FILMHUIS GOUDA

Sunset

In de nieuwe film van László Nemes (SON OF SAUL) keert een jonge vrouw aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog terug naar haar geboortestad Boedapest, op zoek naar antwoorden over haar familie en verleden.
Hoedenmaakster Írisz Leiter (Juli Jakab) is twintig jaar als ze in 1913 Wenen verlaat om zich te vestigen in haar geboorteplaats Boedapest, waar onrust en chaos heerst. Eenmaal terug in de Hongaarse hoofdstad solliciteert ze naar een baan in de prestigieuze hoedenwinkel Leiter, ooit opgericht door haar ouders. Na hun mysterieuze dood in een bedrijfsbrand achttien jaar geleden, is de winkel overgenomen door de gehaaide ondernemer Oszkár Brill, die er daarnaast ook minder frisse praktijken met de bourgeoisie op nahoudt. Írisz’ komst is geen toeval; ze zit vol vragen over de dood van haar ouders maar evengoed over haar broer, die volgens vage geruchten in de stad verblijft, als crimineel of misschien wel als lid van een anarchistische ondergrondse. In de elegante hoedenzaak beleven we de benauwde verhoudingen van het fin-de-siècle tegen een achtergrond vol onbestemde voorgevoelens over oorlog en het voortbestaan van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Zowel Írisz als de camera – nooit ver van haar gezicht verwijderd – bewegen zich dromerig door de decadente stad, geschoten in de prachtige, bleke sepiakleuren van een oude ansichtkaart. SUNSET is een sfeervolle thriller en historisch drama ineen, waarbij achter de beeldschone hoeden én hoedenmaaksters iets duisters, bijna iets occults verborgen ligt, een tragische voorbode van het afbrokkelende Europa van weleer.

cast
Juli Jakab, Vlad Ivanov

duur
142 min.

  • dinsdag 23 april 2019, om: 14:00
  • zondag 28 april 2019, om: 20:00
  • zaterdag 4 mei 2019, om: 14:30
  • maandag 13 mei 2019, om: 20:00

A private war

Rosamund Pike speelt in deze biopic de beroemde Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin. Zij deed verslag van oorlogsverschrikkingen in landen als Tsjetsjenië, Libië, Irak en Syrië.
Sunday Times-correspondent Marie Colvin was gedreven in haar werk. Ze interviewde dictators en rebellenleiders en bracht oorlogsmisdaden aan het licht. In deze speelfilm ontdekken we over een tijdspanne van tien jaar haar drijfveren. Ze haatte het, op een slagveld zijn, maar ze móest de wereld laten weten wat daar gebeurde. Ze wilde een stem aan de stemlozen geven, veelal vrouwen en kinderen die vaak huis en haard verloren. Want als zij het niet deed, wie dan wel? Net als bij Colvin in het echt vliegen de kogels ons kijkers om de oren, in bloedstollend gefilmde gevechtshandelingen. Colvin verloor een oog en droeg sindsdien een opvallende ooglap, wat haar overigens niet belemmerde verder te gaan. Uiteindelijk kreeg ze last van posttraumatisch stress-syndroom (ptss) en raakte zichzelf helemaal kwijt. Toch reisde ze, toen de oorlog in Syrië uitbrak, samen met fotograaf Paul Conroy (Jamie Dornan), af naar Homs... Rosamund Pike (HOSTILES) speelt de even moedige als getroebleerde Colvin vol passie en werd genomineerd voor een Golden Globe, net als de filmmuziek (A Requiem for a Private War) van Annie Lennox. A PRIVATE WAR toont dat er nog moedige mensen zijn op deze wereld, of zoals Marie Colvin zelf zei: ‘Je komt nooit waar je naartoe wilt als je toegeeft aan angst’.

cast
Rosamund Pike, Greg Wise, Alexandra Moen

duur
110 min.

  • dinsdag 23 april 2019, om: 20:30
  • zaterdag 27 april 2019, om: 18:30
  • woensdag 1 mei 2019, om: 20:30
  • zondag 5 mei 2019, om: 20:00
  • dinsdag 14 mei 2019, om: 14:00
ARTI LEGI
tot en met 14 april

LICHT EN KLEUR met werk van Niek van der Plas

Arti Legi presenteert van 28 maart tot en met 14 april de tentoonstelling Licht en Kleur met werk van Niek van der Plas uit Katwijk aan Zee. De schilderijen van Niek van der Plas (1954) onderscheiden zich met een geheel eigen stijl en lichte impressionistische toets en een warm kleurgebruik met grote aandacht voor mens en natuur.

Geboren en getogen in Katwijk vormen strand en zee een belangrijke inspiratiebron voor zijn werken. Hij staat daarin niet alleen, want vele beroemde schilders gingen hem voor. Met name het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was het vissersdorp erg geliefd bij kunstenaars. Maar de keuze van zijn onderwerpen gaat veel verder dan Katwijk alleen. Ook de rest van Nederland, diverse landen in West Europa en bijvoorbeeld ook Amerika behoren tot zijn ‘werkterrein’. Daarbij weet hij op zijn schilderijen met grote vaardigheid mensen in allerlei situaties op treffende wijze neer te zetten. Op verzoek van Louwrens Dijkstra, eigenaar van Arti Legi, maakte Niek van der Plas ook twaalf werken uit Gouda en omgeving.

Het impressionisme ontstond in Frankrijk in het begin van de jaren zeventig van de 19e eeuw en beleefde daar ook haar hoogtepunt. Het Franse woord ‘impression’ betekent letterlijk indruk, waarbij met behulp van een schetsmatige penseeltoets en heldere kleuren wordt geprobeerd de vluchtigheid van het moment en de indruk daarvan weer te geven. Een ogenschijnlijk simpele streep zonlicht door een bladerdak of de rode gloed van de morgenstond geeft zo de persoonlijke ervaring van de werkelijkheid van de schilder weer. Het onderwerp is slechts aanleiding voor deze subjectieve impressie. Ook Niek van der Plas is het te doen om de indruk van het moment, waarbij hij zich zoals eerder gezegd met zijn schetsmatige toets, het weergeven van het licht, zijn heldere kleurgebruik en zijn oog voor mensen,  duidelijk onderscheidt van de door hem bewonderde Katwijkse voorgangers.

Niek werkt met warme zachte kleuren waardoor zijn schilderijen een sfeer van zorgeloosheid en ontspanning oproepen. Zijn voorkeur voor luchtige onderwerpen hangt samen met zijn vrolijke karakter. Naast zijn voorliefde voor het licht van strand, zee en polderlandschappen brengt hij graag de beweeglijkheid van mensen in beeld, omdat zij voor hem bij het leven horen.

Er zijn veel ontwikkelingen in deze wereld waar we ons zorgen om kunnen maken, maar desondanks blijft het een levenskunst om oog te houden voor vluchtige momenten van schoonheid, ook in onze nabije omgeving.  Dat is waar Niek van der Plas ons met het vastleggen daarvan op wil attenderen.  Hij weet  met zijn licht- en kleurenspel en zijn vlotte toets  levendige taferelen op te roepen. Gedurende de tentoonstelling Licht in Kleur zijn ruim 70 werken te zien in Arti Legi aan de Markt 27 te Gouda. Van 28 maart t/m 14 april, donderdag t/m zondag van 12-17u00. De entree is gratis. Zie voor nadere info www.artilegi.nl

ARTI LEGI    Markt 27, Gouda, tel. 0182-743050, www.artilegi.nl

 

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

vanaf 4 april JONGE KAAS: Kaasmeisjes en – jongens in de spotlight
Vanaf donderdag 4 april zet Museum Gouda kaasmeisjes en - jongens in de spotlight in de expositie Jonge Kaas. Met grote fraaie portretten, gemaakt door Goudse fotografe Sandra Zeilstra, wordt een artistieke knipoog gemaakt naar de traditie van de kaasmarkt. 

t/m 10 juni  SALON 2019: 25 KUNSTENAARS
Museum Gouda peilt eens in de paar jaar het kunstklimaat in Gouda en het Groene Hart. Vijfentwintig zorgvuldig geselecteerde kunstenaars presenteren vanaf 29 januari hun beste werk tijdens Salon 2019. De tentoonstelling toont zeer gevarieerd werk: van schilderkunst tot fotografie, van video- tot installatiekunst. Salon 2019 toont aan hoe hoog het niveau is van kunstenaars uit Gouda en het Groene Hart.

t/m 2 feb.2020 BUITEN SCHILDEREN
In de tentoonstelling Buiten Schilderen staan negentiende-eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal. In de tentoonstelling zijn prachtige landschappen te zien van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. Ontdek hoe de schilders de natuur in trokken en het landschap op vernieuwende wijze in beeld brachten.

t/m 26 mei BISCUITS VAN THEO COLENBRANDER
Vormgever Theo Colenbrander (1841-1930) wordt gezien als de grondlegger van de art nouveau in Nederland. Aan het einde van zijn carrière werkte hij kortstondig voor Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda en trad hij vervolgens in dienst van Plateelbakkerij Ram in Arnhem. In deze periode maakte Colenbrander een groot aantal modellen in biscuit waarop hij met potlood en waterverf uiteenlopende decors aanbracht. Een aantal van deze bijzondere modellen is nu te zien in Museum Gouda.

t/m 23 juni DE WOONKAMERS VAN GOUDA OOST
Museum Gouda en fotograaf Bram Tackenberg brengen samen met bewoners in een uniek project de diversiteit van Gouda Oost in beeld. In een dubbeltentoonstelling in het Nelson Mandela Centrum (Bernadottelaan 79) en Museum Gouda zijn vanaf 15 maart 40 portretten te bewonderen van inwoners van Gouda Oost. In hun eigen woonkamer stellen zij zich gedurfd open voor het publiek.

ACTIVITEITEN

ONTMOET DE SALONKUNSTENAARS
Ontmoet de Salonkunstenaars tijdens een van de activiteiten die in de maand maart worden georganiseerd. Van een inspirerende workshop, een ontmoeting op zaal tot een kijkje in de keuken van de kunstenaar: het atelier. Kijk voor de gedetailleerde informatie over alle activiteiten op www.museumgouda.nl

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 11, kinderen 5 t/m 17: € 4 | Museumkaart gratis.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 9, kinderen 5 t/m 17: € 3 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.