FILMHUIS GOUDA

A rainy day In New York

Twee studenten – vriend en vriendin – reizen voor een romantisch weekend af naar New York. Aldaar worden zij getrakteerd op regen en verliezen ze elkaar door een opmerkelijke serie gebeurtenissen uit het oog. Woody Allen pur-sang.
Gatsby Welles (Timothée Chalamet) studeert aan het prestigieuze Yardley College, waar hij het totaal niet naar zijn zin heeft. Ten eerste omdat hij – arrogant als hij is – vindt dat hij zichzelf wel kan opleiden en ten tweede omdat zijn pretentieuze moeder deze school heeft uitgezocht. Liever harkt hij geld binnen met poker. ‘Gelukkig’ heeft hij verkering met de (neurotische) journalistiek-student Ashleigh (Elle Fanning), op wie hij claimt stapelverliefd te zijn. Wanneer Ashleigh vol euforie meldt dat zij een wereldberoemde regisseur heeft weten te strikken voor een interview in Manhattan, grijpt Gatsby die gelegenheid aan voor een romantisch weekend samen. En zo vertrekken de twee naar New York. In The Big Apple wordt Gatsby geconfronteerd met allerlei personen uit zijn verleden. Ondertussen raakt de piepjonge Ashleigh – zo naïef en onervaren als ze is – verstrikt in de wereld van Hollywood hotshots. Met dat laatste richt regisseur en scenarist Woody Allen onverbloemd zijn pijlen op de controverse rondom zijn persoon en de #MeToo-beweging. Als direct gevolg daarvan ontbond Amazon zelfs het contract met Allen, waardoor de film niet te zien is in Amerika, en hoofdrolspeler Timothée Chalamet doneerde achteraf uit protest zijn gage aan goede doelen. Desondanks is A RAINY DAY IN NEW YORK ‘alles wat je graag ziet in een Woody Allen: een regenachtige dag in New York, een stuntelende wijsneus die het leven op papier prima begrijpt, maar er in werkelijkheid een schattige puinhoop van maakt en een ontluikende liefde’, aldus Trouw.

cast
Timothée Chalamet, Elle Fanning, Jude Law

duur
93 min.

  • woensdag 23 oktober 2019, om: 20:30
  • dinsdag 29 oktober 2019, om: 14:00

Wallay

Ady’s vader is ten einde raad: zijn zoon wil maar niet naar hem luisteren. Wanneer de jongen zich opnieuw bezighoudt met zaakjes die niet deugen, is de maat vol. Hij stuurt hem naar zijn broer in Burkino Fasso (West-Afrika). Die moet hem maar eens onder handen nemen.
Ady denkt dan nog dat hij een geweldige vakantie tegemoet gaat, maar daar komt hij gauw van terug. Het leven, de gewoonten, het eten… alles is er zó anders! En dan moet hij ook nog gaan werken om zijn schuld af te lossen. De eigenwijze Ady ziet daar niets in en gaat er vandoor. Maar waarheen? Zonder zijn afgepakte paspoort komt hij niet ver. Hij zal zijn lot moeten aanvaarden, is het advies van zijn oma. Met haar kan Ady het prima vinden, ze geeft hem vertrouwen, ook in een goede afloop. Maar zijn oom heeft nog andere plannen met hem… WALLAY (‘ik zweer het je’) won in 2018 de Young Audience Award, de prijs voor Beste Europese Jeugdfilm – helemaal verdiend!

cast
Makan Nathan Diarra, Ibrahim Koma, Hamadoun Kassogué

duur
84 min.

  • woensdag 23 oktober 2019, om: 15:30
KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 26 oktober

CAROLIEN ADRIAANSCHE: OBJECTEN

Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar de objecten van Carolien Adriaansche zijn gemaakt van afval! Adriaansche verbindt kunst met duurzaamheid: het gaat haar om recycling, upcycling en mixed design, waarbij afval niet een eindproduct is, maar juist een component om nieuwe producten (in dit geval kunstwerken) mee te maken. Met behulp van familie, vrienden, collega's en relaties verzamelt ze afval en selecteert vervolgens alles op kleur, vorm en maat. Van deze spullen creëert ze tot slot dieren, landschappen en steden. Waardeloze spullen worden omgevormd tot waardevolle kunst. Naast de vele workshops die zij als 'De Afvaljuf' geeft op scholen, wordt ze regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan projecten in binnen- en buitenland. Onlangs heeft ze onder de titel 'New Biodiversity' een collectie 'nieuwe dieren' op locatie gemaakt in o.a. het Deense Aarhus (2018) en in Lissabon (2019). Carolien Adriaansche is afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam en heeft de opleiding BIK (Beroepskunstenaar in de Klas) succesvol afgerond.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

t/m 27 okt. LAGE LANDEN. SCHATTEN UIT HET RIJKS
Lage Landen is een reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst met maar liefst achtendertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum. Wie naar de schilderijen kijkt, herkent ze als ‘typisch Nederlands’. Geniet van drassige polders, ruige duingebieden, vlakke rivierlandschappen en woeste heidegronden.

t/m 2 feb.2020 BUITEN SCHILDEREN
In de tentoonstelling Buiten Schilderen staan negentiende-eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal. In de tentoonstelling zijn prachtige landschappen te zien van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. Ontdek hoe de schilders de natuur in trokken en het landschap op vernieuwende wijze in beeld brachten.

vanaf 4 okt. CHRIS LANOOY. EXPERIMENTELE GLAZUREN
Met zijn glazuurgebruik is pottenbakker Chris Lanooy (1881-1948) pionier in de Nederlandse keramiek. Druipende glazuren en in elkaar overvloeiende kleuren, glanzend of mat, met abstracte patronen van craquelé of juist decoraties naar de natuur. Van 1907 tot 1919 is deze eigenzinnige Zeeuw als zelfstandig keramist werkzaam in Gouda. Hier geeft hij zich volledig over aan het experiment. In Museum Gouda is een selectie van zijn werk vanaf 4 oktober 2019 te zien.

ACTIVITEITEN IN MUSEUM GOUDA

Workshop landschappen van stof: geïnspireerd op de prachtige landschappen in de tentoonstelling Lage Landen laat kunstenares Else Hofstede zien hoe je uit reststoffen een landschapsschilderij kunt maken. 13 oktober voor volwassenen en 25 oktober voor kinderen.

Rondje stadsmaquette: op elke eerste zondag van de maand is er tussen 14u00 en 15u00 in Museum Gouda ‘een rondje stadsmaquette’. Deze reusachtige maquette geeft een prachtig beeld van hoe de stad Gouda er in 1562 uitzag. Een rondleider van het museum vertelt er alles over. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.museumgouda.nl.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 11, kinderen 5 t/m 17: € 4 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.