FILMHUIS GOUDA

Rita & krokodil

De kleine Rita zit bomvol energie. Voor elke dag heeft ze wel een nieuw plannetje. Soms moet ze haar boezemvriend Krokodil overhalen om mee te doen. Die ligt het liefst in bad of verorbert een lekker maaltje.
In haar rode jurkje met witte stippen danst Rita door het leven. Aan stilzitten heeft ze een grondige hekel. Vaak spoort ze Kr-Kr-Krokodil aan om uit zijn badkuip te komen, dan kunnen ze naar buiten. Kastanjes zoeken of bosbessen plukken, vissen in het meer, een hut bouwen in de tuin van oma of naar de dierentuin. Plannen genoeg! Haar goedmoedige vriend kent geen woorden, maar laat met zijn ‘krrr-krrr-krrr’ haarfijn blijken wat hij van Rita’s ideeën vindt. Meestal is Krokodil enthousiast, maar soms vraagt Rita iets te veel van hem. Zoals die keer dat ze samen op de slee van de besneeuwde heuvel af roetsjten, of toen ze verdwaalden in het bos, of die nacht in de tent met al die vreemde geluiden – best spannend. Wat Krokodil ook niet altijd leuk vindt is dat Rita een beetje de baas speelt. Hij moet altijd doen wat zij bedenkt of zegt, ook al zijn haar plannetjes soms best link. Maar dan doet hij gewoon zijn eigen zin of waarschuwt hij Rita voor gevaar. Eén ding staat vast: Rita en Krokodil hebben samen veel plezier en vinden elke keer weer een goede oplossing als ze in een avontuur verzeild raken. RITA & KROKODIL is een compilatie van acht filmpjes van vijf minuten – prima geschikt dus voor de focus van peuters en kleuters. De verhaaltjes zijn gebaseerd op de gelijknamige Deense prentenboekenreeks van Sírí Melchior. Zij bewerkte ze zelf tot deze grappige, levendige en kleurrijke korte films.

cast
Nederlands gesproken, vanaf 4 jaar.

duur
40 min.

 • woensdag 24 april 2019, om: 13:30
 • zondag 28 april 2019, om: 13:30
 • woensdag 1 mei 2019, om: 13:30

Sunset

In de nieuwe film van László Nemes (SON OF SAUL) keert een jonge vrouw aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog terug naar haar geboortestad Boedapest, op zoek naar antwoorden over haar familie en verleden.
Hoedenmaakster Írisz Leiter (Juli Jakab) is twintig jaar als ze in 1913 Wenen verlaat om zich te vestigen in haar geboorteplaats Boedapest, waar onrust en chaos heerst. Eenmaal terug in de Hongaarse hoofdstad solliciteert ze naar een baan in de prestigieuze hoedenwinkel Leiter, ooit opgericht door haar ouders. Na hun mysterieuze dood in een bedrijfsbrand achttien jaar geleden, is de winkel overgenomen door de gehaaide ondernemer Oszkár Brill, die er daarnaast ook minder frisse praktijken met de bourgeoisie op nahoudt. Írisz’ komst is geen toeval; ze zit vol vragen over de dood van haar ouders maar evengoed over haar broer, die volgens vage geruchten in de stad verblijft, als crimineel of misschien wel als lid van een anarchistische ondergrondse. In de elegante hoedenzaak beleven we de benauwde verhoudingen van het fin-de-siècle tegen een achtergrond vol onbestemde voorgevoelens over oorlog en het voortbestaan van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Zowel Írisz als de camera – nooit ver van haar gezicht verwijderd – bewegen zich dromerig door de decadente stad, geschoten in de prachtige, bleke sepiakleuren van een oude ansichtkaart. SUNSET is een sfeervolle thriller en historisch drama ineen, waarbij achter de beeldschone hoeden én hoedenmaaksters iets duisters, bijna iets occults verborgen ligt, een tragische voorbode van het afbrokkelende Europa van weleer.

cast
Juli Jakab, Vlad Ivanov

duur
142 min.

 • dinsdag 23 april 2019, om: 14:00
 • zondag 28 april 2019, om: 20:00
 • zaterdag 4 mei 2019, om: 14:30
 • maandag 13 mei 2019, om: 20:00

A private war

Rosamund Pike speelt in deze biopic de beroemde Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin. Zij deed verslag van oorlogsverschrikkingen in landen als Tsjetsjenië, Libië, Irak en Syrië.
Sunday Times-correspondent Marie Colvin was gedreven in haar werk. Ze interviewde dictators en rebellenleiders en bracht oorlogsmisdaden aan het licht. In deze speelfilm ontdekken we over een tijdspanne van tien jaar haar drijfveren. Ze haatte het, op een slagveld zijn, maar ze móest de wereld laten weten wat daar gebeurde. Ze wilde een stem aan de stemlozen geven, veelal vrouwen en kinderen die vaak huis en haard verloren. Want als zij het niet deed, wie dan wel? Net als bij Colvin in het echt vliegen de kogels ons kijkers om de oren, in bloedstollend gefilmde gevechtshandelingen. Colvin verloor een oog en droeg sindsdien een opvallende ooglap, wat haar overigens niet belemmerde verder te gaan. Uiteindelijk kreeg ze last van posttraumatisch stress-syndroom (ptss) en raakte zichzelf helemaal kwijt. Toch reisde ze, toen de oorlog in Syrië uitbrak, samen met fotograaf Paul Conroy (Jamie Dornan), af naar Homs... Rosamund Pike (HOSTILES) speelt de even moedige als getroebleerde Colvin vol passie en werd genomineerd voor een Golden Globe, net als de filmmuziek (A Requiem for a Private War) van Annie Lennox. A PRIVATE WAR toont dat er nog moedige mensen zijn op deze wereld, of zoals Marie Colvin zelf zei: ‘Je komt nooit waar je naartoe wilt als je toegeeft aan angst’.

cast
Rosamund Pike, Greg Wise, Alexandra Moen

duur
110 min.

 • dinsdag 23 april 2019, om: 20:30
 • zaterdag 27 april 2019, om: 18:30
 • woensdag 1 mei 2019, om: 20:30
 • zondag 5 mei 2019, om: 20:00
 • dinsdag 14 mei 2019, om: 14:00

Roma

Een intiem portret van het familieleven van een bourgeois gezin met vier kinderen uit Mexico City. De Mexicaanse meesterfilmer Alfons Cuarón maakte met Roma één van de beste films van het jaar – en een geheide Oscarwinnaar.
Mexico City, 1970. Cleo (Yalitza Aparicio) is een jonge vrouw van Indiaanse afkomst, die inwoont en bij het gezin van Sofía (Marina De Tavira) en Antonio (Fernando Grediaga). Zij heeft de zorg over de vier kinderen en doet samen met collega Adela het huishouden. We krijgen een indruk van het dagelijkse gezinsleven, waar zij ondanks het klassenverschil duidelijk deel van uitmaakt. Zelf heeft Cleo een relatie met Fermin, die echter van haar wegloopt als ze zwanger blijkt. Ze is bang voor haar baan, maar Sofia zegt dat ze gewoon kan blijven. In ROMA zien we het leven van een welvarende familie met klein en groot drama, humor en liefde. Op de achtergrond speelt de Mexicaanse politiek en de studentenopstand van 1971 waarbij veel doden vielen. Regisseur Alfonso Cuarón maakte ROMA als eerbetoon aan zijn eigen kindermeisje. Hij schreef het scenario, deed de productie, het camerawerk en de montage. Eerder maakte hij CHILDREN OF MEN en Oscarwinnaar GRAVITY, maar is nu weer teruggekeerd naar Mexico. Cuarón’s in zwart-wit geschoten familiedrama won de Gouden Leeuw op het festival van Venetië, twee Golden Globes en kreeg wereldwijd lovende recensies. ‘Hij laat je in ROMA niet enkel kijken en luisteren, maar transporteert je voor even naar een zelden zo op beeld vertoonde plek’, aldus de Volkskrant die vijf sterren gaf.

cast
Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey

duur
135 min.

 • maandag 22 april 2019, om: 15:30

If Beale street could talk

Na zijn veelbekroonde meesterwerk MOONLIGHT komt Barry Jenkins opnieuw met een aangrijpend liefdesdrama, ditmaal rond de jonge, zwangere Tish en haar vriend Fonny.
De 19-jarige, onschuldig ogende Tish, is zwanger en haar vriend Fonny is dolgelukkig wanneer zij hem het nieuws meedeelt. Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn. We bevinden ons namelijk in de zwarte wijk Harlem in New York in de jaren '70 en zwarte mensen worden bij lange na niet gelijk behandeld. Een van de vervelende gevolgen hiervan is dat Fonny onterecht de gevangenis in moet. Beiden zijn nog erg jong en hun families zijn niet unaniem gelukkig over de situatie. Is het als zwarte persoon alleen al niet moeilijk genoeg om je leven op de rit te houden, laat staan met een gezin? De verfilming van James Baldwins gelijknamige roman uit 1970 – de vertelling opent met een lang citaat van de schrijver – illustreert Jenkins’ liefde voor film, én voor de karakters van Baldwin. Als publiek kijk je zijn personages direct in de ogen. Van een gegeven in heel specifieke omstandigheden (zoals ook bij MOONLIGHT), weet hij met minutieuze aandacht voor details een universeel verhaal te maken over de Amerikaanse zwarte identiteit. Hij combineert sociale realiteit, vol vooroordelen en onderdrukking, met poëtische verbeelding van liefde en verlies. Naast de werkelijk prachtige enscenering mag de soundtrack van Nicholas Britell, en met name het nummer Eden, niet onvermeld blijven.

cast
KiKi Layne, Stephan James, Regina King

duur
120 min.

 • maandag 22 april 2019, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.