SINT JANSKERK
Maand mei 2023

Agenda Sint Janskerk

 

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2023 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2023

Lunchconcert

do. 8 juni, 12u00, Luuk Schuurman

Luuk Schuurman (Dalfsen, 2003) ontving zijn eerste orgellessen van Evan Bogerd, die hem tevens voorbereidde op zijn conservatoriumstudie. Sinds 2021 studeert hij orgel en improvisatie aan het Koninklijk  Conservatorium van Den Haag, waar Jos van der Kooy zijn hoofdvakdocent is. Als bijvak volgt hij pianolessen bij Wim Voogd. Masterclasses ontving hij onder meer van Pieter Dirksen, Daan Manneke en Michel Bouvard.
In 2022 nam hij als Young Talent deel aan de Internationale Zomeracademie te Haarlem, waar hij masterclasses ontving van onder meer Ben van Oosten, Leo van Doeselaar, Stefan Engels en Wolfgang Zerer. Op het gebied van kerkmuziek ontvangt hij privélessen van Toon Hagen.

Sinds juli 2022 is Schuurman als cantor-organist verbonden aan de Evangelisch-Lutherse Kerk te Zwolle. Schuurman won meerdere prijzen op verschillende orgelconcoursen, waaronder eerste prijzen op het Quintus Orgelconcours (2018), het Feike Asmaconcours (2018, 2021), het SGO concours (2021) en een tweede prijs op het Duyschot Orgelconcours (2022).
Naast zijn concertpraktijk als organist is Schuurman actief als begeleider van diverse koren en solisten. Tevens heeft hij een particuliere lespraktijk.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.gankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

vr. 9 juni, 13u00 Masterclass Daan Manneke

De gerenommeerde componist Daan Manneke (*1939) geeft 9 juni van 13.00-17.00 uur een masterclass over zijn orgelwerken aan een aantal geselecteerde organisten. Onder hen zijn zowel conservatoriumstudenten, gevorderde amateurs als beginnende professionals. Ook zal er een werk voor sopraan en orgel worden besproken.

De masterclass is toegankelijk voor publiek. U kunt meeluisteren en meekijken via het scherm als het hoofdorgel klinkt en kunt de organisten aan het werk zien aan het koororgel. Entree voor de Sint-Jan is 10,-. Met een Museumkaart, Rotterdampas, Vriendenpas Sint-Jan en t/m 17 jaar is de toegang gratis.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan en t/m 17 jaar is de toegang gratis.

 

Zaterdagmiddagconcert

za. 10 juni, 16u00, Duo Kwiatkowska en Adamus

Aleksandra Kwiatkowska – Historische Viool
Matylda Adamus – Historische Cello

Grand Tour van de Europese Virtuozen

1. Giovanni Battista Cirri (1724-1808) – Duo voor viool en cello No. 4
in G groot:
Allegro con Brio
Allegro

2. August Duranowski (1770 – 1834) – 1e Aria in g klein uit ‘3 Airs varies’ Op.5:
Thema met variaties

3. Ivan Khandoshkin (1747- 1804) – Duo voor viool en bas in D groot
Thema met variaties: “Maaiers”

4. Joseph Haydn (1732-1809) – Hob VI:D1 – Duo voor violin en cello in D groot
Poco adagio
Tempo di minuetto

5. Niccolo Paganini (1782-1840) – Duetto Concertante voor viool en cello
in g klein:
Allegro

6. Bernard Romberg (1767 – 1841) – Duo voor viool en cello
Thema met variaties: Se vuol ballare’ uit Mozart’s: ‘Le nozze di Figaro’.

7. Federigo Fiorillo (1755 – 1823) – Duo voor viool en cello No 2 in D groot:
Pollacca

Kwiatkowska & Adamus Duo (Aleksandra Kwiatkowska – Historische Viool & Matylda Adamus – Historische Cello) werd opgericht in 2022. Het ensemble is gespecialiseerd in het spelen van Klassieke en Vroeg- Romantische muziek op historische instrumenten. Beide musici gebruiken laatachttiende-eeuwse instrumenten die in bruikleen zijn gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in Nederland. In oktober 2022 werd een origineel project van ensemble ‘Healing through the music’ opgericht door de Nederlandse organisatie: Norma Starten Fonds. In februari 2023 gaf het ensemble vijf concerten op ongebruikelijke locaties in heel Nederland voor het publiek dat niet dagelijks klassieke muziekconcerten kan bijwonen vanwege hun gezondheid, mentale of economische situatie. Het ensemble is van plan om in 2024 een CD op te nemen met onbekende strijkersmuziek van August Duranowski en Bernard Romberg.

Aleksandra Kwiatkowska (1991) is een in Nederland gevestigde Poolse violiste. In 2021 studeerde ze af met een master in barokvioolstudies met een onderscheiding voor het kunstenaarschap onder leiding van Kati Debretzeni en Walter Reiter aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2015 studeerde ze haar moderne vioolstudie af aan de Fryderyk Chopin University of Music in Warschau onder leiding van Julia Jakimowicz-Jakowicz, Jakub Jakowicz en Magdalena Szczepanowska. Als vioolsoliste en kamermusicus nam ze deel aan veel concerten en festivals in Europa, Indonesië en de VS. Ze heeft bijvoorbeeld gespeeld met: ‘Orkest van de Achttiende Eeuw’ ‘Il Gardellino’, ‘Orchestra of the Age of Enlightenment Academy’, ‘Opera2Day’, ‘New Dutch Academy’, ‘Collegium Vocale Academy’ en ‘Das Neue Mannheimer Orchester’. In maart 2022 bracht Aleksandra haar eerste soloalbum uit met Ivan Khandoshkin Violin Solo Sonatas op. 3 uit onder het Etcetera label. Vanaf januari 2022 speelt Aleksandra op de Georg Klotz viool uit 1796 en barokstrijkstok van Luis Emilio met dank aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in Nederland.

Matylda Adamus (1997) Een Poolse celliste gevestigd in Nederland. Matylda voltooide haar Master met onderscheiding voor “het overbrengen van het volledige scala van muzikale expressie” aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in juni 2022, onder leiding van Lucia Swarts. In 2022 studeerde ze af aan het Conservatorio Claudio Monteverdi Bolzano, uit de moderne celloklas van Roberto Traini. Ze werkt samen met orkesten als: Orkest van de Achttiende Eeuw, Orchestre des Champs-Elysses, Le Concert des Nations (onder leiding van Jordi Savall), Orchestral Academy of Orchestra of The Age of Enlightenment, Academia Montis, Holland Baroque, Accademia Bizantina, Orkiestra Historyczna {oh!}, Theresia Orkest en Jeune Orchestre de l’Abbaye. Ze trad op in concertzalen als Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie de Paris, Elbphilhamonie Hamburg, Teatro Bibiena, Teatro Maggio Fiorentino, L’Auditori Barcelona, L’Auditori Girona etc. Ze nam deel aan opnames voor de Poolse Radio en Alia Vox. Matylda speelt op de Anonieme cello gemaakt in de 18e eeuw met dank aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in Nederland.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

TOEGANG

Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

DE GOUDSE SCHOUWBURG

Agenda De Goudse Schouwburg

 

Zie voor het programma 2022-2023 op www.goudseschouwburg.nl

za. 17 juni, 20u00

Toonkunst Gouda brengt De Zee: Vriend en Vijand

Toonkunst Gouda brengt op zaterdag 17 juni de uitvoering De Zee: Vriend en Vijand in de Grote Zaal van De Goudse Schouwburg. Een bijzonder programma, met als thema 'water' en meer in het bijzonder 'de zee'. 

"We hebben het programma de titel "De zee: vriend en vijand" gegeven. Daarmee willen we de haat-liefdeverhouding die ons land met de zee heeft met muziek illustreren: enerzijds vechten we ertegen, anderzijds leven we er gedeeltelijk ook van. Met de wereldwijde temperatuurstijging en de verwachte problemen met het stijgende zeeniveau, maar ook met het gebruik van de zee als begrensde voedsel- en energiebron, is het thema hoogst actueel", aldus een woordvoerder van Toonkunst Gouda.


In de muziekstukken die Toonkunst Gouda brengt komen beide aspecten naar voren. "In het voorprogramma zingen we twee cycli van liederen die de zee als vriend illustreren: "Songs of the Fleet" van Charles Villiers Stanford en "Four songs for sailors" van George Dyson. Daarnaast zingen we nog het ontwapenende "Seal lullaby" van Eric Whittacre."


De hoofdmoot van het programma is een scenische uitvoering van kameropera "Dido and Aeneas" van Henry Purcell. Hierin tonen schipbreuk van Aeneas, een hevig liefdesdrama tussen Aeneas en Dido en de zelfdoding van Dido de andere kant van de zee.

Voor meer informatie over Toonkunst Gouda klik hier

CULTUURHUIS GARENSPINNERIJ

Agenda Cultuurhuis Garenspinnerij

 

Je hoeft je in Gouda nooit te vervelen want in jouw culturele huiskamer is altijd wel wat te doen. In de maand april heeft Cultuurhuis Garenspinnerij bijvoorbeeld het volgende al op de agenda staan:

Zie ook Home - Cultuurhuis Garenspinnerij

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.