GoStores Gouda
zaterdag 27 augustus, van 12 tot 16u00

F1 event op GoStores Gouda

Het terrein van GoStores Gouda staat op zaterdag 27 augustus van 12u00 tot 16u00 in het teken van Formule 1. In de Grand Prix van Gouda kan jong en oud het tegen elkaar opnemen in een F1 racesimulator. Zet jij de snelste tijd neer?   

Om alvast in de stemming te komen voor hét event van het jaar: De GP van Zandvoort, houdt ondernemersvereniging GoStores Gouda een Formule 1 event. Op de parkeerplaats voor lunchroom Go In staan een Fullsize F1 race simulator waarin je kan racen en een Racing Room on Wheels met twee race simulators. 1,2,3 GO! 

gostores gouda formule 1.png

Win de GP van Gouda

Kan jij racen als Max? Kom dan op zaterdag 27 augustus naar woonboulevard GoStores Gouda! Zet de snelste tijd neer en win de GP van Gouda. Maak jij een ook (pit)stop op dé woonboulevard van Gouda? Met ruim 1000 gratis parkeerplekken is er altijd wel een plekje vrij.

Dé winkelboulevard van Gouda

Bij GoStores Gouda vind je alles voor wonen, klussen, eten en outdoor. Hier zijn gevestigd: Auping Plaza, Beter Bed, Bruynzeel Keukens, CarpetRight, Goudse Vloeren, Gamma, Henders & Hazel, Kwantum, Lunchroom Go-in, Profijt Meubel, Prominent, Pronto Wonen, Sani4all, SuperKeukens, Swiss Sense, Vrijbuiter, Xooon,  Wereldrestaurant Atlantis.

Parkeren is gratis!

Meer informatie: www.gouda.gostores.nl I www.facebook.com/gostoresgouda I www.instagram.com/gostoresgouda

SINT JANSKERK
donderdag 4 aug. 12u00

Lunchconcert | Christiaan Ingelse

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2022 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2022

do. 4 aug. Lunchconcert | Christiaan Ingelse

12u00 Oud Stadsorganist van Gouda, Christiaan Ingelse, heeft een programma gemaakt met Trio’s voor orgel uit verschillende stijlperiodes. Bij een orgeltrio gaat het om drie totaal zelfstandige stemmen die met elkaar in gesprek zijn. Het betreft het meest kamermuzikale genre wat op orgel denkbaar is. 

Programma

Thema: De kunst van het triospel 

Johann Ludwig Krebs (1713–1780)
Trio in Es à 2 Claviere è Pedale

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847)
Trio in F 

Christiaan Ingelse
Drie koraaltrio’s
-Psalm 34 Ik loof den Heer altijd
-Psalm 38 Laat toch niet uw toorn, o Here, mij verteren
-Psalm 37 Verlustig u, mijn ziel, in God den Here 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonata II in c-moll, BWV 526
-Vivace
-Largo
-Allegro 

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Christiaan Ingelse studeerde orgel bij Piet van Egmond en aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek te Den Haag bij Adriaan Engels en Wim van Beek. Bij het behalen van zijn solistendiploma ontving hij de zilveren Fock-medaille en de Nicolai-prijs.
Hij bekroonde zijn studie met het behalen van de Prix d’ Exellence. Ter voorbereiding hiervan specialiseerde hij zich in de Barokmuziek bij Gustav Leonhardt en in Wenen aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst bij Herbert Tachezi. 

Christiaan Ingelse was ruim 30 jaar hoofdorganist van de St. Janskerk te Gouda en daarbij in het laatste jaar ook stadsorganist van Gouda. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland.
Hij maakte vele CD’s, waaronder een integrale opname op dubbel CD van het “Dritter Theil der Clavier Übung “ van Johann Sebastian Bach.
Zijn nieuwste cd-productie is: “Christiaan Ingelse bespeelt de vier orgels van de Goudse Sint-Janskerk”, waarop hij, naast het Moreau-orgel en het Leeflang koororgel, ook het kistorgel van Klop en het kabinetorgel van Mitterreither bespeelt. 

Christiaan Ingelse is actief als componist van koraalbewerkingen voor orgel. Hij componeert in verschillende stijlen: barok, romantisch en gematigd modern. Veel van zijn composities zijn als bladmuziek uitgegeven bij o.a. Den Hertog, Willemsen, Boeijenga, en Spiritoso. Hij maakte twee CD’s met eigen psalmcomposities: Canticum Novum en Psalmen, bron van inspiratie.

Christiaan Ingelse schreef een, inmiddels veel gebruikte, zesdelige nieuwe lesmethode voor kerkorgel: Organo Pleno, en een driedelig supplement Organo Pleno + (uitgegeven bij Uitgeverij Willemsen). Hij won in 2019 twee prijzen i.v.m. de door Orgelkids georganiseerde internationale compositiewedstrijd, namelijk een tweede prijs voor een orgelsolo voor het zgn. “Doe-orgel” en een tweede prijs voor een Bachbewerking voor het zelfde instrument. 

Christiaan Ingelse werkte als redacteur en auteur mee aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist (Uitgave: Boekencentrum) 

za. 6 aug. Zaterdagmiddagconcert | Ab Weegenaar en Sander van Houten

6 AUGUSTUS, 16:30 UUR

De bekende Kamper musici Ab Weegenaar, fagot, en Sander van den Houten, orgel, brengen een aantrekkelijk programma met hoofdzakelijk zeventiende en achttiende-eeuwse muziek. Naast het kistorgel is ook het monumentale hoofdorgel van de Sint-Jan te horen.  

Luigi Merci (1695-1750)
Sonate in g-moll
Allemande
Cantabile
Menuet
Presto
(fagot en orgel) 

Nicolaus Bruhns (1665-1697)
Praeludium in e-moll (de grote)
(orgel) 

Johann Ernst Galliard (1687-1749)
Sonate in a-moll
Adagio
Allegro e staccato
Menuet
Sarabanda
Vivace
(fagot en orgel) 

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Praeludium in g-moll, BuxWV 163
(orgel) 

Jean Baptiste Senaillé (1687-1730)
Allegro Spiritoso
(fagot en orgel) 

Johann Christoph Friedrich Bach (1732-1795)
Allegretto con variazioni
‘Ah, vous dirai-je, maman’
(orgel) 

Julius Fu?ik (1872-1916)
Der alte Brummbär, Polka comique                       
(fagot en orgel) 

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Ab Weegenaar studeerde fagot aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen. Hij sloot hij deze studie af met een onderscheiding voor solospel en heeft als fagottist vaste aanstellingen gehad bij o.a. Het Noord Nederlands Orkest , Het Residentie Orkest en Het Gelders Orkest. Een aantal jaren geleden heeft hij – wegens tijds gebrek- deze werkzaamheden gestopt.
Aan het  conservatorium van Groningen studeerde hij tevens af voor orgel als student van Wim van Beek. Bij Kees van Eersel volgde hij lessen in het kerkelijk orgelspel en verkreeg te Utrecht zijn eerstegraads bevoegdheid als kerkmusicus. Als koorleider studeerde hij af aan de Hogeschool IDE te Gorinchem. Als organist oriënteerde hij zich bij Stef Tuinstra, Charles de Wolff, bij Theo Jellema behaalde hij zijn masterdiploma.
Cantor-organist was hij o.m. te Roodeschool, Zeerijp, Groningen, Eelde, Leidschendam, Arnhem en de Grote Kerk van Wageningen.
Medio 1995 volgde de aanstelling als hoofd- organist van de Bovenkerk te Kampen. In die functie is hij bespeler van het Hinsz-hoofdorgel en van het Reil-koororgel. Verder is hij als koorleider actief bij een aantal koren en het Bach ensemble van de stichting Burgwal en heeft een omvangrijke (privé) orgelles praktijk. Sinds oktober 2017 is hij tevens stadsorganist van de Gemeente Kampen en als Fagot docent aangesteld aan het centrum voor kunst en Kunst educatie “Quintus” te Kampen.
Op jaarbasis geeft Ab Weegenaar vele concerten in ons land maar ook daar buiten, waaronder  naar Siberië (Rusland), en Noorwegen, Duitsland Italië , Belgie en Frankrijk. Voor complete reis- en andere verslagen: www.abweegenaar.nl 

Sander van den Houten (1987) werd in april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Haag en werd daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762.
In Kampen is hij titulair organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk en tweede organist van de Bovenkerk.
Op zijn achtste begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis. Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant, het ensembleconcours in Oude Tonge en het Buxtehudeconcours in Zierikzee.
Sander volgde zijn bacheloropleiding tot organist aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome. Ook volgde hij de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder, Arie Hoek, Conny de Jong en Aart Bergwerff.
In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Theo Jellema. Hij volgde masterclasses bij Willem Tanke, Harold Vogel, Jacques van Oortmerssen en Thomas Trotter.
Hij volgt privélessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.
Sinds medio 2021 studeert Sander beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter aan de Beiaardschool in Amersfoort, onderdeel van de HKU te Utrecht.
Naast zijn dirigentschap bij Concertkoor Immanuel Kampen is hij als dirigent verbonden aan de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte, Oratoriumvereniging ‘de nieuwe ster’ Zwolle, Exspecto Epe en aan kamerkoor Arise Kampen.
Ook is hij cantor van de Theologische Universiteit Kampen en vaste begeleider van Cappella Campen, het Kampen Boys Choir, het Roder Jongenskoor en van Vocaal Ensemble Magnificat.
Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Engeland, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.
Sander van den Houten geeft jaarlijks veel concerten als solist, begeleider en continuospeler en heeft een privélespraktijk.
Voor meer info kijk op: www.sandervandenhouten.nl 

 

TOEGANG

Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

vr. 14 okt. Kamerkoor Capella Brabant
20u30 Kamerkoor Capella Brabant laat vredesboodschap Erasmus weerklinken. En wel op vrijdag 14 oktober vanaf 20u30 in de Sint-Janskerk in Gouda. In de muziektheaterproductie van Capella Brabant, getiteld De Klacht van de Vrede komen Erasmus’ wijze, vredestichtende woorden tot leven. Voorafgaand aan dit concert geeft Erasmus-kenner John Tholen een lezing over Erasmus’ tijdloze geschrift en boodschap. Een concertkaartje biedt toegang tot de lezing.

Toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink namen in opdracht van Capella Brabant Erasmus’ iconische werk als basis voor het indringende theaterconcert. Willems en Wiegerink grijpen Erasmus’ vooruitziende woorden aan voor een eigentijdse ode aan vrede en verdraagzaamheid.

In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereldmuziek. Een vertroostende compositie voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De intense klacht van de Vredesgodin wordt vertolkt door actrice Anna Schoen. Op haar vredesmissie wordt ze vergezeld door organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen.

Capella Brabant staat onder leiding van  Marc Versteeg. In een speciale setting van regisseur Saskia Bonarius wordt het publiek onderdeel van de humanistische boodschap. Want iedereen begrijpt het: dit is een voorstelling die de actualiteit pijnlijk op de huid zit.

sint jan erasmus.jpg

Theaterconcert De Klacht van de Vrede

Europa schudt op zijn grondvesten. Waar we de afgelopen twee jaren te maken kregen met de gevolgen van een wereldwijde pandemie, wordt het continent plotsklaps keihard geconfronteerd met oorlogsgeweld. Terwijl de vrede vervliegt laat het Oekraïneconflict alle zekerheden wankelen. Zo’n vijf eeuwen geleden schreef Desiderius Erasmus, de grondlegger van het humanisme, een vlammend betoog over de wanhopige zoektocht naar vrede. Zijn essay De Klacht van de Vrede vormt nu de basis voor een gloednieuw theaterconcert. Kamerkoor Capella Brabant gaf  toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink een prachtige opdracht. Hun schrijnend actuele muziektheaterwerk.

Over De Klacht van de Vrede

Vrede is een harde noot om te kraken voor filosofen en humanisten. Toch ondernam Erasmus een dappere poging met zijn De Klacht van de Vrede (1517), een van de eerste pacifistische geschriften. Een teleurgestelde Erasmus schreef het werk nadat een geplande Europese vredesconferentie in 1516 werd afgelast. Oorlogsvoering was in zijn ogen abject en onchristelijk. In zijn essay doet een getergde Vredesgodin vol hartstocht haar beklag. Een klacht die helaas niets van zijn actualiteitswaarde heeft verloren. Jibbe Willems en Lucas Wiegerink grijpen Erasmus’ vooruitziende woorden aan voor een eigentijdse ode aan vrede en verdraagzaamheid. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereldmuziek. Hun theaterconcert De Klacht van de Vrede is een werk voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De rol van de Vredesgodin wordt bekleed door actrice Anna Schoen. Zij wordt bijgestaan door Capella Brabant onder leiding van Marc Versteeg, organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Regisseur Saskia Bonarius (o.m. Opera Zuid) creëert speciaal voor deze gelegenheid een toepasselijke mise-en-scène. Voor de juiste duiding geeft Erasmus-kenner John Tholen voorafgaand aan iedere voorstelling een lezing over Erasmus’ visionaire werk.

Uitvoerenden:
Capella Brabant, koor
Marc Versteeg, artistiek leider en dirigent
Arno van Wijk, orgel
Pieter van Loenen, viool
Anna Schoen, actrice
Saskia Bonarius, regie
Lucas Wiegerink, componist
Jibbe Willems, tekstschrijver
John Tholen,  conservator van de Erasmuscollectie bibliotheek Rotterdam

Concertagenda
Vrij. 14 oktober -  20.30 uur | Sint-Janskerk Gouda
Vrij 28 oktober - 20.30 uur | Bergkerk Deventer
Za 29 oktober - 20.30 uur | Laurenskerk Rotterdam

Lezing Erasmus-kenner

Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een lezing door dr. John Tholen, Conservator Erfgoedcollecties van de Bibliotheek Rotterdam. De bewerking van de Latijnse tekst van ‘Querela Pacis’ van Erasmus wordt door hem ondersteund. Bibliotheek Rotterdam beheert de grootste Erasmuscollectie ter wereld, met onder andere handgeschreven documenten van theoloog, filosoof, schrijver en humanist Erasmus. Aanvang lezing bij avondconcert om 19u45.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

FILMHUIS GOUDA

Il Buco

Meditatieve docu-fictie brengt met visuele pracht zonder dialoog een stokoude herder in beeld, in 1961 hoog in de fotogenieke bergen van Calabrië. Ondertussen verkent een groep speleologen uit de grote stad op zijn alpenweide een van de diepste grotten op aarde, in het stikdonker, gewoon met potlood en papier, touwen en lampjes. Het observerende IL BUCO is een fascinerende bezinning op de tijd en het onvatbare van ons bestaan en de natuur, in alle eenvoud adembenemend in beeld gebracht.
Regisseur Michelangelo Frammartino doet (twaalf jaar na zijn vorige film LE QUATTRO VOLTE) op meesterlijke wijze (woordloos) verslag van een expeditie in 1961 naar het ongerepte, rurale Calabrië en naar het binnenste van de aarde, waar de tijd stilstaat en mens en natuur samenvloeien. De onverschrokken wetenschappers uit het moderne Noord-Italië komen de zevenhonderd meter diepe ‘Abisso del Bifurto’ in kaart brengen, hoog in het Pollino-gebergte. Gadegeslagen door een oude schaapherder slaan de speleologen hun kamp op bij ‘Il buco’ en zakken langzaam de donkerte in. Waar de oude man zijn omgeving op zijn duimpje kent, tasten zij letterlijk in het duister. Dit levert een unieke bioscoopervaring op, waarmee Frammartino een visuele hommage brengt aan de mens en het prachtige Calabrische landschap. IL BUCO ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar de mystieke schoonheid van de film bekroond werd met de Juryprijs. ------De Volkskrant â??â??â??â??â??“Het magistrale Il buco is ontzettend spannend en toch machtig kalm” --  “Een – letterlijk – onnavolgbaar meesterwerk” -- “Magistrale cinematografie van Renato Berta”------Trouw â??â??â??â??“Il Buco is van een spectaculaire schoonheid, een ode aan een landschap” ------NRC â??â??â??â??“Fenomenaal”------VPRO â??â??â??â??“Een masterclass in de kunst van het observeren”------Het Parool“Een van de mooiste films van het jaar”

cast
Paolo Cossi, Denise Trombin, Jacopo Elia, Nicola Lanza

duur
93 min.

  • woensdag 17 augustus 2022, om: 20:00
  • zondag 21 augustus 2022, om: 20:00
  • donderdag 25 augustus 2022, om: 14:30
  • dinsdag 30 augustus 2022, om: 20:00

La ruche

Levendige Belgische debuutfilm schetst op imponerende wijze de liefdevolle en explosieve relatie tussen een emotioneel onvoorspelbare moeder en haar drie tienerdochters. Al zolang zij zich kunnen herinneren hebben de zussen Marion, Claire en Louise (in het echt ook dochter van de hoofdrolspeelster) geleefd op het ritme van de buien van hun moeder Alice (Ludivine Sagnier): de ene keer prettig gestoord en ondernemend, dan weer depressief of giftig. Ondanks hun hechte band is de impact op de jonge meiden enorm. Vooral de oudste doet er alles aan om het gezin bij elkaar te houden. Het subtiele LA RUCHE (‘de bijenkorf’) is met veel respect gefilmd met vier uitstekende spelers.
------Trouw â??â??â??“Leven met iemand die bipolair is, een pijnlijke uitputtingsslag.”------VPRO Cinema â??â??â??“Een intiem, aangrijpend gezinsdrama”------de Volkskrant â??â??â??â?? “Fenomenale cast, voortreffelijk geregisseerd”------NRC â??â??â??“La ruche drijft op de prima acteerprestaties van de hele cast en fraai camerawerk”------De Filmkrant“Een noodlotsdrama, een gezins­tragedie zonder schuldigen”

cast
Ludivine Sagnier, Sophie Breyer, Mara Taquin, Bonnie Duvauchelle

duur
81 min.

  • woensdag 17 augustus 2022, om: 14:30
  • zaterdag 20 augustus 2022, om: 15:00
  • dinsdag 23 augustus 2022, om: 20:00
KUNSTUITLEEN GOUDA
6 augustus tot en met 17 september

Aan tafel! Eten en drinken in de kunst

Na de succesvolle tentoonstellingen over houtsnedes (in 2020) en litho’s (in 2021), vervolgt De Kunstuitleen Gouda e.o. de grafiekreeks over etsen! In tegenstelling tot de hoogdruktechniek van de houtsnede en de vlakdruktechniek van de litho, is de ets juist een diepdruktechniek. De oorsprong van de ets dateert uit lang vervlogen tijden, toen wapens en wapenschilden versierd werden met graveringen. In de 15de eeuw ontwikkelde zich hieruit de diepdruk, maar omdat het graveren moeizaam ging door de sterkte van het materiaal, vloeide er de makkelijker toe te passen etstechniek uit voort, waar vandaag de dag kunstenaars nog gretig gebruik van maken. 

In deze expositie toont de Kunstuitleen werk van kunstenaars als Sjoerd Bakker, Peter Bes, Erlend, Carl Hennig Pedersen, Tim Hinterding, Reinder Homan, Marc Kuyper, Baukje de Loos, Tony Soulié, Joke Struik en Hans Vredegoor.

Abonnees van de Kunstuitleen kunnen kunstwerken uit de expositie reserveren.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.