2019 was een succesvol jaar voor Museum Gouda, want ook het afgelopen jaar ontving het stadsmuseum meer bezoekers dan de ten doel gestelde 40.000. Maar liefst 49.000 mensen kwamen naar het museum of bezochten het Nelson Mandela Centrum (voor De woonkamers van Gouda Oost). Absolute publiekslieveling was de tentoonstelling Lage Landen, een samenwerking met het Rijksmuseum en vier andere stadsmusea.
Ook steeds meer kinderen weten de weg naar het Goudse museum te vinden. Om de jeugd nog meer in contact te brengen met de eigen geschiedenis gaat het museum dit jaar een stap verder: kinderen t/m 17 jaar mogen gratis naar binnen. Marc de Beyer, directeur Museum Gouda: “Hiermee zeggen we: het museum is van en voor iedereen, maar vooral voor jullie!”
Jonge bezoekers
Ook het doel qua aantal jonge bezoekers werd wederom behaald (3.100). Dat was mede te danken aan het Huis van Sinterklaas. De Beyer: “We zijn blij dat de goedheiligman wederom bij ons kwam logeren en we zien al uit naar zijn komst dit jaar”. Ook de reguliere schoolprogramma’s waren populair. “We vertalen de geschiedenis naar het leven van de kinderen in het hier & nu en laten zien dat een museum bezoeken leuk en verrassend is en niet alleen voor deftige dames en heren”.
Interactieve stadsmaquette
Trots van Museum Gouda is de stadsmaquette. Marc de Beyer: “De verwachting is dat we in maart een interactieve presentatie bij deze maquette openen. Je kunt dan echt het Gouda van 1562 beleven, struinen door onze laatmiddeleeuwse stad en meer leren over de geschiedenis van Gouda.”
Van visueel vuurwerk tot kaarslicht
Ook 2020 belooft een mooi jaar te worden. Vanaf 22 januari is Cold Case Gouda te zien. Deze interactieve familietentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met nieuwe technieken in archeologisch en forensisch onderzoek, waaronder dat rond de Sint-Janskerk in 2017.
Tot 11 mei is het visuele vuurwerk van Stilleven te zien: wat betekent het stilleven voor kunstenaars als Jan Sluijters, James Ensor, Pyke Koch, Charley Toorop en Erwin Olaf?
Daarna duikt Museum Gouda in het hoofd van de verzamelaar: waar komt zijn of haar passie vandaan? De Beyer: “We zijn er bijzonder trots op dat we een Gouwenaar thuisbrengen; de achttiende-eeuwse geneesheer Jan Bleuland (naamgever van het ziekenhuis). Zijn wetenschappelijke verzameling – met allerlei preparaten op sterk water – komt speciaal voor deze tentoonstelling naar Gouda.”
Museum Gouda eindigt het tentoonstellingsjaar met Kaarslicht, over het gebruik van kaarslicht in de kunst. “Dit wordt een spectaculaire kunst- en belevingstentoonstelling vol zeventiende- en negentiende-eeuwse schilderijen waarin kaarslicht centraal staat. We geven hiermee een inhoudelijke draai aan Gouda kaarsenstad.”