. Twee rechercheurs uit Madrid reizen af naar het zuiden om een vermissingszaak van twee tienermeisjes te onderzoeken. Ze zijn elkaars tegenpolen: Juan is een harde en van de oude stempel, de jongere Pedro is duidelijk van de nieuwe lichting. Van een collegiale samenwerking is dan ook niet altijd sprake. De rechercheurs krijgen te horen dat de verdwenen zusjes Estrella en Carmen na een bezoek aan de kermis niet meer zijn thuisgekomen. Ze gaan op jacht naar getuigen en proberen zich een beeld te vormen van de meisjes. Die waren bepaald niet bedeesd, vertellen dorpelingen, en een vrouw heeft ze aan de rand van het dorp in een witte Citroën zien stappen. Met de vader van de zusjes valt niet te praten, de moeder helpt de rechercheurs heimelijk wel op weg. Dat er iets speelt in het gezin is dus duidelijk. Wanneer de twee gehavende lichamen worden gevonden, komt er wat schot in de zaak. Nu nog de moordenaar... maar zo eenvoudig ligt dat niet. Het boerendorp blijkt één groot wespennest. LA ISLA MÍNIMA is een groot succes in Spanje (3,5 miljoen bezoekers), waar de film met tien Goya’s werd gelauwerd. Maar ook daarbuiten wordt deze sfeervolle en ingetogen geacteerde thriller gewaardeerd door publiek en pers.

cast
Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, Marí­a Varod

duur
105 min.

  • vrijdag 23 augustus 2019, om: 20:30
  • donderdag 29 augustus 2019, om: 20:30

Queen of hearts

Veertiger Anne heeft een goed leven dat een wending neemt als zij de zoon van haar man verleidt. Ze neemt een beslissing met dramatische gevolgen.
Anne (Trine Dyrholm) is een succesvol advocaat, heeft een gezin met twee lieve dochters, een vriendelijke, hardwerkende man Peter (Magnus Krepper) en woont in een mooi huis omgeven door prachtige natuur. Geen vuiltje aan de lucht tot dusverre. Maar dat verandert als Gustav (Gustav Lindh), de puberzoon van haar man, bij hen intrekt. De jongen kon het niet meer met zijn moeder vinden en had bovendien problemen op school. Peter heeft het knap lastig met zijn komst, maar Anne lukt het al snel om een band met hem op te bouwen. Er ontstaat zelfs een seksuele relatie tussen de twee, waar beiden van genieten. Toch besluit Anne op een dag om de affaire te beëindigen. De heftige gebeurtenissen die daarop volgen, had ook zij misschien niet kunnen bevroeden. QUEEN OF HEARTS wordt gedragen door steracteur Trine Dyrholm (BECOMING AST RID, IN A BETT ER WORLD, FEST EN). Als geen ander kan zij een vrouw als Anne vertolken: een vrouw die haar eigen weg gaat, graag gelijk krijgt en geen tegenspraak duldt.

cast
Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper

duur
127 min.

  • vrijdag 23 augustus 2019, om: 15:30
KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien van 1 juni tot en met 24 augustus

THEMA-EXPOSITIE 'LICHT'

Omdat Rembrandt van Rijn 350 jaar geleden overleed, worden er dit jaar tal van activiteiten georganiseerd die in het teken staan van Rembrandt en de Gouden Eeuw. De meester wordt onder de loep genomen als kunstenaar, persoon en inspirator. Eén van de opmerkelijkste kenmerken is zijn toepassing van licht- en donkercontrasten, waarmee hij dramatiek in zijn werk bracht. Kunstuitleen Gouda toont in het kader van het Rembrandtjaar een aantal werken waarin licht een belangrijke rol speelt. Er is werk te zien van onder andere Hiroë Okubo, Jeroen Henneman (zie foto), Arthur Martin en C.K. Wouters.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

t/m 29 aug. JONGE KAAS: Kaasmeisjes en – jongens in de spotlight
Vanaf donderdag 4 april zet Museum Gouda kaasmeisjes en - jongens in de spotlight in de expositie Jonge Kaas. Met grote fraaie portretten, gemaakt door Goudse fotografe Sandra Zeilstra, wordt een artistieke knipoog gemaakt naar de traditie van de kaasmarkt. 

t/m 29 sept. NKO EXAMENSTUKKEN
De Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda is de enige professionele opleiding tot keramist in Nederland. Cur­sisten komen uit het hele land om zich dit ambacht eigen te maken. Na een driejarige opleiding kunnen de keramisten zich verder specialiseren met een extra leerjaar Handvormen en Draaien. Conservator Jorien Soepboer maakte een selectie uit het examenwerk, te bewonderen in Mu­seum Gouda.

t/m 27 okt. LAGE LANDEN. SCHATTEN UIT HET RIJKS
Lage Landen is een reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst met maar liefst achtendertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum. Wie naar de schilderijen kijkt, herkent ze als ‘typisch Nederlands’. Geniet van drassige polders, ruige duingebieden, vlakke rivierlandschappen en woeste heidegronden.

t/m 2 feb.2020 BUITEN SCHILDEREN
In de tentoonstelling Buiten Schilderen staan negentiende-eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal. In de tentoonstelling zijn prachtige landschappen te zien van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. Ontdek hoe de schilders de natuur in trokken en het landschap op vernieuwende wijze in beeld brachten.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 11, kinderen 5 t/m 17: € 4 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.