FILMHUIS GOUDA

Green book

Een inspirerend, op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een zwarte pianovirtuoos die met zijn blanke chauffeur in de jaren '60 een concerttoer maakt door het nog gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten.
In 1962 is de gevierde zwarte pianist Don Shirley (Mahershala Ali) voor hem en zijn band op zoek naar een chauffeur en bodyguard voor een reeks optredens in de zuidelijke staten. Uit vele sollicitanten kiest hij Tony ‘Lip’ Vallelonga (Viggo Mortensen), een vanwege zijn wel erg losse handjes ontslagen uitsmijter van een nachtclub. Een groter verschil is bijna niet denkbaar: Shirley is welbespraakt en hoog opgeleid. Tony is de jongen van de straat met een simplistisch wereldbeeld, platvloers en racistisch. Hij heeft zijn bijnaam te danken aan het feit dat hij nogal overtuigend sterke verhalen kan ophangen. Tony staat niet te springen om voor deze zwarte artiest te werken, maar hij heeft het geld hard nodig om zijn gezin te onderhouden. Hij accepteert de baan en rijdt Shirley naar zijn bestemmingen. In hun bagage hebben ze ‘The Green Book’, een onontbeerlijke reisgids met daarin de (weinige) plekken waar zwarte reizigers mogen overnachten in het gesegregeerde zuiden. Onderweg botsen regelmatig hun denkbeelden en hun visie op de wereld. Los daarvan is Tony getuige van de vele vernederingen en onrechtvaardigheden die Shirley moet ondergaan. Langzamerhand ontstaat meer en meer wederzijds begrip en respect en groeit zelfs een warme vriendschap. GREEN BOOK won de Oscar voor beste film en Mahershala Ali die voor beste mannelijke bijrol.

cast
Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

duur
130 min.

  • zondag 21 april 2019, om: 16:00
  • woensdag 24 april 2019, om: 20:30
  • woensdag 1 mei 2019, om: 15:30

Rita & krokodil

De kleine Rita zit bomvol energie. Voor elke dag heeft ze wel een nieuw plannetje. Soms moet ze haar boezemvriend Krokodil overhalen om mee te doen. Die ligt het liefst in bad of verorbert een lekker maaltje.
In haar rode jurkje met witte stippen danst Rita door het leven. Aan stilzitten heeft ze een grondige hekel. Vaak spoort ze Kr-Kr-Krokodil aan om uit zijn badkuip te komen, dan kunnen ze naar buiten. Kastanjes zoeken of bosbessen plukken, vissen in het meer, een hut bouwen in de tuin van oma of naar de dierentuin. Plannen genoeg! Haar goedmoedige vriend kent geen woorden, maar laat met zijn ‘krrr-krrr-krrr’ haarfijn blijken wat hij van Rita’s ideeën vindt. Meestal is Krokodil enthousiast, maar soms vraagt Rita iets te veel van hem. Zoals die keer dat ze samen op de slee van de besneeuwde heuvel af roetsjten, of toen ze verdwaalden in het bos, of die nacht in de tent met al die vreemde geluiden – best spannend. Wat Krokodil ook niet altijd leuk vindt is dat Rita een beetje de baas speelt. Hij moet altijd doen wat zij bedenkt of zegt, ook al zijn haar plannetjes soms best link. Maar dan doet hij gewoon zijn eigen zin of waarschuwt hij Rita voor gevaar. Eén ding staat vast: Rita en Krokodil hebben samen veel plezier en vinden elke keer weer een goede oplossing als ze in een avontuur verzeild raken. RITA & KROKODIL is een compilatie van acht filmpjes van vijf minuten – prima geschikt dus voor de focus van peuters en kleuters. De verhaaltjes zijn gebaseerd op de gelijknamige Deense prentenboekenreeks van Sírí Melchior. Zij bewerkte ze zelf tot deze grappige, levendige en kleurrijke korte films.

cast
Nederlands gesproken, vanaf 4 jaar.

duur
40 min.

  • woensdag 24 april 2019, om: 13:30
  • zondag 28 april 2019, om: 13:30
  • woensdag 1 mei 2019, om: 13:30
ARTI LEGI
tot en met 14 april

LICHT EN KLEUR met werk van Niek van der Plas

Arti Legi presenteert van 28 maart tot en met 14 april de tentoonstelling Licht en Kleur met werk van Niek van der Plas uit Katwijk aan Zee. De schilderijen van Niek van der Plas (1954) onderscheiden zich met een geheel eigen stijl en lichte impressionistische toets en een warm kleurgebruik met grote aandacht voor mens en natuur.

Geboren en getogen in Katwijk vormen strand en zee een belangrijke inspiratiebron voor zijn werken. Hij staat daarin niet alleen, want vele beroemde schilders gingen hem voor. Met name het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was het vissersdorp erg geliefd bij kunstenaars. Maar de keuze van zijn onderwerpen gaat veel verder dan Katwijk alleen. Ook de rest van Nederland, diverse landen in West Europa en bijvoorbeeld ook Amerika behoren tot zijn ‘werkterrein’. Daarbij weet hij op zijn schilderijen met grote vaardigheid mensen in allerlei situaties op treffende wijze neer te zetten. Op verzoek van Louwrens Dijkstra, eigenaar van Arti Legi, maakte Niek van der Plas ook twaalf werken uit Gouda en omgeving.

Het impressionisme ontstond in Frankrijk in het begin van de jaren zeventig van de 19e eeuw en beleefde daar ook haar hoogtepunt. Het Franse woord ‘impression’ betekent letterlijk indruk, waarbij met behulp van een schetsmatige penseeltoets en heldere kleuren wordt geprobeerd de vluchtigheid van het moment en de indruk daarvan weer te geven. Een ogenschijnlijk simpele streep zonlicht door een bladerdak of de rode gloed van de morgenstond geeft zo de persoonlijke ervaring van de werkelijkheid van de schilder weer. Het onderwerp is slechts aanleiding voor deze subjectieve impressie. Ook Niek van der Plas is het te doen om de indruk van het moment, waarbij hij zich zoals eerder gezegd met zijn schetsmatige toets, het weergeven van het licht, zijn heldere kleurgebruik en zijn oog voor mensen,  duidelijk onderscheidt van de door hem bewonderde Katwijkse voorgangers.

Niek werkt met warme zachte kleuren waardoor zijn schilderijen een sfeer van zorgeloosheid en ontspanning oproepen. Zijn voorkeur voor luchtige onderwerpen hangt samen met zijn vrolijke karakter. Naast zijn voorliefde voor het licht van strand, zee en polderlandschappen brengt hij graag de beweeglijkheid van mensen in beeld, omdat zij voor hem bij het leven horen.

Er zijn veel ontwikkelingen in deze wereld waar we ons zorgen om kunnen maken, maar desondanks blijft het een levenskunst om oog te houden voor vluchtige momenten van schoonheid, ook in onze nabije omgeving.  Dat is waar Niek van der Plas ons met het vastleggen daarvan op wil attenderen.  Hij weet  met zijn licht- en kleurenspel en zijn vlotte toets  levendige taferelen op te roepen. Gedurende de tentoonstelling Licht in Kleur zijn ruim 70 werken te zien in Arti Legi aan de Markt 27 te Gouda. Van 28 maart t/m 14 april, donderdag t/m zondag van 12-17u00. De entree is gratis. Zie voor nadere info www.artilegi.nl

ARTI LEGI    Markt 27, Gouda, tel. 0182-743050, www.artilegi.nl

 

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

vanaf 4 april JONGE KAAS: Kaasmeisjes en – jongens in de spotlight
Vanaf donderdag 4 april zet Museum Gouda kaasmeisjes en - jongens in de spotlight in de expositie Jonge Kaas. Met grote fraaie portretten, gemaakt door Goudse fotografe Sandra Zeilstra, wordt een artistieke knipoog gemaakt naar de traditie van de kaasmarkt. 

t/m 10 juni  SALON 2019: 25 KUNSTENAARS
Museum Gouda peilt eens in de paar jaar het kunstklimaat in Gouda en het Groene Hart. Vijfentwintig zorgvuldig geselecteerde kunstenaars presenteren vanaf 29 januari hun beste werk tijdens Salon 2019. De tentoonstelling toont zeer gevarieerd werk: van schilderkunst tot fotografie, van video- tot installatiekunst. Salon 2019 toont aan hoe hoog het niveau is van kunstenaars uit Gouda en het Groene Hart.

t/m 2 feb.2020 BUITEN SCHILDEREN
In de tentoonstelling Buiten Schilderen staan negentiende-eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal. In de tentoonstelling zijn prachtige landschappen te zien van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. Ontdek hoe de schilders de natuur in trokken en het landschap op vernieuwende wijze in beeld brachten.

t/m 26 mei BISCUITS VAN THEO COLENBRANDER
Vormgever Theo Colenbrander (1841-1930) wordt gezien als de grondlegger van de art nouveau in Nederland. Aan het einde van zijn carrière werkte hij kortstondig voor Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda en trad hij vervolgens in dienst van Plateelbakkerij Ram in Arnhem. In deze periode maakte Colenbrander een groot aantal modellen in biscuit waarop hij met potlood en waterverf uiteenlopende decors aanbracht. Een aantal van deze bijzondere modellen is nu te zien in Museum Gouda.

t/m 23 juni DE WOONKAMERS VAN GOUDA OOST
Museum Gouda en fotograaf Bram Tackenberg brengen samen met bewoners in een uniek project de diversiteit van Gouda Oost in beeld. In een dubbeltentoonstelling in het Nelson Mandela Centrum (Bernadottelaan 79) en Museum Gouda zijn vanaf 15 maart 40 portretten te bewonderen van inwoners van Gouda Oost. In hun eigen woonkamer stellen zij zich gedurfd open voor het publiek.

ACTIVITEITEN

ONTMOET DE SALONKUNSTENAARS
Ontmoet de Salonkunstenaars tijdens een van de activiteiten die in de maand maart worden georganiseerd. Van een inspirerende workshop, een ontmoeting op zaal tot een kijkje in de keuken van de kunstenaar: het atelier. Kijk voor de gedetailleerde informatie over alle activiteiten op www.museumgouda.nl

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 11, kinderen 5 t/m 17: € 4 | Museumkaart gratis.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 9, kinderen 5 t/m 17: € 3 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.