GOUDasfalt
27, 28 en 29 augustus

Toch een foodtruck festival in Gouda

De afgelopen jaren trokken duizenden bezoekers naar GOUDasfalt voor foodtruck festival ‘Rrrollend’. Eerder dit jaar werd bekend dat Rrrollend niet meer zal plaatsvinden op het terrein aan de rand van de stad. Goudse organisatoren hebben nu de handen ineengeslagen voor een smaakvol alternatief. Tijdens ‘Gouds Geluk FoodFestival’ staan lekker eten, drinken en gezelligheid voorop. Als de coronamaatregelen het toelaten kunnen bezoekers op 27, 28 en 29 augustus naar het gratis festival.

Ongeveer 18 foodtrucks zullen aan het einde van de zomer met hun lekkerste gerechten naar Gouda komen. De organisatie brengt naar eigen zeggen zoveel mogelijk culturen en smaken samen. In het midden van het terrein komt een grote bar te staan, uitgerust met de lekkerste dranken. Bovendien wordt er op het pas uitgebreide grasveld van GOUDasfalt een grote ruimte gereserveerd voor gezellige zitgelegenheden.

Voor alle leeftijden
Gouds Geluk FoodFestival is een gratis festival voor alle leeftijden. Er is daarom aan iedere doelgroep gedacht. De kleinste bezoekers kunnen een rondje maken op de draaimolen, of geschminkt worden. Op het podium zorgen allerlei artiesten voor feestelijke achtergond muziek en er is veel aandacht voor randprogrammering. “We gaan echt zorgen dat iedereen hier lekker lang kan blijven hangen en genieten”, aldus mede-organisator Demi Bakker. Binnenkort maakt de organisatie het volledige programma bekend.

Lokaal
Tijdens het festival is er ook veel aandacht voor lokale ondernemers en artiesten die de naam ‘Gouds Geluk’ eer aan doen. Zo kun je terecht bij de foodtruck van Casa Chow, die speciaal voor deze gelegenheid wordt ingezet. Ook de Brouwloods is volop aanwezig met Goudse bieren. Op het podium vind je onder andere zanger Marvin Kneefel, die je kunt kennen van optredens in De Theaterbakkerheij.

Vooralsnog 23, 24 en 25 juli 2021

Testevenement moet zorgen voor duidelijkheid op GOUDasfalt

De afgelopen maanden waren festivals en evenementen op GOUDasfalt regelmatig onderwerp van gesprek. Na een rechtszaak, geluidsonderzoek en talloze gesprekken tussen betrokken partijen moet een testevenement nu voor duidelijkheid zorgen. De onderzoeken die plaatsvinden tijdens het testevenement moeten bepalen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, op het gebied van geluid. Op deze manier hopen organisatoren de stad te kunnen blijven verrijken met evenementen, zonder dat omwonenden veel overlast ervaren. Om het geluid goed te kunnen meten zijn bezoekers ook belangrijk. Het testevenement zal daarom plaatsvinden wanneer er volgens de coronamaatregelen weer naar outdoor evenementen en festivals gegaan kan worden. Op dit moment is er uitgegaan van 23, 24 en 25 juli 2021. 

Petitie
In februari luidde verschillende Goudse organisatoren nog de noodklok. De festivals en evenementen op GOUDasfalt stonden onder zware druk. Zij startte de petitie ‘#IKWILDANSENOPGOUDASFALT die ruim 1500 keer werd ondertekend. Hieruit volgden nieuwe gesprekken met gemeente, GOUDasfalt en omwonenden om tot een oplossing te komen. Vanwege de complexe situatie en verschillende belangen is het testevenement ‘Dansen op GOUDasfalt’ nu essentieel voor de toekomst van deze evenementen.

Geluid
Tijdens het testevenement worden verschillende soorten evenementen op geluid getest. Op vrijdag spelen tribute bands, op zaterdag is er een ‘dance’ festival en op zondag een familiedag met een brede programmering. Gedurende het gehele evenement wordt er door een onafhankelijke partij gemeten of er binnen de geluidsnormen uit het geluidsonderzoek gebleven kan worden. Ook kunnen omwonenden tijdens de evenementen participeren door aan te geven of zij op bepaalde momenten geluidsoverlast ervaren. 

Voorafgaand aan het testevenement zal er door een akoestisch bureau (dat ondermeer werkt voor North Sea Jazz, Lowlands en ID&T) worden vastgesteld waar en hoeveel podia er kunnen worden neergezet. De organisatoren hopen op drie podia, met ieder een relatief klein publieksveld. Op die manier kunnen kleinere geluidssystemen gecontroleerd worden ingezet. 

Dansen op GOUDasfalt
Om het geluid goed te kunnen meten zijn bezoekers ook belangrijk. Het testevenement zal daarom plaatsvinden wanneer er volgens de coronamaatregelen weer naar outdoor evenementen en festivals gegaan kan worden. Op dit moment is er uitgegaan van 23, 24 en 25 juli 2021. 

Als bezoeker zul je weinig ervaren van alle tests die gedaan worden. De organisatoren (MASS Events, Ruba Events, Select Festival, Riverdale Festival, The House Fabrique en De Opkomst) zijn vastberaden om er voor zoveel mogelijk mensen een geweldig weekend van te maken. Meer informatie over de evenementen kun je vinden op www.dansenopgoudasfalt.nl

 

Restaurant Jean Marie

Adieu Jean Marie! À bientôt Marie Jean!

“‘Adieu Jean Marie! À bientôt Marie Jean!’: dat moet de kop worden boven het verhaal”, zo besluiten Marieke en Jan Hartman het interview over hun komend afscheid. Na 29 jaar doen chef-patron Jan (60) en gastvrouw-sommelier Marieke (52) Hartman afstand van hun restaurant Jean Marie vlak buiten de Goudse binnenstad.

Je leest het goed. Restaurant Jean Marie stopt en is verkocht. Een begrip in het Goudse en verre omgeving. Zeven maal en zeven jaar achtereen haalde Jean Marie de felbegeerde ‘Bib Gourmand Benelux’ binnen. Dat is een aanduiding voor restaurants die volgens de keurmeesters, inspecteurs van de Michelingids, een kwalitatief prima driegangenmenu aanbieden voor een bedrag onder de 37 euro. Ook had de horecazaak een notering in de Lekker500. En dan sta je wel ergens voor.

Marieke en Jan gaan hun verdere dromen achterna en verwezenlijken. En wel in Frankrijk waar ze een Chambres d'Hôtes gaan beginnen onder de naam Marie Jean. “De naam van onze Chambres d'Hôtes is inderdaad bekend: dat wordt Marie Jean. Met de zekerheid dat we naar Frankrijk vertrekken is dat ook het enige andere wat vast staat. Waar we een Chambres d'Hôtes gaan beginnen, weten we niet. Ja, in de omgeving van Béziers, langs de route soleil, de A75-Parijs. De weg waar veel toeristen langskomen en als (tussen)stop ons wellicht gaan aandoen”, vertelt Jan.

Avontuur
Verder blijft het voor Marieke en Jan een groot avontuur. “We weten wat we willen. Maar hebben nog niets gekocht. Eerst transporteren en cashen. Vervolgens stappen we in onze Franse auto en gaan we echt de boer op. Jawel, natuurlijk struinen we al enige tijd het internet af om te kijken of er iets tussenstaat en ook makelaars weten ons te vinden. Maar eigenlijk kunnen en willen we er nog niets mee. We zijn al een paar keer verliefd geworden op zo’n huisje. De plannen zijn niet van gisteren, maar spelen al enige tijd. Maar ja, als je geen zekerheid hebt, kun je niets beginnen. En wordt zo’n huisje dan verkocht, dan ben je teleurgesteld. Daar beginnen we dus nog niet aan…”, laat Marieke weten.

“Als we het restaurant hier verkocht hebben en de handtekeningen zijn gezet, stappen we meteen in de auto, huren we een huisje en gaan we de omgeving afstruinen. Zoeken, de markt op, de kroeg in. En vragen. We zijn in voorbereiding. We hebben al veel gezien en weten donders goed wat we willen. We hebben het een en ander voorgekookt. Nu komt het echte werk. Het pad is uitgestippeld. Nu nog uitrollen…”

Gemoedelijk
Een Chambres d'Hôtes met een Table d'Hôtes. Daar dromen de twee al vele jaren van. Marieke en Jan zijn ook twee Francofielen. Jan heeft er 1,5 jaar gewerkt (“Ik kan met ze meepraten en meedoen”). Beiden gaan al jaren op vakantie in Frankrijk en hebben zodoende al vele voorbeelden gezien. “Een huisje of boerderij. Waar we zelf gaan wonen en voor onze gasten om te slapen en te eten. En met onze gasten de keuken in om een maaltijd te bereiden. Ontbijtje, zwembad. Wellicht nog een Jeu de boules-baan. Zelf gaan we genieten van het weer, de omgeving, de dorpjes, de dorpspleinen, de wijnen, jeu de boules… Lekker, gemoedelijk, relaxed. En tussendoor koken en onze gasten in de watten leggen. Nee, geen zeven dagen in de week.”

Maar voor ze hun stekkie hebben gevonden en zijn gesetteld, gaat er nog wel even wat tijd overheen. Jan noemt het wel een “dingetje en een tricky-onderneming en een emotioneel afscheid. We zijn bezig met de laatste zes weken in ons restaurant: 3 weken in juli en 3 weken in augustus. Tussendoor nog een paar weken op vakantie naar Frankrijk. En dan is het over. Per 1 september is het echt over…”, schiet de van oorsprong Hagenees vol.

Genieten
Het naderende afscheid doet hem wat. Zeg maar gerust veel. “Het runnen van een restaurant is altijd leuk. Het verveelt nooit. Het blijft genieten om mensen te laten genieten. Daar krijgen we echt een kik van. Met je adviezen en je gerechten je gasten in de watten leggen. Dat is het mooiste wat er is. En dat lukt ons ook aardig en gaat ons goed af. Al bijna 30 jaar hier.”

“We hebben heel veel vaste gasten. Zelfs veel van het allereerste uur. En daar zijn er alleen maar bij gekomen de afgelopen jaren. Wat wil je na 29 jaar. We zijn zo langzamerhand één van de oudste restaurants in Gouda. En dat kan alleen als de gasten weten dat ze een fijne culinaire avond bij je hebben en regelmatig bij je terugkomen. En dat ook aan anderen doorvertellen. Zo bouw je een naam op”, weet Marieke.

Hart
Van de naam, het restaurant, het personeel en de gasten nemen ze straks afstand. En dat gaat beiden aan hun hart. En dat beide het hart op de goede plaats hebben, blijkt ook uit een gebeurtenis die Jan maar niet kan loslaten. “We hebben ooit een receptie gehad. Daarbij was ik één van onze vaste gasten vergeten uit te nodigen. Hoe dat kan? Ik weet het niet. We werken vanuit een vast gastenbestand, van wel duizend namen. Maar goed. Hij was er niet en was niet uitgenodigd. Die man is daarna nooit meer bij ons geweest. Dat foutje doet me nog altijd pijn…”

Het liefst zouden Marieke en Jan ook van iedereen persoonlijk afscheid willen nemen. Maar dat gaat ze zeker niet lukken. “We willen na 29 jaar Gouda op een gepaste manier afscheid nemen van onze gasten. Zonder hen was het nooit gelukt. Daarvoor willen we ze bedanken. We gaan iedereen enorm missen…”

Traantjes
Afscheid nemen. Het zullen emotionele weken en dagen worden. Zo beseffen beiden. Marieke: “Er zullen traantjes vloeien. Ik ben 52 en loop hier bijna 30 jaar rond. Dat is bijna mijn hele leven. Het is mijn derde kindje. We zijn geen dag met tegenzin naar ons werk gegaan. Daar kan ik mij overigens ook niets bij voorstellen…”

Jan: “Enfin, het is onze eigen keuze. En daar staan we voor de volle honderd procent achter. En het is de hoogste tijd. We zijn nu nog goed en gezond. Ik ben 60 jaar. Als we het willen doen, moeten we het nu doen en niet langer wachten. We zijn klaar voor de volgende stap. Om onszelf nuttig te maken, genieten en anderen laten genieten. Plezier in je leven en in je werk. Daar blijft het om draaien. Ook in Frankrijk. In Frankrijk gaan we samen oud worden…”

Bram Ladage Gouda

Bij Bram Ladage kun je gewoon je patatje blijven halen

In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over: het coronavirus en de harde maatregelen om het virus tegen te gaan. De impact brengt ons allemaal in de war en in de problemen. Zo ook de (horeca)ondernemers. Maar die gaan zeker niet bij de pakken neerzitten. Neem Bram Ladage op de Markt. Eigenaars Lindsay en Raymond van der Zalm zijn in en met al hun creativiteit een afhaalservice met stringente regels gestart. Je kunt dus gewoon blijven genieten van de heerlijke verse patat van Bram Ladage.

Op zondag 15 maart werd bekend dat onder meer de horeca moet sluiten. En wel tot 6 april. Voor Bram Ladage op de Markt is een uitzondering gemaakt. De bekendste patatzaak van Gouda mag open blijven, maar alleen voor het afhalen. Verder mag er maar één klant tegelijk naar binnen en moeten andere klanten buiten wachten. Er mag alleen met pin betaald worden.

Alle zeilen
Door de harde maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, krijgen veel ondernemers het de komende tijd moeilijk. Raymond verwacht ook de nodige inkomsten mis te lopen. “We moeten alle zeilen bijzetten. Met de afhaalservice verwachten we de schade zo beperkt mogelijk te houden…”

Raymond heeft daarvoor in zijn zaak en voor zijn zaak de nodige maatregelen getroffen. “Uiteraard nemen we de 1,5 meter afstand in acht. We attenderen onze klanten erop zich daaraan te houden. We hebben daartoe met tape strepen gezet in de zaak en voor de zaak. Verder wijzen we onze klanten met een bord voor de zaak op de regels die in verband met het coronavirus gelden…”

Goed te doen
Het werkt volgens Raymond omslachtig, maar het is goed te doen. ‘’Er mag maar één klant in de winkel binnen zijn om zijn of haar bestelling te doen. Die moet weer naar buiten en dan pas kan de volgende naar binnen. In de tussentijd maken wij de bestelling klaar en brengen we die desgewenst naar buiten. De markt is groot genoeg om even te wachten. Dit alles voeren we uit met zo min mogelijk contactmomenten…”

Betalingen gebeuren alleen met de PIN en de pinpas. “Contant geld is even taboe. Dat accepteren we even niet. We houden het pinapparaat schoon met alcoholdoekjes. En we werken met handschoentjes. We werken per slot van rekening met mensen en etenswaren. Daar is bij ons sowieso de grootste zorg voor…”

De (afhaal)service van Bram Ladage blijft overigens niet beperkt tot de eigen zaak. “We hebben bankjes voor de zaak staan. Die zijn niet van ons, maar van de gemeente. De afgelopen dagen zien we dat mensen daar toch regelmatig bij elkaar gaan zitten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling…”

Bram Ladage Gouda
Wijdstraat 24 (0,11 km)
2801 KC Gouda

Routebeschrijving

Highlights info row image 0182 523 198

Highlights info row image Bericht sturen

Highlights info row image www.bramladage.nl

Highlights info row image Fastfoodrestaurant

MARKT GOUDA
vanaf 19 mei

Goudse terrassen langer open

"Als de druk op de ziekenhuizen blijft afnemen, wil het kabinet de volgende stap in het heropeningsplan nemen", zo zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 11 mei waarin nieuwe versoepelingen werden aangekondigd. Maandag 17 mei werd bekend dat de versoepelingen inderdaad door kunnen gaan, omdat het aantal besmettingen blijft dalen. Dus mogen we vanaf woensdag we weer wat meer. 

Half mei bekeek het kabinet of er ruimte is om die stap te nemen. Als het aantal ziekenhuisopnames deze week 20 procent lager ligt dan vorige week kunnen de versoepelingen per woensdag 19 mei worden doorgevoerd. En dat is het geval. Het demissionaire kabinet ziet een daling in de coronacijfers die goed genoeg is om te versoepelen. Volgens Hugo de Jonge komt dit vooral door het vaccineren. Het demissionaire kabinet besloot daarop dat de versoepelingen die eerder al waren aangekondigd, doorgang kunnen vinden. 

Onder de nieuwe versoepelingen vallen onder meer nieuwe openingstijden voor de terrassen. Die mogen nu van 12u00 tot 18u00 open zijn. Daar wil het kabinet 6u00 en 20u00 van maken, omdat de huidige openingstijden volgens horeca-ondernemers niet genoeg zijn om uit de kosten te komen. Ook binnen- en buitensporten wordt weer toegestaan, en 'doorstroomlocaties' zoals pretparken en dierentuinen mogen weer open. Het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen wordt vervangen door een apart reisadvies per land.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.