FILMHUIS GOUDA

La ragazza nella nebbia

Een onderzoek naar de verdwijning van een jong meisje zet meer dan één leven op zijn kop in deze psychologische thriller met een charismatische cast en gesitueerd in een mysterieus dal.
In een dichte mistbank rond het afgelegen alpendorpje Avechot in Zuid-Tirol, waar de tijd lijkt stil te staan en iedereen elkaar kent, raakt een auto van de weg. Daaruit strompelt de beruchte rechercheur Vogel (Toni Servillo uit LA GRANDE BELEZZA). De politie schakelt de lokale psychiater (Jean Reno) in om de gewonde onderzoeker te bevragen. Beiden kijken terug op Vogel’s turbulente verblijf in het dorp. En op zijn spraakmakende onderzoek naar de spoorloze verdwijning van de roodharige Anna Lou, dochter van streng religieuze ouders. Met de zaak in een impasse, kiest Vogel voor zijn eigen, controversiële modus operandi: hij portretteert zijn verdachte in de publieke media als een soort monster, in de hoop dat deze fouten maakt wat Vogel dan aan bewijs kan helpen. Zijn oog valt daarbij op misschien wel de meest onschuldige bewoner van het dorp, de geliefde zij het wat ondoorgrondelijke leraar Loris Martini (Alessio Boni uit LA MEGLIO GIOVENTÙ). In alle ophef die volgt verliest deze zijn eer, baan en meer. Tenminste, zo lijkt het. Wie nu precies waaraan schuldig is onthult dit knap geconstrueerde drama over het kwaad slechts met kleine stapjes, waarbij geweld buiten beeld blijft en spanning domineert. Donato Carrisi’s bestseller ‘La ragazza nella nebia’ (Het meisje in de mist) – aanvankelijk geschreven als filmscript – schreeuwde om een verfilming, die Carrisi zelf ter hand nam. Het resultaat is deze intrigerende en intelligente thriller die je tot de laatste scène op het puntje van je stoel houdt.

cast
Toni Servillo, Alessio Boni, Jean Reno

duur
127 min.

  • maandag 21 oktober 2019, om: 20:30
  • dinsdag 29 oktober 2019, om: 20:30

Kapitein Morten en de spinnenkoningin

Morten heeft het moeilijk bij zijn dominante stiefmoeder. Wat zou het toch fijn zijn als zijn vader weer terugkomt aan wal. Misschien mag hij dan mee de zee op? Want dat wil de jongen het allerliefst: net als zijn vader kapitein worden op een écht schip. Maar voorlopig moet Morten het doen met zijn zelfgebouwde zeilbootje dat hij in het aquarium laat varen.
Heel onverwacht komt Morten’s wens toch in het vizier wanneer een uitvinder het dorp bezoekt. Door een bedrijfsongeval komen er stoffen vrij die de dorpelingen laat krimpen. En er is nog een ramp gaande: door een kapotte waterleiding staat Morten’s huis blank. Het is het begin van Morten’s kapiteinschap op zijn zelfgemaakte zeilboot, waarbij hij het moet opnemen tegen duistere figuren. En dan is daar ook nog die kwalijke donutmachine! KAPITEIN MORTEN is een avontuurlijke stop-motionanimatie vol bijzondere creaties, die getuigen van een grote verbeeldingskracht.

cast
vanaf 6 jaar, nederlands gesproken

duur
79 min.

  • maandag 21 oktober 2019, om: 15:00
  • zaterdag 26 oktober 2019, om: 15:00
KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 26 oktober

CAROLIEN ADRIAANSCHE: OBJECTEN

Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar de objecten van Carolien Adriaansche zijn gemaakt van afval! Adriaansche verbindt kunst met duurzaamheid: het gaat haar om recycling, upcycling en mixed design, waarbij afval niet een eindproduct is, maar juist een component om nieuwe producten (in dit geval kunstwerken) mee te maken. Met behulp van familie, vrienden, collega's en relaties verzamelt ze afval en selecteert vervolgens alles op kleur, vorm en maat. Van deze spullen creëert ze tot slot dieren, landschappen en steden. Waardeloze spullen worden omgevormd tot waardevolle kunst. Naast de vele workshops die zij als 'De Afvaljuf' geeft op scholen, wordt ze regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan projecten in binnen- en buitenland. Onlangs heeft ze onder de titel 'New Biodiversity' een collectie 'nieuwe dieren' op locatie gemaakt in o.a. het Deense Aarhus (2018) en in Lissabon (2019). Carolien Adriaansche is afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam en heeft de opleiding BIK (Beroepskunstenaar in de Klas) succesvol afgerond.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

t/m 27 okt. LAGE LANDEN. SCHATTEN UIT HET RIJKS
Lage Landen is een reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst met maar liefst achtendertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum. Wie naar de schilderijen kijkt, herkent ze als ‘typisch Nederlands’. Geniet van drassige polders, ruige duingebieden, vlakke rivierlandschappen en woeste heidegronden.

t/m 2 feb.2020 BUITEN SCHILDEREN
In de tentoonstelling Buiten Schilderen staan negentiende-eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal. In de tentoonstelling zijn prachtige landschappen te zien van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. Ontdek hoe de schilders de natuur in trokken en het landschap op vernieuwende wijze in beeld brachten.

vanaf 4 okt. CHRIS LANOOY. EXPERIMENTELE GLAZUREN
Met zijn glazuurgebruik is pottenbakker Chris Lanooy (1881-1948) pionier in de Nederlandse keramiek. Druipende glazuren en in elkaar overvloeiende kleuren, glanzend of mat, met abstracte patronen van craquelé of juist decoraties naar de natuur. Van 1907 tot 1919 is deze eigenzinnige Zeeuw als zelfstandig keramist werkzaam in Gouda. Hier geeft hij zich volledig over aan het experiment. In Museum Gouda is een selectie van zijn werk vanaf 4 oktober 2019 te zien.

ACTIVITEITEN IN MUSEUM GOUDA

Workshop landschappen van stof: geïnspireerd op de prachtige landschappen in de tentoonstelling Lage Landen laat kunstenares Else Hofstede zien hoe je uit reststoffen een landschapsschilderij kunt maken. 13 oktober voor volwassenen en 25 oktober voor kinderen.

Rondje stadsmaquette: op elke eerste zondag van de maand is er tussen 14u00 en 15u00 in Museum Gouda ‘een rondje stadsmaquette’. Deze reusachtige maquette geeft een prachtig beeld van hoe de stad Gouda er in 1562 uitzag. Een rondleider van het museum vertelt er alles over. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.museumgouda.nl.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 11, kinderen 5 t/m 17: € 4 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.