FILMHUIS GOUDA

Judy

Renée Zellweger bewijst haar kunnen in deze geslaagde biopic over mega-filmster Judy Garland, die zich focust op de concerten die zij tegen het einde van haar leven gaf in Londen.
In 1939 kreeg de 17-jarige Judy Garland de (hoofd)rol van Dorothy in de succesvolle sprookjesverfilming THE WIZARD OF OZ en vanaf dat moment was ze meteen een wereldster. De film bracht haar een Oscar en roem dankzij het nummer Somewhere over the rainbow. Het leven dat volgde was aan de buitenkant één grote reeks van successen. Dat ze in 1968, in haar nadagen, voor een reeks concerten naar Londen moest afreizen om geld te verdienen voor haar familie, was blijk van een minder schitterende werkelijkheid achter de façade. JUDY toont Judy in haar periode in Engeland. De druk op haar is enorm, de concerten zijn uitverkocht en de verwachtingen zijn torenhoog. We zien een dansende en zingende Judy twijfelen, falen, instorten én gloriëren. Je voelt hoe goed Garland op de top van haar roem moet zijn geweest, wanneer je haar optreden in haar nadagen ziet. Flashbacks naar cruciale momenten in haar carrière schetsen het verloop van haar bewogen leven en carrière. Regisseur Rupert Goold baseerde zijn film op het toneelstuk ‘End of the Rainbow’. Hollywoodster Renée Zellweger overtuigt met precies de juiste mimiek, blik en uitdrukkingen. Mede dankzij de perfecte grime, choreografie en zang kan Zellweger volledig in haar rol opgaan. Niet verwonderlijk dat haar naam hoog scoort bij de bookmakers als het om de Oscars van volgend jaar gaat. JUDY is een intense ervaring en een genot om naar te kijken.

cast
Renée Zellweger, Jessie Buckley, Rufus Sewell

duur
118 min.

  • dinsdag 21 januari 2020, om: 14:00

The two popes

Paus Benedictus XVI is van plan af te treden en heeft een ontmoeting met zijn opvolger kardinaal Jorge Mario Bergoglio, de latere paus Franciscus. Met Anthony Hopkins en Jonathan Pryce heeft deze tragikomedie goud in handen.
Het is 2012 als de Duitser Joseph Ratzinger (Hopkins), dan Paus Benedictus XVI, genoeg heeft van zijn zware functie als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij wil aftreden – wat hoogst ongebruikelijk is: paus ben je tot je dood. Benedictus nodigt de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (Pryce) uit, die bij zijn verkiezing in 2005 als tweede eindigde. In het pauselijk zomerpaleis buiten Rome voeren de twee dagenlang gesprekken over het geloof, filosofie en de rol van de Katholieke Kerk in de huidige tijd. Paus Benedictus is een orthodoxe gelovige, terwijl Bergoglio veel liberalere standpunten heeft. Ze staan ook duidelijk anders in het leven: de één is een echte intellectueel, terwijl de ander meer een man van het ‘gewone volk’ is. Dat blijkt wel uit hun soms vermakelijke, maar altijd stevige gesprekken. Ze gaan geen onderwerp uit de weg. Ook privékwesties en voetbal komen aan de orde, net als de schandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. En ondanks hun totaal verschillende karakters geven ze elkaar de ruimte en laten ze elkaar in hun waarde. Regisseur Fernando Meirelles (CIDADE DE DEUS, THE CONSTANT GARDENER) verfilmde het scenario van Anthony McCarten, die eerder biopics schreef als THE THEORY OF EVERYTHING, DARKEST HOUR en BOHEMIAN RHAPSODY. THE TWO POPES is geïnspireerd op ware gebeurtenissen, maar het is twijfelachtig of deze ontmoeting werkelijk heeft plaatsgevonden. Dat is niet belangrijk voor de film, waarin Hopkins en Pryce – ze lijken opvallend goed op de twee pausen – schitteren als sterren aan de hemel.

cast
Jonathan Pryce, Anthony Hopkins, Juan Minují­n

duur
125 min.

  • dinsdag 21 januari 2020, om: 20:00
  • zondag 26 januari 2020, om: 15:00
  • zondag 2 februari 2020, om: 11:00
  • donderdag 6 februari 2020, om: 20:00
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.