SINT JANSKERK

Concerten Stichting Goudse Sint-Jan

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2019 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2019

do. 15 aug. DUO CALYPTURA | ‘Warme klanken’
13u00  Duo Calyptura bestaat uit Marlon Valk (saxofoon) en Jos Maters (orgel). Zij brengen een verassende combinatie van orgel en saxofoon. In een uniek programma laten deze jonge musici de veelkleurigheid van hun instrument horen. Verwacht warme klanken, dynamisch samenspel en een frisse blik op zowel oude als hedendaagse muziek, met werken van Bach, Corelli, Franck en Bédard. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 17 aug. ARCADIË TRIO | Franse kamermuziek
16u00  Het Arcadië Trio, opgericht in 2009, wordt gevormd door Steven Geraads (klarinet), Timothée Busch (cello) en Henriëtte Wirth (piano) en bestaat dit jaar 10 jaar. Reden dus voor een extra feestelijk programma. Op de lessenaars staan twee prachtige parels uit het Franse kamermuziek repertoire: trio’s van Louise Farrenc en Gabriël Fauré. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 22 aug. VINCENT DE RIDDER | ‘Baroque revives!’
13u00  Baroque revives: waan u opnieuw in de barokperiode, waarin prachtige muziek gecomponeerde is, gespeeld door Vincent de Ridder. Deze muziek is het Moreauorgel op het lijf geschreven! Het programma is divers: er zal muziek klinken van Böhm, Buxtehude en Bach. Zo staat bijvoorbeeld de bescheiden koraalbewerking van Böhm over het ‘Vater unser im Himmelreich’ op het programma, maar ook de wervelende Toccata in F van Bach. Daarnaast improviseert Vincent de Ridder tweemaal, waaronder een partita over een bekende psalm. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 24 aug. SIETZE DE VRIES | Improvisaties
16u00  De in Gouda geboren organist Sietze de Vries is een graag geziene gast in de Sint-Jan. De Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus. Tijdens en na zijn opleiding won hij een vijftiental prijzen bij orgelconcoursen. Hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Martinikerk te Groningen. Hij werkt graag met jong talent en begeleidt enkele jongerenkoren in Kampen en Roden. Als redacteur orgelbouw is Sietze de Vries werkzaam voor vakblad ‘Het Orgel’. Op het concertprogramma staan twee improvisaties: één op het Leeflang-koororgel en één op het Moreau-orgel. Daarnaast klinkt op het koororgel een suite van Praetorius en op het hooforgel werk van Johann Sebastian Bach, waaronder een bewerking van een concerto voor clavecimbel, strijkers en basso continuo van Bernard Winsemius. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 29 aug. MARTIJN BORSJE en LAURA VAN VLIET | Orgel en viool
13u00  Borsje en Laura van Vliet geven een concert in de prachtige Sint-Jan. Zij spelen een concert op orgel en viool. Er zullen een aantal stukken samen worden gespeeld maar ook zal Martijn diverse werken solo laten horen op het prachtige Moreau-orgel. Martijn en Laura zijn tegelijk aan hun conservatoriumstudie begonnen en zitten ook beiden in hun afstudeerjaar. Vele muziekvakken hebben zij samen gevolgd en het is daarom ook zeker de moeite waard om dit samenspel te komen bekijken en beluisteren! Voorafgaand aan het concert zullen deze musici hun programma kort toelichten. Het neemt veel voorbereiding in beslag als je samen met iemand een concert moet organiseren. Martijn en Laura zullen u met veel passie en enthousiasme prachtige werken laten horen uit de muziekwereld! Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 31 aug. DUO PASSIONATE | ‘The English Harmony’
16u00  Wat maakt Engelse (barok) muziek bijzonder? Ligt het geheim in de typische harmonie? Bestaat er dan zoiets als ‘Engelse akkoorden’? Duo Passionate neemt u mee op een spannende ontdekkingsreis door Engelse muziek van de vroege barok tot halverwege de 20e eeuw waarbij bekende en onbekende composities worden afgewisseld. Ook al is er geen typisch Engels choir bij, Duo Passionate trakteert u op een ontspannen kamermuziekprogramma. U hoort werken van o.a. Locke, Matteis, Handel, Parry, Milford en uiteraard Purcell. De musici maken u deelgenoot van de zoektocht om de juiste instrumenten bij de composities te vinden. Dat is namelijk minder vanzelfsprekend dan het lijkt… Duo Passionate bestaat uit Magda de Jong (blokfluiten) en Jaap-Jan de Rooij (toetsen). Het duo, dat vorig jaar het vijfjarig jubileum vierde, maakt graag thematische programma’s vol afwisseling en interactie. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 7 sept. GERBEN BUDDING | Slotconcert Orgelserie 2019
16u00  De orgelserie 2019 zal worden besloten met een orgelconcert door de hoofdorganist van de Sint-Jan en Stadsorganist van Gouda, Gerben Budding. Onlangs nam hij zijn eerste cd op in de Janskerk. De cd bevat onder andere werken van componisten die ooit, bij gelegenheid, het Moreau-orgel van de Sint-Jan hebben bespeeld. Zo klinken er werken van Johann Christian Bach, Jan Albert van Eijken en Camille Saint-Saëns. Daarnaast werken die het orgel op het lijf zijn geschreven zoals composities van Mozart en Krebs. Tijdens het concert van 7 september zal de cd worden gepresenteerd. Het programma zal qua thematiek helemaal aansluiten bij de cd. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 21 sept. CAMUS TRIO | ‘Poëzie in muziek’
16u00  Hoe kan poëzie vertaald worden in muziek? Het Camus Trio is, net zoals de componisten in dit programma, bezig met het onderzoeken van de vertellende kracht van de muziek. Van de über-romantische, dramatische emoties van Wagners opera’s, tot de transformerende passies van Schönbergs muzikale gedicht Verklärte Nacht, en verder naar de suggestieve, rijke klanken van de Catalaanse Robert Gerhard. Raquel Garzás (piano), Fiona Robertson (viool) en Pau Marquès (cello) komen uit drie verschillende regio’s: de Spaanse Castiliaanse Hoogvlakte, de Schotse stad Glasgow en het eiland Menorca in de Middellandse Zee. Zoals de naam aangeeft heeft het trio zich laten inspireren door de Algerijnse filosoof en schrijver Albert Camus en zijn geschriften over de non- conformistische geest, de rebellie tegen onrechtvaardigheid en tegelijk zijn absurditeit, vitaliteit, liefde en tederheid. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 28 sept. JORINDE VAN DEN THILLAARD | Bach, Ysaÿe & Franck
16u00  Jorinde van den Thillaard (1988) is geboren in Nijmegen en begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen. Na haar opleiding volgde zij masterclasses bij o.a Igor Oistrakh en Suzanna Rabenschlagg. Jorinde speelt veel kamermuziek. Ook als soliste is Jorinde actief. Zij zal vandaag samen met haar man, pianist Alexander Buskermolen, werken van Bach, Ysaÿe en Franck ten gehore brengen. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 5 okt. GOUDSE GLAZENLEZING 2019
14u00 Het programma volgt later. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk.

Zie www.sintjan.com.

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

Zie ook goudsdagblad.nl

MUSEUMGOUDA, SINT-JANSKERK, MUSEUMCAFE
iedere ma. t/m 2 sept. van 20u15-21u00

ZOMERAVOND BEIAARDCONCERTEN

Een nieuwe serie zomeravondconcerten op de gerestaureerde beiaard in de St.Janstoren. Traditioneel vinden de concerten plaats op de maandagavond van 20u15-21u00.  De tuin van het Catharina Gasthuis is tijdens de concerten voor publiek geopend en gratis toegankelijk. De stadsbeiaardiers van Gouda hebben een aantrekkelijk programma opgesteld met een keur aan internationale gastbeiaardiers.

AGENDA TORENMUZIEK GOUDA 2019

ma. 19 aug.     ELIEN VANDEBROECK (België)

ma. 26 aug.     BOUDEWIJN ZWART (Gouda)

ma. 2 sept.      BOUDEWIJN ZWART & EVELINA VORONTSOVA (beiaard en piano)

Aanvang van alle concerten 20u15.

 

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.