FILMHUIS GOUDA

Miles Davis: birth of the cool

Deze betoverende muziekdocumentaire biedt een intieme kijk op de carrière en het turbulente leven van de legendarische jazz-trompettist Miles Davis: dé belichaming van het woord ‘cool’.
We volgen hoe Miles in 1926 opgroeide in het racistische East St. Louis en hoe hij later in New York terechtkwam, waar hij op 52nd Street samenspeelde met bebop-iconen als John Coltrane en Charlie ‘Bird’ Parker. Door zijn ongehoorde talent en onstilbare honger naar kennis voor muziek, wist Miles constant te vernieuwen en te innoveren: het leidde o.a. tot legendarische albums als Birth of the Cool en Kind of Blue, waarmee Miles hét gezicht van de jazz werd. Het is dan ook niet vreemd dat op veel van de vaak nooit eerder getoonde foto’s in de documentaire optredens zijn te zien met bezoekers die vol ontzag Miles aanschouwen en – belangrijker dan dat – beleven. Naast zijn carrière komt ook zijn bewogen privéleven aan bod. Miles stond bekend als een kille man die zijn emoties enkel blootstelde via zijn muziek. Met stuk voor stuk  bewonderenswaardige vrouwen beleefde hij desondanks romances, die door zijn diepliggende jaloezie en drugsgebruik echter vaak geen lang leven waren beschoren. Documentairemaker Stanley Nelson, bekend van bekroonde films over de lotgevallen van zwarte Amerikanen, wist grote namen te strikken: zo passeren o.a. wereldberoemde muzikanten als Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana en Herbie Hancock de revue. Het maakt MILES DAVIS: BIRTH OF THE COOL een must-see voor elke muziekliefhebber. Variety kan zijn lof dan ook niet op over de documentaire en noemt het een ‘betoverend portret: rijk, doordringend, romantisch, triomfantelijk, tragisch, opwindend en uitermate eerlijk.’

cast
Miles Davis, Ron Carter, Jimmy Cobb

duur
115 min.

  • dinsdag 22 oktober 2019, om: 20:30
  • zondag 27 oktober 2019, om: 20:00
  • vrijdag 1 november 2019, om: 21:15

Cat stories

Een Spaanse filmmaker die er zelf niets mee heeft, onderzoekt in deze aimabele documentaire waarom miljoenen Nederlanders wél zo hartstochtelijk van katten houden.
Carmen Cobos werkte als documentaire-producent samen met John Appel en Heddy Honigmann, o.a. bekend van BUDDY, het verrassende portret van hulphonden en hun baasjes. In CAT STORIES verbaast ze zich over wat zij ziet als een typisch Nederlands fenomeen: de kat als huisdier én vriend. Op zoek naar protagonisten verhuurt ze zich als kattenoppas aan diverse mensen. Met Spaanse nuchterheid en droge humor verkent ze in de verschillende huizen luchtig en onbevangen de omgang van mens met kat. Over de vraag of kattenliefde wederzijds is – poeslief is immers zo vaak van huis als haar zelf belieft – blijken de meningen te verschillen. En waarom kennen we eigenlijk menselijke gevoelens toe aan onze katten, ook al laten ze hun haarballen achter op ons dure parket en moeten we een vieze kattenbak op de koop toenemen? Waarom geven we soms meer om deze vierpotige huisgenoten dan om onze eigen familieleden? Een onverwacht emotioneel moment overtuigt Cobos er in ieder geval wel van dat de warme gevoelens die mensen voor hun huisdier koesteren echt zijn. Maar ze ondekt ook hoe snel pragmatisme om de hoek komt kijken bij ziekte of de (dreigende) dood van de beminde kat, ondanks oprechte trouw en vriendschap. Cobos vermijdt de ‘schattigheid’ van de ontelbare populaire kattenfilmpjes die op internet zijn te vinden. En anders dan bij BUDDY en de enorm succesvolle Turkse kattenfilm KEDI, levert dat uiteindelijk een film op die meer over de baasjes gaat dan alleen over hun huisdieren. De omgang met onze geliefde katten zegt waarschijnlijk meer over onszelf dan we denken.

duur
73 min.

  • dinsdag 22 oktober 2019, om: 14:00
  • vrijdag 25 oktober 2019, om: 15:30
  • zaterdag 2 november 2019, om: 18:30
  • zondag 10 november 2019, om: 11:00
KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 26 oktober

CAROLIEN ADRIAANSCHE: OBJECTEN

Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar de objecten van Carolien Adriaansche zijn gemaakt van afval! Adriaansche verbindt kunst met duurzaamheid: het gaat haar om recycling, upcycling en mixed design, waarbij afval niet een eindproduct is, maar juist een component om nieuwe producten (in dit geval kunstwerken) mee te maken. Met behulp van familie, vrienden, collega's en relaties verzamelt ze afval en selecteert vervolgens alles op kleur, vorm en maat. Van deze spullen creëert ze tot slot dieren, landschappen en steden. Waardeloze spullen worden omgevormd tot waardevolle kunst. Naast de vele workshops die zij als 'De Afvaljuf' geeft op scholen, wordt ze regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan projecten in binnen- en buitenland. Onlangs heeft ze onder de titel 'New Biodiversity' een collectie 'nieuwe dieren' op locatie gemaakt in o.a. het Deense Aarhus (2018) en in Lissabon (2019). Carolien Adriaansche is afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam en heeft de opleiding BIK (Beroepskunstenaar in de Klas) succesvol afgerond.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

t/m 27 okt. LAGE LANDEN. SCHATTEN UIT HET RIJKS
Lage Landen is een reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst met maar liefst achtendertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum. Wie naar de schilderijen kijkt, herkent ze als ‘typisch Nederlands’. Geniet van drassige polders, ruige duingebieden, vlakke rivierlandschappen en woeste heidegronden.

t/m 2 feb.2020 BUITEN SCHILDEREN
In de tentoonstelling Buiten Schilderen staan negentiende-eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal. In de tentoonstelling zijn prachtige landschappen te zien van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. Ontdek hoe de schilders de natuur in trokken en het landschap op vernieuwende wijze in beeld brachten.

vanaf 4 okt. CHRIS LANOOY. EXPERIMENTELE GLAZUREN
Met zijn glazuurgebruik is pottenbakker Chris Lanooy (1881-1948) pionier in de Nederlandse keramiek. Druipende glazuren en in elkaar overvloeiende kleuren, glanzend of mat, met abstracte patronen van craquelé of juist decoraties naar de natuur. Van 1907 tot 1919 is deze eigenzinnige Zeeuw als zelfstandig keramist werkzaam in Gouda. Hier geeft hij zich volledig over aan het experiment. In Museum Gouda is een selectie van zijn werk vanaf 4 oktober 2019 te zien.

ACTIVITEITEN IN MUSEUM GOUDA

Workshop landschappen van stof: geïnspireerd op de prachtige landschappen in de tentoonstelling Lage Landen laat kunstenares Else Hofstede zien hoe je uit reststoffen een landschapsschilderij kunt maken. 13 oktober voor volwassenen en 25 oktober voor kinderen.

Rondje stadsmaquette: op elke eerste zondag van de maand is er tussen 14u00 en 15u00 in Museum Gouda ‘een rondje stadsmaquette’. Deze reusachtige maquette geeft een prachtig beeld van hoe de stad Gouda er in 1562 uitzag. Een rondleider van het museum vertelt er alles over. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.museumgouda.nl.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 11, kinderen 5 t/m 17: € 4 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.