SINT JANSKERK

Concerten Stichting Goudse Sint-Jan

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2019 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

za. 15 juni  ARJEN LEISTRA |’Op, waakt op! Zo klinkt het luide’
16u00  De Schiedamse organist Arjen Leistra heeft een boeiend programma samengesteld rond een bekend lied van Philipp Nicolai, ‘Op, waakt op, zo klinkt het luide’, ofwel, ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’. Hoofdbestanddeel van het programma is de monumentale koraalfantasie van de Duitse romantische componist Max Reger. Het concert zal geopend worden met de Ouverture uit het Oratorium ‘Paulus’ van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Mendelssohn gebruikt in dit werk de melodie van ‘Wachet auf’. De Engelse componist William Thomas Best maakte een orgelbewerking van dit orkestrale werk. Daarnaast klinkt werk van Ritter en Liszt. Met recht een programma dat bestaat uit hoogtepunten. Kom genieten! Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 15 juni  DE LOFZANG | Oratorium ‘Het Nieuw Jeruzalem’
20u00  Bij dit zomerconcert, georganiseerd door hervormd gemengd koor De Lofzang uit Gouda, wordt het oratorium ‘Het Nieuw Jeruzalem’ uitgevoerd. De muziek hiervoor is geschreven door Johan Bredewoud, de teksten zijn van Hans de Ruiter. Er zijn naast alle nieuw gecomponeerde muziek, ook enkele herkenningspunten te vinden, in de vorm van bekende gezangen en bovendien in de melodie van het bekende ‘Yeroeshalam shel Zahav’. Aan dit concert wordt medewerking verleend door het koor Maranatha uit Hedel, hervormd Singelkoor uit Ridderkerk, christelijk gemengde zangvereniging Sursum Corda uit Bruchem en christelijk streekmannenkoor Asaf uit Hardinxveld-Giessendam. De algehele leiding is in handen van Nelly van den Broek. Muzikale begeleiding van orgel, piano, koper, fluit en slagwerk. Tickets € 10,-.

di. 18 juni Eindexamenconcert BAS KOSTER | Bachelor of Music Orgel
19u00  Als afsluiting van de vierjarige opleiding ‘Bachelor of Music’ bij Fontys AMPA Tilburg, met als hoofdvak orgel, zal in de Sint-Jan het eindexamen concert plaatsvinden van Bas Koster. Naast een aantal orgelsolo stukken uit verschillende stijlperiodes van François Couperin, Johann Sebastian Bach, Kenneth Leighton en Max Reger, die overigens erg goed tot hun recht komen op het Moreauorgel, zal er ook ruimte zijn voor samenspel (kamermuziek) en improvisatie. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 20 juni Jan Willem JONKMAN & Jaap DE KOK | Rondje Barok tijdens Rondje Sint-Jan
13u00  Jan-Willem Jonkman en Jaap de Kok, studenten aan het Prins Claus conservatorium in Groningen laten u tijdens het concert genieten van een rondje Barok tijdens een rondje Sint-Jan. Dat het orgel de koningin der instrumenten is zal blijken als Jaap met werken van Buxtehude, J.S. Bach en C.P.E. Bach het Moreau orgel majestueus laat klinken. Als de klanken van het Moreau orgel in de gigantische akoestiek van de Sint-Jan zijn verdwenen zal Jan-Willem zich achter het klavier van het Mitterreiter orgel begeven waar hij het orgel als begeleidingsinstrument laat horen. Nadat u via de muziek van Scarlatti bent meegenomen naar de stralende zon die over de Ganges schijnt begeven we ons met zijn allen naar het koor waar Jan-Willem en Jaap het concert uiteindelijk bij het Leeflang orgel zullen afsluiten met een prachtige aria van Bach: ‘Wahrlich, wahrlich, Ich sage euch’. Geniet u 20 juni mee van het rondje Barok tijdens een rondje Sint-Jan? Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 22 juni  HET SWEELINCK ENSEMBLE | ‘Eternal Prospect’
16u00  Magnificat: met Maria mee zingen we over het goddelijke dat in deze wereld komt. Een mysterie dat sprakeloos maakt en verwondert (Let all mortal flesh keep silence). Via de weg van wet en goede levenswandel (Beati quorum via), met wat hulp van boven (Denn Er hat seinen Englen) en geïnspireerd door aloude dromen (There is an old belief), proberen we de weg omhoog te vinden, naar het hemelse Jeruzalem (Bring us o Lord), dat misschien wel in ons hart gesitueerd is (Deep in my soul), om ten slotte rust te krijgen in het Eeuwig Licht (Lux Aeterna). Dan kunnen we zingend met Simeon instemmen: Nu kan ik heengaan, want ik heb ‘een groot licht gezien’: Nunc dimittis. Het Sweelinck Ensemble tast deze perspectieven af aan de hand van een aantal Engelse componisten van rond 1900, zoals Stanford, Parry en Elgar, maar ook minder bekende componisten als Harris, Bairstow en Statham. Het Sweelinck Ensemble is een flexibel vocaal ensemble, dat zijn naam ontleent aan Neerlands grootste componist: Jan Pieterszoon Sweelinck. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 27 juni  NIELS DE KLERK EN BRUNO ALONSO | orgel en saxofoon!
13u00  Orgelconcerten hebben nog wel eens de naam saai te zijn en een vast patroon te volgen. Dat geldt niet voor dit concert! De combinatie orgel en saxofoon is erg fraai. Tijdens dit concert komt deze combinatie uitgebreid aan bod. Natuurlijk ontbreken ook enkele grote werken voor orgel solo niet. Er wordt onder meer een sonate voor saxofoon en orgel uitgevoerd, geschreven door de Canadese componist Denis Bedard. Daarin worden alle mogelijkheden van de instrumenten uitgebreid benut, met een spectaculair klankresultaat tot gevolg. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 29 juni ANTON DOORNHEIN | Van Vincent Lübeck tot Richard Hol
16u00  De Rotterdamse organist Anton Doornhein heeft een kleurrijk en veelzijdig programma samengesteld voor het Goudse Moreau-orgel. Er klinkt muziek uit diverse stijlperioden, van Vincent Lübeck (17e eeuwse Noord-Duitse muziek) tot Richard Hol (19e eeuwse Nederlandse romantiek). In het midden van het programma klinkt muziek van Krebs, Oley en Mozart, muziek die ideaal klinkt op het Moreau-orgel. De muziek van Richard Hol wordt zelden gespeeld, maar is zeker de moeite waard. Doornhein sluit af met de indrukwekkende Fantasie op het koraal ‘God enkel licht’, ofwel ‘Aus Dunkel zum Licht’. Een programma om niet  te missen! Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 4 juli Alexander DE BIE en Stefan WOUDENBERG | ‘Orgel, Gamba, Vriendschap’
13u00  Twee vrienden die elkaar leerden kennen in de jong-talentenklas op het conservatorium in Den Haag. Ze speelden samen in het ensemble “Jong Barok”, er werd gelijk al veel gelachen tijdens de repetities, soms zelfs zo veel dat de concentratie in de repetitie iets minder werd. Het was dus erg gezellig en Stefan (gamba) en Alexander (orgel) konden hun samenspel helemaal tot in hun botten voelen. Dit smaakt naar meer, dus nu treden ze samen op in de Sint-Jan. Bij het koororgel zult u orgel en gamba te horen krijgen, feestelijke Franse barok en een Frans wereldlijk lied zijn aan de orde. Later zal op het grote orgel Frans romantische muziek gespeeld worden van Franck en hiervoor zullen de Duitse Brahms en Bach aan de orde zijn. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 6 juli STEFANIE LIEDTKE | ‘Gedaantes of De Laurier’
16u00  Muziek is als een schilderij: veel mensen zien als ze naar muziek luisteren kleuren, vormen of bewegende beelden. Componisten laten zich vaak inspireren door beeldende kunst en beeldende kunstenaars door muziek. In dit programma staat de muzikale verbeelding centraal: was het muzikale idee er eerst of de tekening of het schilderij? De fagot komt in dit concert helemaal tot bloei. Waar het vaak een dienende rol heeft als basinstrument, schittert het hier in al zijn facetten van fluweelzacht tot ruw en krachtig, van barok tot modern. Duizendpoot Stefanie Liedtke wisselt met gemak van verschillende blokfluiten naar de fagot en barokfagot. Ze weet van dit veelzijdige programma, met werken van Yun, Quantz, van Eyck, Andriessen, Moore en Sestak, met muziek uit vier eeuwen, een geheel te maken. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

Zie ook goudsdagblad.nl

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.