FILMHUIS GOUDA

Snelweg NL

De snelwegen in Nederland hebben een totale lengte van bijna 2500 kilometer. Er zijn weinig andere landen met zo’n enorme snelwegdichtheid.
In deze nieuwe documentaire wordt de monumentaliteit, maar ook de ogenschijnlijke alledaagsheid van onze snelweg in beeld gebracht. Feitelijk is de snelweg een slecht gekende arena met een breed scala aan activiteiten. Wat is dat voor samenleving anno nu, met zijn bijna perfecte infrastructuur? Wat zegt dit monumentale netwerk over ons?

duur
91 min.

Het Schip

In 1917 ontwierp Michel de Klerk voor woningbouwvereniging Eigen Haard zijn beroemde woongebouw in flamboyante expressionistische stijl, ter verheffing van de arbeider.
Het Schip zou zijn meest extreme werk worden, een prachtig icoon van de Amsterdamse School, inmiddels een rijksmonument en één van de duizend belangrijkste gebouwen van de afgelopen eeuw. Zowel de detaillering als de hoofdcompositie maakt het bouwwerk tot een groot visueel spektakel dat bezoekers trekt uit de hele wereld. De ingewikkelde, onlangs afgeronde renovatie van Het Schip wordt in deze film gevolgd.

duur
50 min.

Inventaris van het Moederland

Een filmische reis geïnspireerd op het uitzonderlijke werk van de Russische fotograaf Sergej Prokoedin-Gorski (1863-1944), pionier van de kleurenfotografie.
In zijn voetsporen volgt de film met de boot en de trein Sergej’s tocht door het hart van Tsaristisch Rusland. Zijn visuele inventarisatie van de laatste jaren van het Keizerrijk wordt gespiegeld aan hedendaagse situaties op de plekken die hij bezocht.

duur
75 min.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 28 december

KINDT EN VAN DEN BOS

Jaren geleden verhuisde het kunstenaarsechtpaar Manja Kindt en Jan Pieter van den Bos vanuit Gouda naar het Groningse platteland, naar Bierum. Daar huizen ze in een oud schoolgebouw, omgedoopt tot museum 'De Bierumer School' waar zij en andere kunstenaars kunst maken en exposeren.

In de kunstuitleen toont Kindt onder meer haar serie 'The Convent'. Deze kunstwerken verwijzen naar de bewoonsters van een klooster, een besloten vrouwengemeenschap. Voor elke vrouw maakte Kindt als het ware een persoonlijk kledingstuk, een hemd dat het karakter van de draagster weerspiegelt.

Van den Bos exposeert schilderijen uit zijn serie 'La passion de Styx'. Gefascineerd als hij is door de Griekse Klassieke Oudheid, reflecteert hij met deze kunstwerken op de mythes rond de Styx, de rivier van de onderwereld en scheidslijn tussen het leven en de dood. De bewerkte schilderijen lijken delen van robuuste muren vol sporen van een verdwenen beschaving. Maar voor de romanticus die hij ook is, kunnen deze overblijfselen worden geïnterpreteerd als berichten waaruit nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.