FILMHUIS GOUDA

Qui m’aime me suive!

Dat geluk alleen is voorbehouden aan jonge mensen, daar weigert zestiger Simone zich bij neer te leggen. Catherine Frot is de spil in dit komische drama dat tegelijk een ode aan de vrijheid is.
De jaren zeventig in een Zuid-Frans dorpje. Simone (Catherine Frot) en haar echtgenoot Gilbert (Daniel Auteuil) slijten hun dagen op het door de jeugd verlaten platteland. Ze komen nauwelijks rond van hun pensioentje. Gilbert rest een failliete garage en ook als vader heeft hij het behoorlijk verbruid. Genoeg redenen voor frustraties. Wanneer zijn handjes weer eens wat los zitten, verzucht Simone: ‘Waar is toch die mooie jonge man gebleven die ik 35 jaar geleden ontmoette en die de wereld wilde veranderen?’ Geldgebrek en Gilbert’s cynisme doen hun huwelijk geen goed. Simone houdt er dan ook een geheime liefde op na, hun goede vriend en buurman Étienne (Bernard le Coq). Die heeft zijn zaken een stuk beter op orde. Wanneer haar minnaar onverwacht zijn huis verkoopt om zijn levensavond aan zee te genieten, is voor Simone de maat vol. Ze verlaat Gilbert en trekt in bij Étienne, hopend op een nieuwe jeugd. Dat blijkt al snel een illusie. Ondertussen wil Gilbert niets liever dan zijn grote liefde terugwinnen, zeker nadat zijn leven onverwacht verrijkt wordt door de komst van zijn 10-jarige kleinzoon (een heerlijke debuutrol van Solam Dejean Lacréole). In QUI M’AIME ME SUIVE vinden drie zestigers zichzelf en elkaar op hartverwarmende wijze opnieuw uit. Regisseur José Alcala laat zien dat geluk van alle leeftijden is.

cast
Daniel Auteuil, Catherine Frot, Bernard Le Coq

duur
104 min.

 • woensdag 28 augustus 2019, om: 20:30
 • zaterdag 31 augustus 2019, om: 21:15
 • donderdag 5 september 2019, om: 20:30
 • zondag 8 september 2019, om: 11:00

What we did on our holiday

In deze warme komedie reist een wat chaotisch gezin af naar de Schotse Hooglanden.
De zachtaardige Doug and Abi vertrekken met hun drie onstuimige kinderen naar het noorden, om met andere familieleden de 75e – en vermoedelijk laatste – verjaardag van opa Gordy (de Schotse komiek Billy Connolly) te vieren. Alles moet dan ook in harmonie verlopen – over de aanstaande scheiding van Doug en Abi geen woord dus. Maar Gordy is niet van gisteren en voor hem is de natuurlijke oprechtheid van zijn kleinkinderen een weldaad. Hij vertrouwt hen zijn diepste angsten en dromen toe.

cast
Rosamund Pike, David Tennant, Billy Connolly

duur
95 min.

 • dinsdag 27 augustus 2019, om: 20:30
 • zaterdag 31 augustus 2019, om: 18:30

Mesteren

Simon is binnen Deense kunstkringen dé man waar het om draait. Totdat op een dag zijn verloren gewaande zoon op de stoep staat. Die blijkt met zijn straatkunst minstens zo gevestigd te zijn. Dat is slikken voor de ijdele kunstenaar.
In de openingsscène van de satire MESTEREN loopt Simon (Søren Malling, bekend uit BORGEN en THE KILLING) erbij als een ware rockster. We bevinden ons bij hem thuis, op een premièrefeestje voor kunstenaars. De zelfingenomen wijze waarop Simon zich in het gezelschap mengt, verraadt dat dit zijn territorium is. Hier is hij heer en meester, daar kan niemand aan tornen. Of toch wel? Simon’s narcistische ego loopt een deuk op wanneer een dag later een ontzagwekkend kunstwerk à la Banksy tegenover zijn huis verschijnt. Het blijkt gemaakt te zijn door zijn zoon Casper, die onder de naam ‘The Ghost’ furore maakt over de hele wereld. Maar daar komt Simon pas achter als zijn zoon ‘zomaar’ bij hem opduikt. De twee hebben elkaar jaren niet gezien en hun relatie staat flink onder druk door gebeurtenissen in het verleden. Met jaloezie en enige afschuw moet Simon aanzien hoe Casper met zijn talent en raadselachtige persoonlijkheid in de smaak valt bij zijn studenten, vriendin en minnares. Hoe kan hij het tij keren? En waarom is zijn zoon überhaupt teruggekeerd? MESTEREN is door zijn setting een heerlijke over-de-top film met een serieuze en kritische ondertoon.

cast
Soren Malling, Jakob Oftebro, Ane Dahl Torp

duur
94 min.

 • zondag 25 augustus 2019, om: 20:00

Todos lo saben

Heel subtiel ontregelt een mysterieus misdrijf een hechte plattelandsgemeenschap. Dat tilt het spannende kidnapdrama TODOS LO SABEN – met Penélope Cruz en Javier Bardem – flink uit boven de doorsnee-thriller.
De Iraanse regisseur Asghar Farhadi (A SEPARATION, THE SALESMAN) neemt ons dit keer mee naar een pittoresk en afgelegen dorp in Spanje. Daar arriveert Laura (Penélope Cruz) met haar zoontje en puberdochter Irene – haar echtgenoot is helaas verhinderd – om een huwelijk bij te wonen. Op de warme ontvangst door familie en bekenden volgt een lang en uitbundig huwelijksfeest, zoals een buitenstaander zich dat voor de geest zou halen – een knipoog van de regisseur naar ons en zichzelf. Dus wordt de regen en de uitvallende elektriciteit tijdens het dansen met gejuich ontvangen en beleeft Irene een beginnende kalverliefde met Felipe, het neefje van wijnboer Paco (Javier Bardem), ooit de jeugdliefde van haar moeder. Verhalenverteller Farhadi dient het op als een heerlijk, filmgeniek Spanje uit een reisgids en belicht ondertussen alvast – nog onschuldig – wat van de relaties en structuren tussen al deze mensen, met hun lange onderlinge geschiedenis. Voordat de feestnacht over is, wordt de idylle rampzalig verstoord door een nauwkeurig uitgevoerde misdaad die de gemeenschap op zijn grondvesten zal laten schudden. Er volgen gespannen dagen vol verdenkingen en achterdocht, zwijgen wordt doorbroken en oude wonden blijken niet geheeld. Dat kleine persoonlijke beslissingen uit het verleden soms verstrekkende gevolgen hebben toont deze krachtige en vlotte krimi, met ongedwongen samenspel van de acteurs.

cast
Penelope Cruz, Javier Bardem, Jaime Lorente

duur
132 min.

 • zaterdag 24 augustus 2019, om: 18:30
 • vrijdag 30 augustus 2019, om: 15:30

La isla mínima

Intro volgt binnenkort...
LA ISLA MÍNIMA opent met ongekend mooie beelden van het gebied waar dit Spaanse misdaaddrama zich afspeelt. Vanuit de lucht zoekt de camera de moeraslanden van de Guadalquivir af, zo’n 20 km van Sevilla verwijderd. Een verlaten delta met hier en daar een boerendorp – voor vogels is het een eldorado. Het is september 1980. De naweeën van het Franco-regime zijn nog voelbaar, de weg naar democratie is nog niet geplaveid. Twee rechercheurs uit Madrid reizen af naar het zuiden om een vermissingszaak van twee tienermeisjes te onderzoeken. Ze zijn elkaars tegenpolen: Juan is een harde en van de oude stempel, de jongere Pedro is duidelijk van de nieuwe lichting. Van een collegiale samenwerking is dan ook niet altijd sprake. De rechercheurs krijgen te horen dat de verdwenen zusjes Estrella en Carmen na een bezoek aan de kermis niet meer zijn thuisgekomen. Ze gaan op jacht naar getuigen en proberen zich een beeld te vormen van de meisjes. Die waren bepaald niet bedeesd, vertellen dorpelingen, en een vrouw heeft ze aan de rand van het dorp in een witte Citroën zien stappen. Met de vader van de zusjes valt niet te praten, de moeder helpt de rechercheurs heimelijk wel op weg. Dat er iets speelt in het gezin is dus duidelijk. Wanneer de twee gehavende lichamen worden gevonden, komt er wat schot in de zaak. Nu nog de moordenaar... maar zo eenvoudig ligt dat niet. Het boerendorp blijkt één groot wespennest. LA ISLA MÍNIMA is een groot succes in Spanje (3,5 miljoen bezoekers), waar de film met tien Goya’s werd gelauwerd. Maar ook daarbuiten wordt deze sfeervolle en ingetogen geacteerde thriller gewaardeerd door publiek en pers.

cast
Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, Marí­a Varod

duur
105 min.

 • vrijdag 23 augustus 2019, om: 20:30
 • donderdag 29 augustus 2019, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.