GOUDA

Leuke dingen doen met de Rotterdampas

De Rotterdampas is een pas waarmee je gratis of met korting leuke uitjes kunt doen en maken. Maar ook korting krijgt op workshops of etentjes in Gouda én de regio.

Jaarlijks zijn er 750 acties! Wat dacht je van een bezoek aan Monkey Town Gouda of Museum Gouda? In de regio is ook veel te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Euromast Rotterdam, Plaswijckpark en Duinrell. Neem voor alle leuke acties een kijkje op de website van de Rotterdampas (www.rotterdampas.nl) of in de gratis Rotterdampas app.

Iedereen kan een Rotterdampas kopen
De pas kost standaard € 60,- voor volwassenen. In combinatie met de volwassenenpas kun je voor € 17,50 ook een pas voor je kinderen kopen. Woon je in Gouda maar studeer je in Rotterdam? Dan kun je de pas met korting kopen in Rotterdam. Heb je een laag inkomen? Dan kun je via de gemeente Gouda (http://www.gouda.nl/.../geld-en-werk/extras-bij-laag-inkomen) een Rotterdampas met korting aanschaffen.

Je kunt de pas voor volwassenen online aanvragen. Kijk voor meer informatie over de Rotterdampas met korting op de website van de gemeente Gouda of bel telefoonnummer 14 0182. Na controle ga je voor de Rotterdampas met korting naar de balie van het Huis van de Stad. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0182. Na een paar dagen krijg je de Rotterdampas thuisgestuurd.

1 jaar geldig
De Rotterdampas is tot en met 28 februari 2023 geldig, in welke maand je de pas ook maar aanschaft. Heb je al een pas? Dan kun je deze verlengen. Heb je een Rotterdampas met korting? Dan kun je de pas verlengen via de website van de gemeente Gouda.

KUNSTUITLEEN GOUDA
tot en met 22 april

Olieverfschilderijen Herman van Tongeren

Door • ZoGouds.nl • zaterdag 4 maart 2023 om 13:34

In de Kunstuitleen Gouda is tot en met 22 april een tentoonstelling van Herman van Tongeren te zien. Van de Heemsteedse kunstschilder Hermannus van Tongeren hangen olieverfschilderijen in het pand van de Kunstuitleen aan de Blekerssingel.

Indrukwekkend oeuvre

Onvermoeibaar werkt Herman van Tongeren al decennia lang aan een indrukwekkend oeuvre. Aanvankelijk speelde hij met abstracte composities die hij combineerde met geometrische figuren en primaire kleuren. Daarmee gaf hij zijn eigen visie op de abstracte kunst van moderne kunstenaars als Piet Mondriaan. Na uitstapjes in zwart-wit, typografie, fotografie en ruimtelijk werk, richt Van Tongeren zich de laatste tijd vooral op expressieve landschappen.  Zelf noemt de kunstenaar ze ‘innerlijke landschappen’. 

Boven een kleurrijke aarde – van roze tot bruin, van wit tot zwart – torent een ijle lucht. In die lucht laat de schilder iets gebeuren: een paar woeste verfstreken doorbreken het rustige beeld. Op die manier schept Van Tongeren ruimte voor zijn grootste fascinatie:  de onvoorstelbare krachten van de natuur. Hij trekt er vaak op uit, naar gebieden waar de oerkrachten van de natuur regeren of hun sporen hebben achtergelaten. De energie en kracht van neerstortende watervallen, stormvlagen, gletsjers en vulkaanuitbarstingen probeert Van Tongeren telkens weer te vangen in één beeld. Het levert vitale en dynamische schilderijen op, beelden die in één explosief moment lijken te zijn ontstaan.

Kunstuitleen Gouda ligt aan de Blekerssingel 40 in Gouda en is open op woensdag van 13-16u00, donderdag op afspraak, vrijdag van 13-16u00 en zaterdag van 11-16u00. Voor meer of andere informatie: kijk op www.kunstuitleengouda.nl

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. op afspraak, vr. 13-16u00 en za. van 11-16u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

SINT JANSKERK
Maand januari 2023

Concerten en diensten

 

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2023 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2023

 

Zaterdagmiddagconcert

1 april, 16:00 uur

James Oesi, contrabas

Bach is en blijft onweerstaanbaar, of je hem nu speelt op historische of moderne instrumenten. De Zuid-Afrikaanse James Oesi ontdekt nieuwe dieptes in Bachs monumentale Cellosuites op zijn contrabas. Kraakverse muziek van Calliope Tsoupaki vormt een verrassend trait-d’union.

Programma

Calliope Tsoupaki – Fantasia 2

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Cello suite no. 4 in E flat major, BWV 1010
(transcribed for double bass solo in D major)

Calliope Tsoupaki – Fantasia 1

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Cello suite no. 2 in d minor, BWV 1008
(transcribed for double bass solo in d minor)

Foto © Stamatis Xanthoulis

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

 


 

vr. 7 april Matthäus Passion op Goede Vrijdag in koor Goudse Sint-Jan

Door • ZoGouds.nl • zondag 26 maart 2023 om 11:31

In 2023 klinkt voor het eerst de Matthäus Passion op Goede Vrijdag in het koor van de Goudse Sint-Jan. En wel in een hoogwaardige uitvoering onder leiding van dirigent Gerben Budding. Barokorkest Cappella Maria Barbara, Collegium Sint-Jan en een solistenteam van het hoogste niveau onder leiding van dirigent Gerben Budding staan garant voor een hoogwaardige uitvoering in de mooiste ambiance die maar denkbaar is. Omgeven door de Goudse Glazen kun je genieten van Bachs grote Passie.

Ideale omgeving

Dirigent Gerben Budding over de uitvoering: ‘Het koorgedeelte van de Goudse Sint-Jan is zowel visueel als klankmatig een ideale omgeving voor een uitvoering van Bachs meesterwerk. Het is mogelijk om, net zoals destijds in de Thomaskirche te Leipzig, een ruimtelijke opstelling te maken, waarbij de soprano in ripieno-partij klinkt vanaf de kant van het koorhek, terwijl de rest van het ensemble op het hoogkoor staat.’

Met medewerking van

Koor Collegium Sint-Jan

Orkest Cappella Maria Barbara
Soprano in ripieno Kampen Boys Choir
Bernard Loonen, Evangelist
Bram Trouwborst, Christus
Sopraan
 Nanette Mans
Alt Anne-Marieke Evers
Tenor Falco van Loon
Bas Bas van Kuilenburg
Gerben Budding, dirigent

De uitvoering op vrijdag 7 april begint om 11u30. Tussen deel een en twee is een Lunchpauze. Kaarten zijn te bestellen via: http://tickets.sintjan.com/matthauspassion

 

TOEGANG

Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

FILMHUIS GOUDA

The Banshees of Inisherin

Bijzonder en intrigerend drama van de maker van IN BRUGES, combineert wrange humor met de tragiek van de twee zoekende personages. Op een klein, zeer afgelegen Iers eilandje verzuurt begin jaren twintig de jarenlange vriendschap tussen Pádraic (Colin Farrell) en zijn beste kroegmaat Colm (Brendan Gleeson) – volledig onverwacht. Er is tussen hen niks voorgevallen, zoals op Inisherin sowieso nooit wat gebeurt (zelfs de burgeroorlog slaat hen over). En toch loopt in het klein alles Shakespeareaans groots uit de hand tussen de twee mannen. Een perfecte tragikomedie met negen Oscar-nominaties, talrijke prijzen en lovende recensies.
------VPRO Cinema “Wrang-komisch en tragisch”------de Volkskrant “Aangrijpend portret van een verloren vriendschap”------NRC “Meesterlijke teloorgang van een vriendschap” -- “McDonagh wilde de mooiste Ierse film ooit maken, dat lijkt hem gelukt.”------The Guardian “A macabre black comedy of toxic male pride and wounded male feelings”

cast
Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan

duur
113 min.

  • zondag 2 april 2023, om: 15:00
  • woensdag 5 april 2023, om: 20:00
  • zaterdag 8 april 2023, om: 16:30
  • maandag 10 april 2023, om: 20:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.