Bram Ladage Gouda

Bij Bram Ladage kun je gewoon je patatje blijven halen

In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over: het coronavirus en de harde maatregelen om het virus tegen te gaan. De impact brengt ons allemaal in de war en in de problemen. Zo ook de (horeca)ondernemers. Maar die gaan zeker niet bij de pakken neerzitten. Neem Bram Ladage op de Markt. Eigenaars Lindsay en Raymond van der Zalm zijn in en met al hun creativiteit een afhaalservice met stringente regels gestart. Je kunt dus gewoon blijven genieten van de heerlijke verse patat van Bram Ladage.

Op zondag 15 maart werd bekend dat onder meer de horeca moet sluiten. En wel tot 6 april. Voor Bram Ladage op de Markt is een uitzondering gemaakt. De bekendste patatzaak van Gouda mag open blijven, maar alleen voor het afhalen. Verder mag er maar één klant tegelijk naar binnen en moeten andere klanten buiten wachten. Er mag alleen met pin betaald worden.

Alle zeilen
Door de harde maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, krijgen veel ondernemers het de komende tijd moeilijk. Raymond verwacht ook de nodige inkomsten mis te lopen. “We moeten alle zeilen bijzetten. Met de afhaalservice verwachten we de schade zo beperkt mogelijk te houden…”

Raymond heeft daarvoor in zijn zaak en voor zijn zaak de nodige maatregelen getroffen. “Uiteraard nemen we de 1,5 meter afstand in acht. We attenderen onze klanten erop zich daaraan te houden. We hebben daartoe met tape strepen gezet in de zaak en voor de zaak. Verder wijzen we onze klanten met een bord voor de zaak op de regels die in verband met het coronavirus gelden…”

Goed te doen
Het werkt volgens Raymond omslachtig, maar het is goed te doen. ‘’Er mag maar één klant in de winkel binnen zijn om zijn of haar bestelling te doen. Die moet weer naar buiten en dan pas kan de volgende naar binnen. In de tussentijd maken wij de bestelling klaar en brengen we die desgewenst naar buiten. De markt is groot genoeg om even te wachten. Dit alles voeren we uit met zo min mogelijk contactmomenten…”

Betalingen gebeuren alleen met de PIN en de pinpas. “Contant geld is even taboe. Dat accepteren we even niet. We houden het pinapparaat schoon met alcoholdoekjes. En we werken met handschoentjes. We werken per slot van rekening met mensen en etenswaren. Daar is bij ons sowieso de grootste zorg voor…”

De (afhaal)service van Bram Ladage blijft overigens niet beperkt tot de eigen zaak. “We hebben bankjes voor de zaak staan. Die zijn niet van ons, maar van de gemeente. De afgelopen dagen zien we dat mensen daar toch regelmatig bij elkaar gaan zitten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling…”

Bram Ladage Gouda
Wijdstraat 24 (0,11 km)
2801 KC Gouda

Routebeschrijving

Highlights info row image 0182 523 198

Highlights info row image Bericht sturen

Highlights info row image www.bramladage.nl

Highlights info row image Fastfoodrestaurant

EETCAFÉ NUSA

GEZELLIG EETCAFÉ WAAR JE INDONESISCH KAN ETEN

Eetcafé NUSA is een gezellig eetcafé waar je Indonesisch kan eten.

Het concept is een 5, 7 of 9 gerechten rijsttafel die je met elkaar besteld. Er is 1 voorgerecht; Soto Ayam. Er staan allerlei klassiekers op de kaart zoals Sateh Ayam, Rendang en Gado Gado, maar ook eigen creaties. Er is ook een dagschotel.

Wayan uit Bali kookt elke dag alles vers in eigen keuken en Joost runt de bediening.

Eetcafé Nusa zit Achter de Kerk, middenin de binnenstad van Gouda tegen over de Sint-Janskerk.

Eetcafé Nusa, Achter de Kerk 5, 2801 JW Gouda, tel. 06-55577032.

FILMHUIS GOUDA

Truffelliefde

De ‘zwarte diamant’ (zwarte truffel) speelt de hoofdrol in deze Franse culinaire documentaire. Van stroper tot sterrenkok toont iedereen volop passie en respect voor dit natuurmysterie.
‘Hij smeekte de vliegjes om een teken: een minieme, heimelijke, onthullende aanwijzing’. Truffeljager Gabriël Sobin leest voor uit het boek De truffelminnaar, geschreven door zijn vader Gustav. De betreffende vliegjes worden aangetrokken door de geurende onderaardse zwam. Ze vliegen op als je zachtjes met een stokje op de grond tikt en verraden daarmee de plek van truffel. Deze methode kent bijna niemand in Nederland – wij laten een varken of hond ons helpen bij het vinden van deze culinaire lekkernij. Topkoks betalen grof geld voor kwaliteitstruffels en maken er de heerlijkste gerechten mee – jammer dat er geen geurcinema bestaat om ons daarvan te laten meegenieten. De eerlijke handel wordt helaas vaak verpest door stropers die de waardevolle truffels stelen en daarbij respectloos met het land omgaan. Daarmee dragen ze bij aan het uitsterven van de truffel, die toch al niet geholpen wordt met menselijke activiteiten of de opwarming van de aarde. Dat de liefde van de Fransman door de maag gaat is bekend, maar waarom wordt de truffel zo enorm verafgood? We horen het van truffelhandelaren, -jagers, -koks en -stropers, afgewisseld met pittoreske beelden van de Provence waar een zoon vliegjes probeert te ontwaren – vader kijkt goedkeurend toe en geeft tips. Jascha de Wilde en Ben Hendriks maakten in 2017 de bijna meditatieve documentaire PASSAGE, een intrigerende tocht door Europa vanuit het perspectief van de schipper van een klein vrachtschip. In TRUFFELLIEFDE, hun ode aan de truffel, speelt de vergankelijkheid opnieuw een mooie rol. regie: Jascha de Wilde

duur
84 min.

Once the dust settles

‘Oude rot in het vak’ John Appel maakte een aangrijpende documentaire over drie iconische rampplekken (Tsjernobyl, Aleppo en Amatrice in Italië), waar de bevolking het leven probeert op te pakken nadat cameraploegen en hulptroepen zijn vertrokken.
‘Wanneer een eerste toerist het waagt een selfie te maken’, dat moment is voor Appel het begin, daar waar menig verslaggever stopt. Want na een ramp gaat het leven verder, terwijl de bewoners nog een plek moeten vinden voor hun verdriet en verlies. Het dorp Amatrice, ten oosten van Rome, verloor in 2016 een tiende van haar bevolking bij een grote aardbeving. Alles, ook het toerisme, kwam stil te liggen. In de slapeloze nachten na de allesvernietigende ramp schreef dominee Luigi een emotioneel gedicht dat, in de documentaire begeleid door dronebeelden van het verwoeste dorp, diepe indruk maakt. Alexei was in 1986 operator van kernreactor nummer 4, daar waar de ramp in Tsjernobyl begon. Als een van de weinige overlevenden organiseert hij nu tours in en rond de stad. Hij deelt zijn ervaringen als eerbetoon aan de collega’s die het niet gered hebben. In Aleppo, Syrië, pakt Gina na acht jaar vol goede moed haar werk als gids weer op. Wanneer ze een groep toeristen uitlegt hoe anders de bazaar was vóór de oorlog, die in 2011 begon, wordt ze overmand door emoties. Appel, bekend van ZIJ GELOOFT IN MIJ en WRONG TIME WRONG PLACE, wist vooraf het vertrouwen te winnen van zijn hoofdpersonen. In dit drieluik vertellen zij heel open elk hun eigen indrukwekkende verhaal en tonen hun wilskracht om verder te leven nadat het stof is neergedaald.

duur
85 min.

KUNSTUITLEEN GOUDA
van 7 maart tot en met 25 april

VINCENT MENTZEL: FOTOGRAFIE

Ruim vijftig jaar is Vincent Mentzel een beeldbepalende factor in de Nederlandse journalistieke fotografie. Als parlementaire fotograaf ontwikkelde hij een informele manier van werken, die de mens achter de politicus zichtbaar maakte. Met de indringende en verrassende portretten van machthebbers en politici won hij talloze prijzen. Zijn portret van koningin Beatrix werd de basis voor een postzegel en met een portret van Joop den Uyl won hij de World Press Photo. Omdat Mentzel vond dat zijn journalistieke onafhankelijkheid in gevaar kwam, nam hij afscheid van de politieke arena en verlegde hij zijn werkterrein naar internationale reportages. China, Japan en Tibet werden belangrijke onderwerpen. Hij richtte zich op het alledaagse en terloopse, en wist zo de sfeer van het menselijke over te brengen. Mentzel is ook een betrokken bestuurder: van 1980 tot en met 2005 was hij bestuurslid van World Press Photo, van 1980 tot 1985 bestuurslid van de Rotterdamse Kunststichting en van 2000 tot en met nu van het Amsterdamse FOAM. Zijn foto's worden wereldwijd in kranten en tijdschriften gepubliceerd. Hij portretteerde ook talloze kunstenaars, waaronder Man Ray, Jan Wolkers en Klaas Gubbels.

Vincent Mentzel, portret van koningin Beatrix, foto.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.