SINT JANSKERK
donderdag 7 juli, 12u00

Lunchconcert | Nanette Mans en Mieke Glasbergen

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2022 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2022

do. 7 juli Lunchconcert | Nanette Mans en Mieke Glasbergen
12u00 Nanette Mans, sopraan en Mieke Glasbergen, vleugel 

Sopraan Nanette Mans en pianist Mieke Glasbergen brengen een origineel lied-recital:
De gouden glinstering door een dicht bladerendek.  Een glimp van een wegspringend hert. Een herinnering aan de avondzon, liggend in een grasveld. Daardoor liet Schönberg zich inspireren in zijn lied ‘Waldsonne’ en daarmee was hij niet de enige componist. In dit programma laten diverse componisten hun variant van ‘Waldsonne’ horen. Laat je meevoeren op de bries van de gouden zomeravond… 

Arnold Schönberg (1874-1951)
Uit: ´Das Buch der hängendem Garten‘, Op. 15/1
Unterm Schutz von dichten Blättergrunde

Uit: Vier Lieder, Op. 2/4
Waldsonne  

Franz Schubert (1797-1828)
An die untergehende Sonne, D. 457 

Rokus de Groot (*1947)
Uit: Shakespeare Sonnets
Of love and time 

Benjamin Britten (1913-1976)
The last Rose of Summer 

Clara Schumann (1819-1896)
Uit: Sechs Lieder, Op. 13 – 6
Die stille Lotusblume 

Richard Strauss (1864-1949)
Uit: Sechs Lieder, Op. 17/2
Ständchen 

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

za. 9 juli Zaterdagmiddagconcert | Kaat Schraepen en Aude van de Keere
16u30 Kaat Schraepen, altviool en Aude Van De Keere, vleugel 

Johannes Brahms, 125 jaar geleden overleden 

Ons programma is opgebouwd rond Johannes Brahms om de 125ste verjaardag van zijn dood te vieren. Aan debasis van het programma hebben we zijn prachtige gepassioneerde ‘Viola Sonata Op.120 No.1’, geïnspireerd door de klarinettist Richard Mühlfeld. Een werk van de late Brahms geschreven in 1894. Dit combineren we met muziek van dejonge Brahms, het Scherzo uit de beroemde FAE Sonata. Eenwerk,geschreven voor zijn vriend en vermaard violist Joseph Joachim, als ode aan hun vriendschap enaanhet motto van Joachim ‘Frei aber Einsam’. Dit repertoire van Brahms zetten we naast het magische Konzertstück van de Roemeense componist Georges Enescu. Hij ontmoette Brahms toen hij in Wenen studeerde tijdens de jaren dat Brahms aan zijn altvioolsonates Op.120 werkte. Het Konzertstück werd geschreven door een jonge Enescu die op dat moment in Parijs studeerde. Een geweldig stuk waarin we niet enkel de invloeden van Brahms en Roemeense folkmuziek terug kunnen horen maar meer nog de impressionistische Franse invloeden van componisten zoals Debussy en Ravel. Als klein intermezzo spelen we nog een kort werk van Dmitri Shostakovich, een impromptu geschreven in 1933, dat pas ontdekt werd in 2015. Een verborgen diamant die, door zijn charme, perfect in dit programma past. 

George Enescu (1881-1955)
Konzertstück 

Johannes Brahms (1833-1897)
Viola Sonata, Op.120, No.1  

  1. Allegro Appassionato
  2. Andante un poco adagio
  3. Allegretto grazioso 
  4. Vivace

 Uit: F.A.E. Sonata
Scherzo 

Dmitri Shostakovich (1906-1975)
Impromptu, Op.33 

TOEGANG

Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

 

vr. 14 okt. Kamerkoor Capella Brabant
20u30 Kamerkoor Capella Brabant laat vredesboodschap Erasmus weerklinken. En wel op vrijdag 14 oktober vanaf 20u30 in de Sint-Janskerk in Gouda. In de muziektheaterproductie van Capella Brabant, getiteld De Klacht van de Vrede komen Erasmus’ wijze, vredestichtende woorden tot leven. Voorafgaand aan dit concert geeft Erasmus-kenner John Tholen een lezing over Erasmus’ tijdloze geschrift en boodschap. Een concertkaartje biedt toegang tot de lezing.

Toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink namen in opdracht van Capella Brabant Erasmus’ iconische werk als basis voor het indringende theaterconcert. Willems en Wiegerink grijpen Erasmus’ vooruitziende woorden aan voor een eigentijdse ode aan vrede en verdraagzaamheid.

In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereldmuziek. Een vertroostende compositie voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De intense klacht van de Vredesgodin wordt vertolkt door actrice Anna Schoen. Op haar vredesmissie wordt ze vergezeld door organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen.

Capella Brabant staat onder leiding van  Marc Versteeg. In een speciale setting van regisseur Saskia Bonarius wordt het publiek onderdeel van de humanistische boodschap. Want iedereen begrijpt het: dit is een voorstelling die de actualiteit pijnlijk op de huid zit.

sint jan erasmus.jpg

Theaterconcert De Klacht van de Vrede

Europa schudt op zijn grondvesten. Waar we de afgelopen twee jaren te maken kregen met de gevolgen van een wereldwijde pandemie, wordt het continent plotsklaps keihard geconfronteerd met oorlogsgeweld. Terwijl de vrede vervliegt laat het Oekraïneconflict alle zekerheden wankelen. Zo’n vijf eeuwen geleden schreef Desiderius Erasmus, de grondlegger van het humanisme, een vlammend betoog over de wanhopige zoektocht naar vrede. Zijn essay De Klacht van de Vrede vormt nu de basis voor een gloednieuw theaterconcert. Kamerkoor Capella Brabant gaf  toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink een prachtige opdracht. Hun schrijnend actuele muziektheaterwerk.

Over De Klacht van de Vrede

Vrede is een harde noot om te kraken voor filosofen en humanisten. Toch ondernam Erasmus een dappere poging met zijn De Klacht van de Vrede (1517), een van de eerste pacifistische geschriften. Een teleurgestelde Erasmus schreef het werk nadat een geplande Europese vredesconferentie in 1516 werd afgelast. Oorlogsvoering was in zijn ogen abject en onchristelijk. In zijn essay doet een getergde Vredesgodin vol hartstocht haar beklag. Een klacht die helaas niets van zijn actualiteitswaarde heeft verloren. Jibbe Willems en Lucas Wiegerink grijpen Erasmus’ vooruitziende woorden aan voor een eigentijdse ode aan vrede en verdraagzaamheid. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereldmuziek. Hun theaterconcert De Klacht van de Vrede is een werk voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De rol van de Vredesgodin wordt bekleed door actrice Anna Schoen. Zij wordt bijgestaan door Capella Brabant onder leiding van Marc Versteeg, organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Regisseur Saskia Bonarius (o.m. Opera Zuid) creëert speciaal voor deze gelegenheid een toepasselijke mise-en-scène. Voor de juiste duiding geeft Erasmus-kenner John Tholen voorafgaand aan iedere voorstelling een lezing over Erasmus’ visionaire werk.

Uitvoerenden:
Capella Brabant, koor
Marc Versteeg, artistiek leider en dirigent
Arno van Wijk, orgel
Pieter van Loenen, viool
Anna Schoen, actrice
Saskia Bonarius, regie
Lucas Wiegerink, componist
Jibbe Willems, tekstschrijver
John Tholen,  conservator van de Erasmuscollectie bibliotheek Rotterdam

Concertagenda
Vrij. 14 oktober -  20.30 uur | Sint-Janskerk Gouda
Vrij 28 oktober - 20.30 uur | Bergkerk Deventer
Za 29 oktober - 20.30 uur | Laurenskerk Rotterdam

Lezing Erasmus-kenner

Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een lezing door dr. John Tholen, Conservator Erfgoedcollecties van de Bibliotheek Rotterdam. De bewerking van de Latijnse tekst van ‘Querela Pacis’ van Erasmus wordt door hem ondersteund. Bibliotheek Rotterdam beheert de grootste Erasmuscollectie ter wereld, met onder andere handgeschreven documenten van theoloog, filosoof, schrijver en humanist Erasmus. Aanvang lezing bij avondconcert om 19u45.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

Zie ook goudsdagblad.nl

FILMHUIS GOUDA

Lunana, a Yak in the Classroom

Eerste Oscar-nominatie voor Bhutan. Dit ontroerende drama van een westers geschoolde regisseur, toont het veranderende koninkrijk in de Himalaya als een soort boeddhistische ÊTRE ET AVOIR (de succes-docu uit 2005) in de prachtige bergen. De aanstaande leraar Uygen reist liever met z'n gitaar naar Australië af, maar moet eerst nog een jaar lesgeven in een van de meest hoog- en afgelegen dorpen op aarde. Hoewel de Bruto Nationaal Geluk-filosofie van Bhutan aan deze moderne stedeling niet is besteed, laten de authentieke tradities en het primitieve leven in Lunana hem toch niet ongemoeid.
------Trouw â??â??â??â??“Liefdevolle film over de zoektocht naar geluk in een dorpje in Bhutan”------VPRO Cinema â??â??â??â??“Hoog National Geographic-gehalte, maar uitstekend verteld”------de Volkskrant â??â??â?? ”Wat stijf, stichtelijk en voorspelbaar, [maar] vol prachtige opnamen van het hooggebergte, lokale rituelen en schattige amateur-kindacteurtjes.”------De Filmkrant “Hartverwarmend verhaal over de stuurloze Ugyen die zijn plek zoekt in een veranderende wereld.”

cast
Sherab Dorji, Pem Zam, Ugyen Norbu Lhendup

duur
110 min.

  • maandag 11 juli 2022, om: 20:00

Everything Everywhere All at Once

In deze verrukkelijke science-fiction-komedie met een warm hart, loopt de wasserette van de uitgebluste Chinees-Amerikaanse Evelyn (Michelle Yeoh) en haar wat sullige man maar matig; ze geven hun dochter te weinig aandacht en sidderen voor belasting-inspecteur Deirdre Beaubeirdra (een heerlijke Jamie Lee Curtis). Dat zijn slechts enkele van hun rollen, want vanaf dat moment komt Evelyn terecht in een spitsvondige variant van de superheldenfilm, met lak aan verhaalconventies en vol grappige verwijzingen en levenslessen. Een ongewone wervelwind van een parabel over de chaos van het moderne leven, gemaakt met een klein budget en veel humor èn gevoel.
------VPRO Cinema â??â??â??â??â??“Heerlijk anarchistische parabel”------NRC â??â??â??â?? “Everything Everywhere is een trip die je niet wilt missen”------de Volkskrant â??â??â?? “Een prettig absurd actiespektakel”------The Guardian â??â??â??â??“An unusually touching indie sci-fi”

cast
Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu,

duur
140 min.

  • zondag 10 juli 2022, om: 15:00

Il Buco

Meditatieve docu-fictie brengt met visuele pracht zonder dialoog een stokoude herder in beeld, in 1961 hoog in de fotogenieke bergen van Calabrië. Ondertussen verkent een groep speleologen uit de grote stad op zijn alpenweide een van de diepste grotten op aarde, in het stikdonker, gewoon met potlood en papier, touwen en lampjes. Het observerende IL BUCO is een fascinerende bezinning op de tijd en het onvatbare van ons bestaan en de natuur, in alle eenvoud adembenemend in beeld gebracht.
Regisseur Michelangelo Frammartino doet (twaalf jaar na zijn vorige film LE QUATTRO VOLTE) op meesterlijke wijze (woordloos) verslag van een expeditie in 1961 naar het ongerepte, rurale Calabrië en naar het binnenste van de aarde, waar de tijd stilstaat en mens en natuur samenvloeien. De onverschrokken wetenschappers uit het moderne Noord-Italië komen de zevenhonderd meter diepe ‘Abisso del Bifurto’ in kaart brengen, hoog in het Pollino-gebergte. Gadegeslagen door een oude schaapherder slaan de speleologen hun kamp op bij ‘Il buco’ en zakken langzaam de donkerte in. Waar de oude man zijn omgeving op zijn duimpje kent, tasten zij letterlijk in het duister. Dit levert een unieke bioscoopervaring op, waarmee Frammartino een visuele hommage brengt aan de mens en het prachtige Calabrische landschap. IL BUCO ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar de mystieke schoonheid van de film bekroond werd met de Juryprijs. ------De Volkskrant â??â??â??â??â??“Het magistrale Il buco is ontzettend spannend en toch machtig kalm” --  “Een – letterlijk – onnavolgbaar meesterwerk” -- “Magistrale cinematografie van Renato Berta”------Trouw â??â??â??â??“Il Buco is van een spectaculaire schoonheid, een ode aan een landschap” ------NRC â??â??â??â??“Fenomenaal”------VPRO â??â??â??â??“Een masterclass in de kunst van het observeren”------Het Parool“Een van de mooiste films van het jaar”

cast
Paolo Cossi, Denise Trombin, Jacopo Elia, Nicola Lanza

duur
93 min.

  • zondag 10 juli 2022, om: 20:00
  • dinsdag 12 juli 2022, om: 14:30
  • donderdag 14 juli 2022, om: 20:30
  • zondag 17 juli 2022, om: 15:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.