DE GOUDSE SCHOUWBURG
jaarprogramma

Bijzondere jubileumvoorstellingen in De Goudse Schouwburg

Menig Gouwenaar herinnert zich de oude schouwburg nog, maar ook de uiteindelijke sloop ervan en vervolgens de bouw en opening van het gloednieuwe gebouw in 1992. Dat is intussen alweer 25 jaar geleden! Directeur Nel Oskam, die van begin tot eind zeer nauw betrokken is geweest bij de bouw van het nieuwe pand en er nog altijd de scepter zwaait, heeft het komende theaterseizoen omgetoverd tot jubileumjaar. Daarbij heeft ze een aantal zeer bijzondere jubileumvoorstellingen geprogrammeerd, naast het altijd zeer uiteenlopende programma met voor iedere smaak wat wils.

Er zijn voor komend theaterseizoen 285 voorstellingen geprogrammeerd, waarvan 166 in de Grote zaal en 119 in de Kleine zaal. Zie ook de brochure.

Op maandag 24 april werd het nieuwe programma feestelijk gepresenteerd tijdens het ‘Tipje van de Sluier’ in de Grote zaal van de schouwburg. De presentatie was in handen van Erik van Muiswinkel. Hij komt op donderdag 31 mei 2018 met zijn cabaretvoorstelling ‘De Oplossing’ naar Gouda.

Tijdens het Tipje van de Sluier zag het publiek live optredens van:

Karin Bruers
Cabaretière Karin Bruers komt op woensdag 31 januari 2018 terug met haar solovoorstelling ‘Karin Bruers haalt uit’, na ja…solo, met Nol Havens (VOF de Kunst) samen dan, want die was er ook!

OPERA2DAY
Het gezelschap OPERA2DAY maakt een compacte versie van Hamlet, de grand opéra van Ambroise Thomas naar Shakespeares meesterwerk. Een 15-koppig ensemble en 12 zangers dringen op woensdag 7 februari 2018 met een mix van opera en film diep door in Hamlets geesteswereld.

Rob & Emiel
Is het cabaret of illusie? In ‘Blow me Away’, die op donderdag 15 maart 2018 naar Gouda komt, worden succesnummers uit hun tienjarige carrière afgewisseld met nieuwe scènes, acts en verbazingwekkende verhalen.

Michael Varekamp & Joy Wielkens
Na de succesvoorstellingen Miles!, Louis! en I’m a Soulman volgt er nu het muzikale programma ‘Lady Sings The Blues’ over de diva’s in de glorietijd van de jazz en soul. Joy kruipt op woensdag 21 maart 2018 in de huid van legendes als Nina Simone en Billie Holiday, maar ook Amy Winehouse. Ze wordt begeleid door Michael Varekamp en een geweldige band!

Theu Boermans
Regisseur Theu Boermans van het Nationale Theater vertelde over de 5 toneelstukken die zij het komend seizoen in Gouda spelen: ‘De Oresteia’, ‘Het verzamelde werk van William Shakespeare’, ‘20 Scènes over de Liefde’ (De Hereniging van de twee Korea’s), ‘Othello’ en de Theatermarathon van ‘The Nation’. Die laatste is een bijzondere; een deel van het publiek kan op zondag 7 januari 2018 namelijk plaatsnemen óp het toneel en de voorstelling duurt maar liefst 5 uur.

Deze bijzondere voorstellingen zijn speciaal geboekt voor het Jubileumjaar:
De eerste échte aftrap van het jubileumseizoen werd gegeven door Het Grote BroerZus Festival. De finale van het jubileumseizoen wordt gespeeld door The Backstage Comedy Tour; diverse kleine cabaretvoorstellingen vinden overal in het gebouw plaats: de kleedkamers, het zijtoneel, de orkestbak, de laad-en losruimte. Deze voorstelling, met onder andere Javier Guzman en Alex Ploeg, is dus een letterlijke tour achter de schermen!

Nieuw! Cursus Kijken naar Toneel
Speciaal voor iedereen die meer uit een toneelbezoek wil halen, introduceert De Goudse Schouwburg de cursus Kijken naar Toneel. In drie cursusavonden krijgt het publiek kennis en vaardigheden aangereikt waarmee het kijken naar toneel nog leuker en interessanter wordt.

Een goed seizoen voor de musicalliefhebber
Iedereen die van musicals houdt, kan zijn of haar hart het komende seizoen ophalen! Er komen er maar liefst 8: ‘De Marathon’ (al geweest), ‘My Fair Lady’, ‘Liesbeth List de Musical’, ‘Tina de Musical’ (vanaf 8 jaar), ‘VAMOS!’, ‘Was Getekend, Annie M.G.’, ‘You’re the top’ en ‘The Full Monty’.

Muziek voor iedereen
En dan écht voor iedereen: Van Leo Blokhuis en Roel van Velzen die QUEEN eren tot de muzikale roots van Harrie Jekkers en Klein Orkest en van Forever Amy met de originele band van Amy Winehouse tot het vrolijke theaterconcert van Frans Bauer!

Grote namen
Er komen natuurlijk veel grote namen naar Gouda, zoals Bert Visscher, Sara Kroos, Guido Weijers, Claudia de Breij, Ali B, Nick & Simon, Tineke Schouten, Herman van Veen en Richard Groenendijk.

Kaarten bestellen voor het nieuwe seizoen
Het volledige programma op de website www.goudseschouwburg.nl.

Daarnaast is de brochure verkrijgbaar bij de kassa van De Goudse Schouwburg.
Via de bestelbon, te vinden op de website en bij de brochure, kunnen alle voorstellingen besteld worden.

De losse kaartverkoop inclusief start verkoop van de zijbalkonplaatsen is ook al gestart.

Frontfoto van Nel Oskam is van Minke Faber - faberfilmt.nl

Het Kantoor van Nu
19 en 26 januari, 14-16u00

Lezingen in Het Kantoor van Nu

Reeks lezingen van Het Kantoor van Nu in Gouda door boeiende sprekers over betekenisvol werken, kunst en religie, onderwerpen die uitdagen, motiveren en uitnodigen tot reflectie. Zie ook www.hetkantoorvannu.nl

za. 19 jan. ZINGEVING HERVINDEN
14-16u00  Spreker: Rick Woolderink Lezing het verlies en hervinden van nieuwe waarde en doelen in het leven. Rick Woolderink spreekt vanuit zijn kennis en ervaring bij het de maatschappelijke opvang van het Leger des Heils. Het Leger des Heils is er voor mensen voor wie het bestaansrecht in onze maatschappij geen vanzelfsprekendheid is. Omdat ze niet mee kunnen komen, of omdat ze in een situatie van gestapelde verliezen terecht komen waardoor ze hun zekerheden en vaardigheden verliezen. Maar binnen het Leger des Heils gaat het ook over bevlogenheid en zingeving. Bevlogenheid van medewerkers die bereid en in staat zijn om te doen wat nodig is om mensen te helpen die het niet meer weten. Zingeving in het samen optrekken naar het hervinden van nieuwe waarde en doelen in het leven. Rick Woolderink is relatiemanager bij het Leger des Heils, begeleider vrije zelfexpressie en coach. Vanuit zijn zeer diverse werkachtergrond kan hij vanuit verschillende perspectieven kijken naar de wereld.

za. 26 jan. KAIROS ALS BEZIELDE EN AANDACHTSVOLLE TIJD
14-16u00  Spreker: dr. J. Hermsen (Joke), schrijver en filosofe. Over zingeving en aandachtsvol leven en werken. In zijn boek Een seculiere tijd (2009) laat de Canadese filosoof Charles Taylor zien hoe de chronologische tijd te maken heeft met het begrip saeculum (eeuw of tijdperk), oftewel de ‘gewone of profane tijd’, die tijdens de middeleeuwen tegengesteld werd aan de eeuwige of ‘hogere’ tijd’, waar bijvoorbeeld kloosterlingen in leefden: ‘Mensen die in het saeculum verkeren, zijn ingebed in de gewone tijd, in tegenstelling tot degenen die
zich hiervan hebben afgekeerd om dichter bij de eeuwigheid te zijn. Vanaf de zeventiende eeuw verdween de sacrale tijd door de verwetenschappelijking van ons wereld- en mensbeeld steeds meer naar de achtergrond en bleef alleen de profane, seculiere tijd nog over. Hierdoor verdween ook de mythische dimensie, die niet alleen in het geloof tot uitdrukking kwam, maar alles om ons heen bezielde steeds meer uit ons bestaan. Ook Mircea Eliade heeft in Het heilige en het alledaagse bestaan (1957) reeds op dit verschil tussen sacrale, kwalitatieve en
zinvolle tijd enerzijds en profane, kwantitatieve en zinloze tijd anderzijds gewezen. Ook in deze seculiere tijden blijft de mens volgens Taylor altijd een verlangen naar die mythische, sacrale tijd behouden, maar zal hij daar op een andere, meer fragmentarische en individuele wijze naar op zoek gaan en uitdrukking aan proberen te geven.

HET KANTOOR VAN NU Peperstraat 20, Gouda, www.hetkantoorvannu.nl, 0182-748734

Zie ook www.hetkantoorvannu.nl

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.