FILMHUIS GOUDA

Green book

Een inspirerend, op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een zwarte pianovirtuoos die met zijn blanke chauffeur in de jaren '60 een concerttoer maakt door het nog gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten.
In 1962 is de gevierde zwarte pianist Don Shirley (Mahershala Ali) voor hem en zijn band op zoek naar een chauffeur en bodyguard voor een reeks optredens in de zuidelijke staten. Uit vele sollicitanten kiest hij Tony ‘Lip’ Vallelonga (Viggo Mortensen), een vanwege zijn wel erg losse handjes ontslagen uitsmijter van een nachtclub. Een groter verschil is bijna niet denkbaar: Shirley is welbespraakt en hoog opgeleid. Tony is de jongen van de straat met een simplistisch wereldbeeld, platvloers en racistisch. Hij heeft zijn bijnaam te danken aan het feit dat hij nogal overtuigend sterke verhalen kan ophangen. Tony staat niet te springen om voor deze zwarte artiest te werken, maar hij heeft het geld hard nodig om zijn gezin te onderhouden. Hij accepteert de baan en rijdt Shirley naar zijn bestemmingen. In hun bagage hebben ze ‘The Green Book’, een onontbeerlijke reisgids met daarin de (weinige) plekken waar zwarte reizigers mogen overnachten in het gesegregeerde zuiden. Onderweg botsen regelmatig hun denkbeelden en hun visie op de wereld. Los daarvan is Tony getuige van de vele vernederingen en onrechtvaardigheden die Shirley moet ondergaan. Langzamerhand ontstaat meer en meer wederzijds begrip en respect en groeit zelfs een warme vriendschap. GREEN BOOK won de Oscar voor beste film en Mahershala Ali die voor beste mannelijke bijrol.

cast
Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

duur
130 min.

  • zondag 21 april 2019, om: 16:00
  • woensdag 24 april 2019, om: 20:30
  • woensdag 1 mei 2019, om: 15:30

God only knows

Regisseur Mijke de Jong, die we kennen van de film LAYLA M., geeft ons een kijkje in het leven van Thomas, die door zijn burn­out veel aandacht en zorg vraagt van zijn twee zussen.
Pasen is een moeilijke tijd voor Thomas: ‘het is sterven en weer opnieuw beginnen’. Zijn oudste zus Doris (Elsie de Brauw) is dan ook niet echt verbaasd als ze naar zijn huis geroepen wordt omdat hij op Witte Donderdag de gracht is ingesprongen. Niet helemaal spontaan, hij heeft eerst netjes zijn telefoon en horloge op het droge gelegd. Doris is de lieve, hulpvaardige zus. Geen moeite is haar teveel als het om Thomas gaat. Ze controleert zijn medicijngebruik, want Thomas wil niets slikken, ze doet boodschappen, kookt voor hem en zo nodig blijft ze bij hem slapen. Sociaal betrokken als ze is, werkt Doris in de vluchtelingenopvang. Wanneer ze voor haar werk ingezamelde kleding naar het buitenland moet brengen schakelt ze haar jongere zus Hannah (Monic Hendrickx) in om de zorg voor Thomas op zich te nemen. Hannah, fotografe en heel druk, is meteen geïrriteerd, het komt slecht uit en bovendien kan Thomas zelf veel meer dan Doris wil geloven. Hoewel de zussen altijd een goede relatie hadden begint het nu wel erg te wringen. Het komt tot verbale uitbarstingen, ook in het bijzijn van Thomas die zich daar niet beter van gaat voelen.

cast
Marcel Musters, Monic Hendrickx, Elsie de Brauw

duur
85 min.

  • zondag 21 april 2019, om: 11:00
  • vrijdag 26 april 2019, om: 18:45
  • maandag 29 april 2019, om: 20:30

Thunder road

Nadat politieagent Jim Arnaud zijn moeder verliest, ondertussen verwikkeld in een scheiding, worden zowel hijzelf als zijn omgeving geconfronteerd met hoe zijn leven ontspoort.
In een schrijnende openingsscene – nu al een klassieker – in de kerk voor de kist van zijn overleden moeder, kijken we met de kaken op elkaar naar Jim. Die verliest zich in een lange, ononderbroken monoloog – zijn uniform heeft Jim nog aan – totaal in zijn relaas. Elke gedachte en emotie die in hem opkomt lijkt zijn lichaam over te nemen. Het is onvervalste wanhoop. Het ontbreekt THUNDER ROAD – geregisseerd, geschreven en vertolkt door Jim Cummings – zeker niet aan grappige momenten, maar dat maakt het geen komedie. Eerder is het een raadselachtig, ontroerend drama over een verloren ziel. Een reeks momentopnames illustreert Jim’s leven: zijn ervaringen als politieman (gedecoreerd, ‘trigger happy’ maar goed van hart), kansloze botsingen met zijn van hem vervreemde ex-vrouw, zijn oprechte pogingen een vader te zijn voor zijn radeloze dochter Crystal en de tips van haar lerares, waar hij niks mee aankan, en tenslotte de goedbedoelde maar vergeefse steun van zijn beste vriend. Op alle vlakken valt Jim’s leven uit elkaar, en dan moet hij nog ontdekken wat de ‘scheidings-industrie’ voor hem in petto heeft. THUNDER ROAD gaat indirect over de vertrouwens-crisis in het Amerika van Trump. Jim’s hartenkreet is die van de wanhopige, doorsnee blanke man, die aan invloed ingeboet heeft en altijd volgens de regels heeft geleefd. Maar die nu toch, in zijn eigen ogen onterecht en volledig onbegrijpelijk, aan het kortste eind moet trekken. Of is dit gewoon het leven dat hem dwingt volwassen te worden?

cast
Jim Cummings, Kendal Farr, Nican Robinson

duur
92 min.

  • zondag 21 april 2019, om: 20:00
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.