GOUDA
maandag 7 september

Open Avond Volksuniversiteit Gouda

De Volksuniversiteit Gouda staat erom bekend om tegen zo laag mogelijke kosten een afwisselend en breed programma aan cursussen, workshops en lezingen aan te bieden. 

Het aanbod vindt u terug in 6 categorieën, te weten: Talen, Hobby & Vrije tijd, Lifestyle, Mens & Maatschappij, Kunst en Cultuur, Computer & Fotografie en Culinair.

Kijkt u eens in de nieuwe brochure, er is vast iets voor u bij.

Wij hebben vooralsnog besloten om het nieuwe cursusjaar te starten zoals u dat van ons gewend bent, dus met klassikale bijeenkomsten. Uiteraard gelden hiervoor de richtlijnen van de overheid en het RIVM.  Om aan toekomstige calamiteiten het hoofd te kunnen bieden wordt  nagedacht over alternatieve manieren om de uitvoering van onze activiteiten te waarborgen. Dat zou kunnen door gebruik te maken van nieuwe (digitale) technieken / lesmethoden.

Vanaf eind september starten we met een groot aantal nieuwe cursussen, workshops en lezingen. 
We hebben een kleine selectie gemaakt.
 
• Bij de Talen wordt de cursus Pools aangeboden.
 
• Op Culinair gebied is er de cursus Pokébowl maken. Poké betekent “snijden” in het 
hawaïaans en verwijst naar stukjes rauwe, gemarineerde vis–meestal tonijn – die vervolgens aan rijst wordt toegevoegd en wordt bedekt met groenten en de tweedelige cursus Ontdek de wereld van de gedistilleerde drank.
 
• Bij Kunst en cultuur een 7-delige cursus over Jacques Brel en een lezing over Rafaël - Portret van een gigant.
 
• Bij Hobby en Vrije tijd het VU - Open Atelier. Bij het VU Open Atelier kunt u 4 keer een verschillende techniek uitproberen. Materialen zijn aanwezig.
 
• Bij Computer en Fotografie Videofilmen en Monteren.
 
• Bij Lifestyle, Mens & Maatschappij de cursussen Persoonlijke Ontwikkeling & Communicatie,  Stamboomonderzoek en de cursus Yoga + . In deze speciale cursus maakt u kennis met twee vormen van Yoga die afgewisseld worden, Hatha Yoga en Yin Yoga. 
 
Kortom, voor elk wat wils!

Zie ook www.vugouda.nl

VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA: de specialist in cursussen, lezingen en workshops

Het gaat uitstekend met de Volksuniversiteit Gouda. Voor het zesde achtereenvolgende jaar blijkt het zeer gevarieerde aanbod steeds meer deelnemers aan te spreken.

Met ruim 140 cursussen biedt de Volksuniversiteit Gouda cursussen, lezingen en workshops aan  tegen een aantrekkelijke prijs en is het voor iedereen mogelijk, ongeacht vooropleiding, leeftijd of achtergrond, zich te ontwikkelen, zowel in de persoonlijke als in de professionele levenssfeer.

De cursussen, workshops en lezingen worden verzorgd door enthousiaste, gekwalificeerde docenten, van wie de meesten al jaren aan de Volksuniversiteit Gouda zijn verbonden. De organisatie wordt gedragen door een team van professionele, enthousiaste vrijwilligers!

Kijk voor uitgebreide informatie en het complete cursusaanbod op www.vugouda.nl waar u zich, behalve voor een cursus, lezing of workshop, ook kunt inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Telefonisch zijn wij bereikbaar (van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur) via 06 - 27 46 82 61.

Graag tot ziens bij Volksuniversiteit Gouda!

De realiteit van vandaag

Toen wij op 24 maart van dit jaar besloten om alle nog geplande cursussen, workshops en lezingen te annuleren, konden wij niet voorzien dat het corona-virus zo’n impact zou hebben op ons dagelijks leven. Wij hebben echter met alle betrokkenen geprobeerd ons er zo goed mogelijk doorheen te slaan. Hierin hebben wij als Volksuniversiteit Gouda veel steun ontvangen van u als cursist én onze docenten.

De nieuwe omstandigheden hebben ons doen inzien dat, om aan toekomstige calamiteiten het hoofd te kunnen bieden, er nagedacht zal moeten worden over alternatieve manieren om de uitvoering van onze activiteiten te waarborgen. Dat zou kunnen door gebruik te maken van nieuwe (digitale) technieken / lesmethoden. Hierbij staat voorop dat wij zoveel mogelijk met de wensen van cursisten rekening zullen houden.

Wij hebben vooralsnog besloten om het nieuwe cursusjaar te starten zoals u dat van ons gewend bent, dus met klassikale bijeenkomsten. Uiteraard gelden hiervoor de nieuwe richtlijnen van de overheid en het RIVM met betrekking tot hygiëne en afstand bewaren. U mag ervan uitgaan dat wij de ontwikkelingen van het corona-virus en de daarmee samenhangende maatregelen van de overheid op de voet zullen volgen. Wij vertrouwen ook het komend jaar graag op uw enthousiasme om in te schrijven voor onze cursussen.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, dan verzoeken wij u die per mail te stellen.

E-mail: info@volksuniversiteitgouda.nl

Restaurant Jean Marie

Adieu Jean Marie! À bientôt Marie Jean!

“‘Adieu Jean Marie! À bientôt Marie Jean!’: dat moet de kop worden boven het verhaal”, zo besluiten Marieke en Jan Hartman het interview over hun komend afscheid. Na 29 jaar doen chef-patron Jan (60) en gastvrouw-sommelier Marieke (52) Hartman afstand van hun restaurant Jean Marie vlak buiten de Goudse binnenstad.

Je leest het goed. Restaurant Jean Marie stopt en is verkocht. Een begrip in het Goudse en verre omgeving. Zeven maal en zeven jaar achtereen haalde Jean Marie de felbegeerde ‘Bib Gourmand Benelux’ binnen. Dat is een aanduiding voor restaurants die volgens de keurmeesters, inspecteurs van de Michelingids, een kwalitatief prima driegangenmenu aanbieden voor een bedrag onder de 37 euro. Ook had de horecazaak een notering in de Lekker500. En dan sta je wel ergens voor.

Marieke en Jan gaan hun verdere dromen achterna en verwezenlijken. En wel in Frankrijk waar ze een Chambres d'Hôtes gaan beginnen onder de naam Marie Jean. “De naam van onze Chambres d'Hôtes is inderdaad bekend: dat wordt Marie Jean. Met de zekerheid dat we naar Frankrijk vertrekken is dat ook het enige andere wat vast staat. Waar we een Chambres d'Hôtes gaan beginnen, weten we niet. Ja, in de omgeving van Béziers, langs de route soleil, de A75-Parijs. De weg waar veel toeristen langskomen en als (tussen)stop ons wellicht gaan aandoen”, vertelt Jan.

Avontuur
Verder blijft het voor Marieke en Jan een groot avontuur. “We weten wat we willen. Maar hebben nog niets gekocht. Eerst transporteren en cashen. Vervolgens stappen we in onze Franse auto en gaan we echt de boer op. Jawel, natuurlijk struinen we al enige tijd het internet af om te kijken of er iets tussenstaat en ook makelaars weten ons te vinden. Maar eigenlijk kunnen en willen we er nog niets mee. We zijn al een paar keer verliefd geworden op zo’n huisje. De plannen zijn niet van gisteren, maar spelen al enige tijd. Maar ja, als je geen zekerheid hebt, kun je niets beginnen. En wordt zo’n huisje dan verkocht, dan ben je teleurgesteld. Daar beginnen we dus nog niet aan…”, laat Marieke weten.

“Als we het restaurant hier verkocht hebben en de handtekeningen zijn gezet, stappen we meteen in de auto, huren we een huisje en gaan we de omgeving afstruinen. Zoeken, de markt op, de kroeg in. En vragen. We zijn in voorbereiding. We hebben al veel gezien en weten donders goed wat we willen. We hebben het een en ander voorgekookt. Nu komt het echte werk. Het pad is uitgestippeld. Nu nog uitrollen…”

Gemoedelijk
Een Chambres d'Hôtes met een Table d'Hôtes. Daar dromen de twee al vele jaren van. Marieke en Jan zijn ook twee Francofielen. Jan heeft er 1,5 jaar gewerkt (“Ik kan met ze meepraten en meedoen”). Beiden gaan al jaren op vakantie in Frankrijk en hebben zodoende al vele voorbeelden gezien. “Een huisje of boerderij. Waar we zelf gaan wonen en voor onze gasten om te slapen en te eten. En met onze gasten de keuken in om een maaltijd te bereiden. Ontbijtje, zwembad. Wellicht nog een Jeu de boules-baan. Zelf gaan we genieten van het weer, de omgeving, de dorpjes, de dorpspleinen, de wijnen, jeu de boules… Lekker, gemoedelijk, relaxed. En tussendoor koken en onze gasten in de watten leggen. Nee, geen zeven dagen in de week.”

Maar voor ze hun stekkie hebben gevonden en zijn gesetteld, gaat er nog wel even wat tijd overheen. Jan noemt het wel een “dingetje en een tricky-onderneming en een emotioneel afscheid. We zijn bezig met de laatste zes weken in ons restaurant: 3 weken in juli en 3 weken in augustus. Tussendoor nog een paar weken op vakantie naar Frankrijk. En dan is het over. Per 1 september is het echt over…”, schiet de van oorsprong Hagenees vol.

Genieten
Het naderende afscheid doet hem wat. Zeg maar gerust veel. “Het runnen van een restaurant is altijd leuk. Het verveelt nooit. Het blijft genieten om mensen te laten genieten. Daar krijgen we echt een kik van. Met je adviezen en je gerechten je gasten in de watten leggen. Dat is het mooiste wat er is. En dat lukt ons ook aardig en gaat ons goed af. Al bijna 30 jaar hier.”

“We hebben heel veel vaste gasten. Zelfs veel van het allereerste uur. En daar zijn er alleen maar bij gekomen de afgelopen jaren. Wat wil je na 29 jaar. We zijn zo langzamerhand één van de oudste restaurants in Gouda. En dat kan alleen als de gasten weten dat ze een fijne culinaire avond bij je hebben en regelmatig bij je terugkomen. En dat ook aan anderen doorvertellen. Zo bouw je een naam op”, weet Marieke.

Hart
Van de naam, het restaurant, het personeel en de gasten nemen ze straks afstand. En dat gaat beiden aan hun hart. En dat beide het hart op de goede plaats hebben, blijkt ook uit een gebeurtenis die Jan maar niet kan loslaten. “We hebben ooit een receptie gehad. Daarbij was ik één van onze vaste gasten vergeten uit te nodigen. Hoe dat kan? Ik weet het niet. We werken vanuit een vast gastenbestand, van wel duizend namen. Maar goed. Hij was er niet en was niet uitgenodigd. Die man is daarna nooit meer bij ons geweest. Dat foutje doet me nog altijd pijn…”

Het liefst zouden Marieke en Jan ook van iedereen persoonlijk afscheid willen nemen. Maar dat gaat ze zeker niet lukken. “We willen na 29 jaar Gouda op een gepaste manier afscheid nemen van onze gasten. Zonder hen was het nooit gelukt. Daarvoor willen we ze bedanken. We gaan iedereen enorm missen…”

Traantjes
Afscheid nemen. Het zullen emotionele weken en dagen worden. Zo beseffen beiden. Marieke: “Er zullen traantjes vloeien. Ik ben 52 en loop hier bijna 30 jaar rond. Dat is bijna mijn hele leven. Het is mijn derde kindje. We zijn geen dag met tegenzin naar ons werk gegaan. Daar kan ik mij overigens ook niets bij voorstellen…”

Jan: “Enfin, het is onze eigen keuze. En daar staan we voor de volle honderd procent achter. En het is de hoogste tijd. We zijn nu nog goed en gezond. Ik ben 60 jaar. Als we het willen doen, moeten we het nu doen en niet langer wachten. We zijn klaar voor de volgende stap. Om onszelf nuttig te maken, genieten en anderen laten genieten. Plezier in je leven en in je werk. Daar blijft het om draaien. Ook in Frankrijk. In Frankrijk gaan we samen oud worden…”

Bram Ladage Gouda

Bij Bram Ladage kun je gewoon je patatje blijven halen

In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over: het coronavirus en de harde maatregelen om het virus tegen te gaan. De impact brengt ons allemaal in de war en in de problemen. Zo ook de (horeca)ondernemers. Maar die gaan zeker niet bij de pakken neerzitten. Neem Bram Ladage op de Markt. Eigenaars Lindsay en Raymond van der Zalm zijn in en met al hun creativiteit een afhaalservice met stringente regels gestart. Je kunt dus gewoon blijven genieten van de heerlijke verse patat van Bram Ladage.

Op zondag 15 maart werd bekend dat onder meer de horeca moet sluiten. En wel tot 6 april. Voor Bram Ladage op de Markt is een uitzondering gemaakt. De bekendste patatzaak van Gouda mag open blijven, maar alleen voor het afhalen. Verder mag er maar één klant tegelijk naar binnen en moeten andere klanten buiten wachten. Er mag alleen met pin betaald worden.

Alle zeilen
Door de harde maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, krijgen veel ondernemers het de komende tijd moeilijk. Raymond verwacht ook de nodige inkomsten mis te lopen. “We moeten alle zeilen bijzetten. Met de afhaalservice verwachten we de schade zo beperkt mogelijk te houden…”

Raymond heeft daarvoor in zijn zaak en voor zijn zaak de nodige maatregelen getroffen. “Uiteraard nemen we de 1,5 meter afstand in acht. We attenderen onze klanten erop zich daaraan te houden. We hebben daartoe met tape strepen gezet in de zaak en voor de zaak. Verder wijzen we onze klanten met een bord voor de zaak op de regels die in verband met het coronavirus gelden…”

Goed te doen
Het werkt volgens Raymond omslachtig, maar het is goed te doen. ‘’Er mag maar één klant in de winkel binnen zijn om zijn of haar bestelling te doen. Die moet weer naar buiten en dan pas kan de volgende naar binnen. In de tussentijd maken wij de bestelling klaar en brengen we die desgewenst naar buiten. De markt is groot genoeg om even te wachten. Dit alles voeren we uit met zo min mogelijk contactmomenten…”

Betalingen gebeuren alleen met de PIN en de pinpas. “Contant geld is even taboe. Dat accepteren we even niet. We houden het pinapparaat schoon met alcoholdoekjes. En we werken met handschoentjes. We werken per slot van rekening met mensen en etenswaren. Daar is bij ons sowieso de grootste zorg voor…”

De (afhaal)service van Bram Ladage blijft overigens niet beperkt tot de eigen zaak. “We hebben bankjes voor de zaak staan. Die zijn niet van ons, maar van de gemeente. De afgelopen dagen zien we dat mensen daar toch regelmatig bij elkaar gaan zitten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling…”

Bram Ladage Gouda
Wijdstraat 24 (0,11 km)
2801 KC Gouda

Routebeschrijving

Highlights info row image 0182 523 198

Highlights info row image Bericht sturen

Highlights info row image www.bramladage.nl

Highlights info row image Fastfoodrestaurant

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.